La Palma wereldnieuws door vulkanische activiteit

Het nieuws dat La Palma bedreigd zou worden door een vulkaanuitbarsting heeft de internationale pers bereikt. Het bescheiden wandeleiland La Palma is wereldnieuws.

De informatie met grafieken over trillingen en de hoeveelheid lava onder de oppervlakte is voor iedereen toegankelijk. Net als met de pandemie waarin we allemaal een beetje viroloog werden, kunnen we aan de hand van alle informatie in de kranten ons nu ook tot vulkanoloog ontwikkelen. Het is daarom wel belangrijk om de juiste informatie tot je te nemen.

Vulkanische activiteit rond het dorpje Jedey

Spektaculair nieuws
Het dagbladen zijn niet het meest betrouwbare medium als het gaat om informatie over het vulkanisme op La Palma. De kranten smullen van het nieuws over de lichte aardschokjes op La Palma en maken er een spannend verhaal van.

De Spaanse krant El Dia haalt een achterhaalde hypothese uit de kast over een volgende vulkaanuitbarsting waarbij een tsunami zal ontstaan die de westkust van Amerika zal verwoesten. Diario de Avisos laat een bewoner aan het woord die een lichte beving voelde en dacht dat haar overleden man een signaal gaf uit het hiernamaals.
Mijn broer stuurde me een bericht uit de Leeuwarder Courant met de titel: Vulkaanuitbarsting dreigt op wandeleiland La Palma.

Sensatie
Er is een beeld ontstaan waarin het eiland La Palma binnenkort de lucht in gaat en in duizenden stukken in de oceaan uit elkaar zal vallen.

Sensatie, heerlijk! Geniet ook zelf van deze groteske beelden en begrijp heel goed de zorgen die dit bij veel krantenlezers heeft veroorzaakt.

Het feit dat ik het handboek van vulkanisme op de Canarische Eilanden heb bestudeerd maakt van mij uiteraard geen vulkanoloog. Dat ik al meer dan twintig jaar wandelingen maak over de vulkanen die tot eruptie zijn gekomen in 1949 en 1971 geeft me wel een duidelijk en concreet beeld van wat een eventuele eruptie op La Palma teweeg kan brengen. Ook ken ik de verhalen van oude Palmeros die beide erupties hebben meegemaakt.

En stel dat…
Wat kunnen we verwachten als er binnenkort ook echt een vulkaaneruptie op La Palma zal plaatsvinden? Die kans is klein, maar het zou kunnen.

Om te beginnen, de locatie van een eventuele eruptie bevindt zich waarschijnlijk aan de westkant van La Palma ter hoogte van het dorpje Jedey. Het zal niet gaan om een vulkaanuitbarsting waarbij in duizenden jaren een enorme spanning is opgebouwd onder de aardkost die in korte tijd wordt ontladen met alles verwoestende gevolgen. Op La Palma komen dit soort agresieve vulkaanuitbarstingen niet voor. Logischer is het dat er een vulkaaneruptie zal plaatsvinden.

Ergens in de Cumbre Nueva ontstaat een scheur waar de lava door naar buiten zal vloeien. Er wordt as en stenen naar buiten gespuugd die in een omtrek van twee kilometer naar beneden zullen komen. De lavastroom met een breedte van ongeveer 50 tot 100 meter zal langzaam in de richting van de kust stromen.

De grootste schade zal worden veroorzaakt door de vulkaanrivier die over de weg de Lp-2 zal stromen en mogelijk ook hier en daar een huis zal kunnen treffen.

Vulkaanerupties op La Palma vanaf de 15 de eeuw.

Natuurwonder
Tijdens de ongeveer 20 dagen dat er lava uit de vulkaan stroomt zullen duizenden bezoekers proberen om La Palma te bereiken om dit natuurwonder van dichtbij te bewonderen.

Bezoekerscentrum
Over tien jaar wordt er een bezoekerscentrum gebouwd aan de voet van de nieuwe vulkaan, groeien er bananen aan de kust waar het lava nieuw land heeft gevormd en vragen mijn kleinkinderen: ´  Opa vertel nog eens een keer over de vulkaan.`

 

Informatie over de Cumbre Nueva, het vulkanisch actieve deel van La Palma

 

3 reacties op “La Palma wereldnieuws door vulkanische activiteit

  1. Deze is een juiste informatie. Ik ben momenteel op het eiland vooe 4 weken het zou een unicum zijn als een uitbarsting zouden gebeuren. Maar de kans is heel klein. Jammer. Maar toch een prachtige eiland. Ik zal zeker terug komen. Volgende week ga ik naar de sterren kijken. Vele groetjes uit Belgie

  2. Prachtig verwoord Siepko! duidelijke, nuchtere info; bedankt maar weer.
    (zo is de afstand tussen ons, toch wel heel klein !)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *