Groene flits la palma

Foto van de groene flits La Palma

Hans van der Klugt en Petra Cleve verbleven in het huisje Palmeras en stuurden me in de week na de vakantie het volgende bericht.

´ We waren vanavond bezig om de honderden foto’s die we de afgelopen weken op La Palma hebben genomen te sorteren en kwamen toen deze foto tegen.`

´Toen we goed keken zagen we dat Hans per toeval de “groene flits” heeft gefotografeerd?`

´Misschien hebben jullie al veel foto’s hiervan gekregen, maar dachten we sturen hem toch even door.`

Foto’s van een spectaculaire zonsondergang ontvangen we regelmatig maar nog nooit was er een foto bij waarop de groene flits zichtbaar was. De groene flits is extreem moeilijk te fotograferen!

groene flits

In de reisgids staat de volgende informatie over de groene flits:

Kort voor zonsopkomst en vlak na zonsondergang is er gedurende een fractie van een seconde een groen licht zichtbaar. Deze groene flits ontstaat wanneer aan de einder de atmosfeer het licht als een prisma breekt.Terwijl de zwakkere kleuren zoals oranje en rood door de dikke atmosfeer worden uitgevaagd, weten de hogere frequenties zoals de kleuren blauw en groen wel door de dikke luchtlaag te dringen.

Waar moet ik op letten om de groene flits te kunnen waarnemen?
Verwacht om te beginnen geen groots vuurwerk of een spectaculaire oplichtende groene straal licht. De groene flits is een zeer bescheiden natuurfenomeen dat alleen is waar te nemen als de hemel totaal vrij is van wolken.

Concentreer je wanneer de zon voor de helft is verdwenen achter de horizon op het bovenste gedeelte van de bolling. Een seconde voor het moment dat de zon achter de horizon verdwijnt, is opperste concentratie gewenst. Het oranjerode topje van de zon kleurt met de snelheid van het knipperen van de ogen voor even groen, om daarna te verdwijnen.

De groene flits is op La Palma vanwege de heldere en schone lucht regelmatig zichtbaar.

Bekijk alvast het uitzicht vanaf het terras van huisje Palmeras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *