Kerkje van Todoque neergehaald door de vulkaan

We beleven vandaag een aangename dag met een helder blauwe hemel met een temperatuur van rond de 27 graden. Een gedroomde dag voor iedere vakantieganger. De realiteit is anders…

De vliegreis voor de gasten die vandaag zouden aankomen is geannuleerd. De vakantiegangers die nog op La Palma zijn, wordt door de reisorganisatie gevraagd om de vakantie af te breken. Toeristen worden met de boot naar Tenerife gevaren vanwaar ze met een vliegtuig huiswaarts keren. Het vliegveld is gesloten vanwege de asregen in het oosten van het eiland.

Surrealistisch
Ook onze dochter, die tussen twee Jobs een kleine week bij ons op bezoek was, heeft La Palma verlaten. Uit onze vulkaanbubbel gepusht door haar verlangen naar een normale avond voor vertrek hebben we arepas gegeten (gevulde Venezolaanse maisbroodjes) in Los Llanos.

Het werd een surrealistische avond met zicht op de vuurspuwende vulkaan. Een toeristische attractie van de eerste orde maar ook een destructief natuurfenomeen dat de bewoners van Todoque ongelooflijk veel leed bezorgd.

Redden wat er te redden valt
Het huis van Rob, Sanne, Malou en Lilly bevindt zich op 70 meter afstand van de zich langzaam uitdijende lavarivier. Deze middag hadden we even contact:

´  Uit de vulkaan stroomt op dit moment een enorme hoeveelheid magma. We hebben een wonder nodig om ons huis te redden. We kregen toestemming om met twee auto’s zoveel mogelijk spullen uit huis te halen. Ik heb ook je jas, die je de laatste keer was vergeten, meegenomen. We zitten momenteel in een huis in Tijarafe en houden er rekening mee dat we helemaal opnieuw moeten beginnen.’

De laatste foto van het huis van Karel en Marja

Actuele informatie
De buurvrouw van Rob en Sanne, de eigenaresse van Casa Cerca wacht, met zoveel andere eilandbewoners,  in grote spanning af wat er de komende uren gaat gebeuren. Het is tot grote frustratie van eilandbewoners in dit gebied vrijwel onmogelijk om actuele informatie te vinden over de huizen die vandaag zijn verzwolgen door de vulkaan.

Het lot
Voor Karel en Marja is het lot beslist. Het paradijsje met daarop twee vakantiehuizen en een woonhuis is verdwenen in de lavarivier.

´  Nu, een paar dagen later, kan ik het opbrengen om erover te schrijven. Maar terwijl ik dit schrijf, gieren de emoties weer door me heen, krijg ik een hartslag van 200 en lopen de tranen me over de wangen. Finca Paraiso is niet meer. Het is niet anders. Hoe we verder moeten, is op dit moment nog een grote vraag. Het moet eerst bezinken, de vulkaan moet tot rust gekomen zijn en wijzelf moeten heel veel zaken nog op een rijtje zien te krijgen.`

Vrienden van Karel en Marjan zijn een hulpactie gestart waar je geld kunt storten om onze vrienden  een nieuwe start te geven.

Lees meer: la-palma-de-vulkaan-straft-en-ontziet-steunactie/

En terwijl ik dit schrijf, ontvang ik een berichtje dat de kerk van Todoque is ingestort.

Hulp!

Ik ben er van overtuigd dat jouw donatie morgen nog terecht gaat komen waar het echt nodig is. Hulp is hard nodig!

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

 

Alle informatie vulkaanuitbarsting 2021

15 reacties op “Kerkje van Todoque neergehaald door de vulkaan

 1. Wat een natuurgeweld en onbekend drama voor velen. Arme mensen. Van de week schreef je al dat ook het huis van Pedro en Pilar is verdwenen. Ik heb enorm genoten in hun mooie huisje Casa Vista Mar. Bestaat dat nog of is het ook al verdwenen…?
  Het veel sterkte voor jullie allemaal! Groeten, Annemarieke

 2. Het sensationele en fascinerende van de gebeurtenissen is voor ons inmiddels geheel verdwenen. Wat een drama voltrekt zich op La Palma voor de mensen die al hun goed en soms hun have verliezen aan de lava. Het is natuurlijk tragisch dat nu ook het kerkje in Todoque ten prooi is gevallen, maar onze gedachten Baan meer uit naar alle mensen en hun persoonlijke tragedies. Wij blijven de ontwikkelingen volgen. En hopen dat in ieder geval de huizen van Esther nog gespaard blijven. Uit veilig Nederland, Joost en Marion

 3. Er zijn gewoon geen woorden voor, heel veel sterkte , we leven met jullie mee.
  Hartelijke groet, Cees en Corrie van Ours

 4. Heel veel sterkte voor Rob en Sanne, hoe moet dat nu verder met twee kleine kinderen. Ook heel veel sterkte voor de anderen 🍀We leven mee met La Palma ❤

 5. We zijn ontzet wat er gebeurt is sinds we 8 sept onze eerste vakantie op la Palma hebben afgesloten. Elke dag checken we het nieuws op zoek naar een verbetering voor jullie situatie. We zijn in gedachten bij jullie. Heel veel sterkte.

 6. Wat een drama door dat natuurgeweld. En wat vreselijk voor ieder op La Palma, die zijn of haar huis ziet verdwijnen onder enorme hoeveelheden lava…. Verschrikkelijk!
  4 Jaar achtereen kwamen wij met veel plezier naar dit Isla Bonita !
  Genieten van diverse huisjes die jullie Siepko en Marianne ons adviseerden. Casa Cerca ….Vista Mar … Casa Gamez …
  De massages van Rob en Sanne, met hun prachtige tuin ….
  Wij leven ontzettend mee En wensen ieder daar heel veel kracht en moed !
  Lea en Bernard Nagtzaam

 7. Lieve eilandbewoners,
  Wat onwerkelijk! Maar helaas laten de beelden en de verhalen zien dat het werkelijkheid is! Niet te bevatten! We zijn al 6 keer zo genoten op jullie mooie eiland ! Ook in casa Cerca …
  Heel veel sterkte gewenst!
  Hartegroet, Ben en Helga

 8. Wat erg toch allemaal! Ik weet nog dat je ons de eerste keer bij het kerkje hebt opgehaald omdat we ons huisje niet konden vinden. Wat een ramp voor alle mensen. Heel veel sterkte en hopelijk stopt het gauw! 🙏🙏🥰

 9. Vreselijk ,er is geen ander woord voor. Wij zijn ons mooie plekje Casa vista Mar ook kwijt. Wensen Pedro en Pilar veel kracht toe.

 10. Wil je Esther van Casa Cerca zeggen dat wij erg met haar meeleven? Het is zo’n mooi huisje en Esther was heel erg vriendelijk voor ons, haar gasten. Wij zijn er twee keer geweest en hebben beide keren genoten, incl jacuzzzi,

 11. Siepko, wij lezen elke dag jouw verslag. Toen het kerkje van Todoque verdween had ik tranen in mijn ogen. Dat pleintje met de kerk en de oude boom was een geliefde plaats. Elke keer (al 44 keer) dat we in La Palma toekwamen was dat ons vast plaatsje om even diep adem te halen: we waren weer op ons geliefd eiland. Het is er niet meer. Zo verschrikkelijk voor de eilandbewoners. We leven zo mee en gaan zeker geld storten. Hou ons op de hoogte.
  Sterkte,
  Lieve en Rudi

 12. Wat een droevig nieuws,
  Wat begon als een spannend natuurverschijnsel is geworden tot een ramp. Volg het nieuws met een mengeling van afschuw en een niet te verklaren nieuwshonger. We voelen ons betrokken bij de getroffenen, hoewel we slechts een enkeling vaag kennen.
  Vanuit ons veilige utrecht heel veel sterkte gewenst.
  Dank voor de actie om iets voor de bewoners terug te kunnen doen.
  Het eiland heeft ons zo veel moois gegeven dat we blij zijn om iets hoe klein dan ook terug te mogen geven.
  Wat ons befreft, heel snel tot ziens!

 13. nooit meer kijken hoe laat is uit het keuken raam van vakantie huisje Dos Palmeros 10 jaar heeft het mogen duren de west zijde was 5min. verkeerd hebben het nooit kwalijk genomen we zoeken al weer 2jaar naar een nieuwe plek waar we ons thuis voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *