De kustdorpjes onder de aanvliegroute naar La Palma

De reis met het vliegtuig naar La Palma duurt iets langer dan 4 uur. De laatste kilometers door de lucht zijn enerverend.

Na de lange vlucht over de eindeloze oceaan worden eindelijk de toppen van de Canarische Eilanden zichtbaar. Tussen Tenerife en La Palma maakt het vliegtuig een fraaie bocht in de richting van het westen.

Huis in El Pozo.

Riemen stevig vast
Het vliegtuig daalt, en vervolgt zijn reis in de richting van de loodsteile kust van La Palma. Op dit moment dirigeer ik al mijn vertrouwen richting de piloot in de cockpit. Er wordt een scherpe bocht naar rechts gemaakt waardoor je voor even schuin in je stoel komt te zitten.

Reusachtige maquette
Parallel aan de oostkust van La Palma lijkt het eiland een reusachtige maquette. Het vliegtuig daalt verder, en vliegt laag over piepkleine, rommelige dorpjes aan de kust. Een aantal van deze nederzettingen is alleen met een Jeep via een steile, onverharde weg te bereiken. En elke keer opnieuw, met de riemen stevig vast, neem ik me voor om deze moeilijk te bereiken dorpjes te bezoeken.

In het kustdorpje is zelfs een kapel gebouwd.

Hels kabaal
De laatste 500 meter, we vliegen recht over restaurant Casa Goyo waarna niet veel later met een aanzienlijke bonk het toestel de landingsbaan raakt. Voordat het land overgaat in de oceaan maken de motoren een hels kabaal om af te remmen. Ook deze keer kan ik het navertellen. Het lichaam ontspant, nog even en ik ben weer thuis.

In de aankomsthal wacht Marjan en mijn voornemen om de mysterieuze dorpjes aan de kust te bezoeken ben ik opslag vergeten. Totdat er een uitnodiging kwam van vrienden voor een feestje in El Pozo. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik eerste even moest googelen.

Enkele meters voor Playa el Pozo sla je rechts af.

El Pozo
El Pozo bevindt zich ten noorden van Salemera dat met de auto goed te bereiken is. In het kustdorpje kregen we de aanwijzing om een stukje terug de berg op te rijden en om vanaf daar de afslag te nemen naar rechts.

Over een stoffig pad met hier en daar een steile afgrond waar je liever geen tegenliggers tegenkomt worden enkele huisjes zichtbaar. Enkele meters voor Playa el Pozo, een strand dat vanwege vallende gesteente niet geschikt is voor een plons, daalt het pad richting de kust.

Het pad daalt richting de kust en het dorpje El Pozo.

Kleine kapel
Grenzend aan de oceaan staan enkele eenvoudige huisjes. Iets verderop was er zelfs een kleine kapel en een piepklein strandje. Grote families waren aan het genieten in de waterbekkens. Kinderen speelden met emmertjes water, terwijl opa’s en oma’s tevreden toekeken.

Er zijn vast en zeker landgenoten te vinden die het dorpje El Pozo eerder hebben ontdekt, we deden er meer dan 21 jaar over om er te komen.

De waterbekkens van El Pozo met grote families.

Meer informatie:   stranden op La Palma

Er valt nog veel te ontdekken op La Palma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *