Wat eten de Palmeros op kerstavond?

Nochebuena, kerstavond is het moment om met de familie bij elkaar te komen. Was voorheen de Katholieke mis rond middernacht, tegenwoordig wordt de dienst in vrijwel alle kerken op kerstavond om 19 uur gevierd. De kerstmaaltijd begint rond 22 uur.

In de dagen voor en tijdens de kerst staat er pan de leche (melkbrood) op tafel.

Traditioneel Canarisch kerstmenu
Omdat ik nieuwsgierig was wat de oudere generatie Palmeros op tafel zet op kerstavond heb ik gebeld met Marianella van Casa Maria.

Marianella vertelde me dat een traditioneel Canarisch kerstmaal begint met kippensoep, gevolgd door lamsvlees of konijn, Canarische aardappeltjes en mojo rojo. Als nagerecht wordt amandelkaas op tafel gezet.

Steeds minder eilandbewoners houden zich volgens Marianella aan het traditionele kerstmenu. De jongere generatie pakt op kerstavond uit met luxe kerstgerechten en een rijk versierde tafel.

Op eerste kerstdag wordt er met de familie geluncht en alle restjes die over zijn van kerstavond op tafel gezet. In Spanje wordt de tweede kerstdag niet gevierd en gaat iedereen weer aan het werk.

Onze kerstdagen
We zijn op La Palma meer dan 3000 kilometer verwijderd van de kerstboom en de gedekte tafel in de warme huiskamer van onze familie. Samen met onze zoon Mees zullen we een barbecue aansteken om dicht bij het vuur ons te verwarmen. Onze dochter Bodee is aan het werk op Majorca.

De eerste kerstdag hebben we vrienden uitgenodigd. Ik heb een paar lekkere gerechten uitgezocht uit het kookboek van Ottolenghi. Het hoofdgerecht bestaat uit een bananenblad gevuld met vis, ananas, komkommer en verse koriander. De tweede kerstdag zijn we weer aan het werk.

Cadeautjes
De cadeautjes worden niet op kerstavond maar op 6 januari door de Drie Koningen met een kameel naar La Palma gebracht. Wij kunnen zolang niet wachten en geven elkaar een cadeautje op kerstavond.

Meer informatie over La Palma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *