la palma eeuwige lente

Herfst op het eiland van de eeuwige lente

La Palma wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. De honing zoete bijnaam doet vermoeden dat er op het groene eiland geen andere jaargetijden voorkomen dan uitsluitend lente. De werkelijkheid is anders, op ons eilandje van nog geen 50 bij 30 kilometer groot kun je alle jaargetijden van het jaar op een dag beleven.

Het is eind januari en herfst voor de kastanjebomen. Terwijl de loofbomen in Noord-Europa al maanden met naakte takken in afwachting zijn van de lente, staan op La Palma de kastanjebomen op het punt om hun blad te verliezen.

De oorspronkelijke bomen op La Palma blijven het gehele jaar door groen. De kastanjeboom daarentegen is eeuwen geleden op het eiland aangeplant en heeft zich in al die jaren nog altijd niet aangepast. De kastanjeboom houdt vast aan zijn traditie om eenmaal per jaar zijn bladeren te verliezen.

Terwijl de kastanje zijn loof verliest, stijgt de temperatuur overdag aan de kust tot zomerse hoogtes. Op het strand vermengd zich de geur van de zilte zee met de geur van zonnebrand. De banaan uit de tropen geeft er het gehele jaar door vruchten.


Eeuwige lente maar niet op de hoogste top waar deze week de temperatuur is gezakt tot onder het vriespunt. Op het internet waren de eerste foto’s te zien van een flinterdun laagje winter op La Palma.

Volgens meteorologen telt La Palma twee seizoenen. Het droge seizoen loopt van mei tot oktober en het natte seizoen start in oktober en eindigt in mei.

Als je de stokoude Palmeros mag geloven vulden vroeger de kloven zich regelmatig om het overvloedige regenwater af te voeren. Nat zijn de winters, tot opluchting van de bezoekers, al jaren niet meer op La Palma. Iedere echte en overvloedige regenbui is tegenwoordig voorpaginanieuws. Het zal de kastanjebomen een zorg zijn. Op het eiland van de eeuwige lente is het in januari herfst.

Informatie over het weer en het klimaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *