Zonnige kerstdagen op La Palma

De periode rond de kerst wordt op La Palma volop gevierd. Terwijl de kinderen uitkijken naar de komst van de Drie Koningen genieten de ouderen van het rijk versierde en uitbundig verlichte Los Llanos en Santa Cruz. Er zijn alleen al voor Los Llanos meer dan 70 verschillende activiteiten gepland.

Iedere aanleiding om iets te vieren wordt op La Palma groots uitgepakt. Het aanzetten van de kerstverlichting bracht duizenden eilandbewoners naar Los Llanos. In de ochtend startte het kerstprogramma met optredens en een kerstmarkt.

Het thema van de kerstdagen is dit jaar de ster. Er zijn meer dan tweeduizend sterren van diverse materialen zoals hout, metaal, stof en papier met de hand gemaakt. Kinderen van alle lagere scholen in Los Lanos hebben een ster versierd en beschreven met een persoonlijke kerstwens.

Er stond een lange rij om samen met de kerstman op de foto te gaan.
Melancholie

De jas die ik ‘s avonds voor de zekerheid had meegenomen had ik thuis kunnen laten. De zwoele avond met temperaturen van 22 graden in combinatie met nep sneeuw en kerstballen werkte enigszins bevreemdend. Daarbij wordt ik de laatste jaren iedere keer opnieuw overvallen door de snelheid waarmee de traditionele feesten elkaar opvolgen. Een confrontatie met het verstrijken van de jaren en het ouder worden wellicht.

Veel langer dan een kort moment van melancholie stond ik niet stil bij deze gedachten. Daarvoor kreeg ik niet de gelegenheid.

De kerststal van Los Llanos
De zon zakte achter El Time achter de horizon en de kerststal werd feestelijk geopend. De straten Calle Real en Del Medio van Los Llanos zijn minutieus en ter grootte van madurodam nagebouwd. De kribbe stond volgens de makers van de kerststal niet in Bethlehem maar in de achtertuin van een koloniaal pand in Los Llanos.

Het ontsteken van het kerstlicht
De spanning voor het ontsteken van het licht werd opgevoerd met de presentatie van een voor deze gelegenheid gecomponeerd kerstlied. Op het beeldscherm werd een video vertoond waarop een vallende ster over de gemeente Los Llanos reisde onderweg naar de Plaza de España.

En toen, om klokslag 9 uur werd onder luid applaus het kerstlicht ontstoken.

Huisje met de kerst op La Palma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *