Alles over water op La Palma

Op La Palma wordt water ook wel het vloeibare goud genoemd. De eigenaar van een watertunnel kan schatrijk worden met de verkoop van water.

Het blijft bijzonder dat met slecht een paar regendagen per jaar er op het eiland voldoende water is voor huishoudelijk gebruik, fincas met water consumerende bananen, avocado’s, en groente-tuinen. Alleen in jaren wanneer de regen uitblijft drogen de natuurlijke bronnen op en moet er worden overgestapt op het aanboren van grondwater aan de kust.
Op een hoogte van 1360 meter, waar het poreuze gesteente overgaat in basalt, start de bron en waterval Cascada de la Fondada .

Water in de berg
Iedere winter, na iedere regenbui zakt het water door het poreuze gebergte tot op ondoorlaatbaar basaltgesteente dat zich bevindt op een hoogte van ongeveer 1350 meter. Het is op deze harde laag waar het water zich verzameld. Om bij het water in het gebergte te komen worden er horizontale tunnels in het gebergte geboord.

Waterrecht
Om aandeelhouder te worden van de tunnel koop je een waterrecht. Met een waterrecht ben je mede eigenaar van de tunnel en het water.

De hoeveelheid water die de tunnel oplevert wordt eerlijk verdeeld onder de verschillende eigenaren. Met een ingenieus stelsel buizen wordt het water naar je watertank geleid.

De prijs van een waterrecht
De koop van ons huis was inclusief drie waterrechten. De hoeveelheid water die we op dit moment ontvangen is ongeveer 2 liter water per minuut.

Levert de tunnel minder water, dan neemt de hoeveelheid water dat per minuut in onze waterput stroom af.

De prijs voor een waterrecht is gemiddeld € 7000. Een waterrecht is een bezit en kun je verkopen. Eenmaal per jaar betalen we ongeveer € 45 per waterrecht voor het onderhoud van de buizen en de tunnel. Ben je van plan om een huis te kopen op La Palma vraag dan aan de makelaar of de waterrechten inclusief de koop zijn.

Het water wordt naar een waterverdeelpunt geleid en van daaruit stroomt het via een buis naar onze waterput.

Kun je het water drinken op La Palma? 
Het water uit het gebergte is puur bronwater zonder toevoegingen van chloor en geschikt als drinkwater. Alleen op hete zomerse dagen wanneer het water warm uit de kraan komt kiezen we er voor om het water eerst te koken.

Wanneer we het water dat 24 uur per dag in onze waterbak stroomt niet zouden gebruiken loopt de waterbak over. De bodem van de watertank wordt bereikt wanneer we meer water gebruiken dan er dagelijks wordt ontvangen.

Waterverdeelpunt, op La Palma heeft elk huis zijn buis.

Leidingwater
Wie geen waterrecht heeft of de hoeveelheid water dat ontvangen wordt van een waterrecht wil aanvullen kan van de plaatselijke gemeente leidingwater ontvangen. Er moet hiervoor eerst een extra leiding worden aangelegd, de kosten zijn voor de ontvanger.

Leidingwater betaal je per geleverde hoeveelheid water. Water van de gemeente is geen garantie voor oneindig gebruik.

In tijden van droogte mag leidingwater niet worden gebruikt voor het wassen van de auto, het vullen van het zwembad of om je tuintje te besproeien. Het leidingwater van de gemeente is gechloreerd en veilig als drinkwater.

Irrigatiewater
Voor de grootgebruikers en kleine boertjes met een finca met avocado’s, bananen of bloemen is er nog een derde manier om aan water te komen. Ben je in het bezit van een watertank en een dikke buis die is aangesloten op irrigatiewater dan kun je een hoeveelheid water kopen.

Het water voor irrigatie wordt onder meer gewonnen in de Caldera de Taburiente. Het water van de beek wordt afgetapt en via waterkanaaltjes en buizen naar de waterbak getransporteerd. Nadat je het water hebt betaald, wordt de kraan opengedraaid en stroomt het water in de tank.

Het water bereikt onze waterput. We ontvangen iedere minuut van de dag ongeveer 2 liter water.

Grondwater
Wanneer er echt een tekort is komen de putten aan de kust aan de beurt. Het oppompen van water is duur en het water is brak.

Watermaffia
Heb je het over water op La Palma dan heb je het ook over de watermaffia. De term watermaffia duikt af en toe op in de sociale media als een onzichtbaar fenomeen die de prijs van het water omhoog stuwt en ontwikkelingen van enorme waterreservoirs op het eiland tegengaat.

Het water op La Palma is niet in handen van de overheid maar in het bezit van particulieren. En net als met het echte goud is de prijs van het water afhankelijk van vraag en aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *