Caños de Fuego, museum met grot

De aarde boven het dorpje San Nicolas scheurde in 1949 open. Lava van de vulkaan San Juan stroomde met grote snelheid in de richting van de oceaan, maakte een elegante bocht om het dorpje San Nicolas en vormde niet veel later een lange vulkaantunnel.

Het bezoekerscentrum Caños de Fuego is perfect geïntegreerd in het vulkanische landschap.

De grote ontdekker van de vulkaantunnel was de bestuurder van een bulldozer die tijdens illegale werkzaamheden om de grond gereed te maken voor de bouw van een huis door het lava zakte. Hij kwam met de schrik vrij en kreeg als ´beloning’ voor zijn toevallige ontdekking een fikse boete.

De grot kreeg de naam Cueva de las Palomas. In 2018 werd het bezoekerscentrum Caños de Fuego geopend.

Panelen vertellen je het verhaal over de eruptie van de San Juan en het ontstaan van de vulkaantunnel.

Het bezoekerscentrum is perfect geïntrigeerd in het vulkanische landschap. Er kan een film worden bekeken over het vulkanisme ( vraag bij de receptie om de film te starten) en er wordt door middel van panelen informatie gegeven.

Het hoogtepunt van het centrum is de toegang tot een klein deel van de vulkaantunnel. Toegang tot de grot is alleen mogelijk met een medewerker van het museum. Vraag bij de receptie naar de vriendelijke Hollander Robin die je van alles kan vertellen over de eruptie van de San Juan en het ontstaan van de vulkaantunnel.

Vraag een medewerker van Caños de Fuego om de deur van de grot voor je te openen.

Mocht dit korte bezoek aan het bezoekerscentrum Caños de Fuego naar meer smaken dan kun je je bij de receptie opgeven voor een tour. Het aantal plaatsen is zeer beperkt en de kans is vrijwel uitgesloten dat je nog dezelfde dag mee kunt. Meld je daarom van te voren aan via de website van La Palma Outdoor voor een tour van twee uur. De excursie vindt plaats aan de andere kant van de weg in een 500 meter lange vulkaantunnel.

De Lp-212 tussen Todoque en San Nicolas.

Route: Caños de Fuego bevindt zich aan de weg LP-212 die de LP-2 ter hoogte van San Nicolas verbindt met de LP-213 in Todoque. Openingstijden van 10 tot 18 uur en op zondag en maandag van 10 tot 15 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *