Drama in slow motion op La Palma

Waar de meeste rampen zich afspelen in een oogwenk waarna de stilte terugkeert en het puinruimen kan beginnen, speelt het drama op La Palma zich af in slow motion.

Het is niet de vulkaan zelf die voor rampspoed zorgt, het is magma die uit het binnenste van de aarde naar buiten stroomt waarna het de vorm aanneemt van een gloeiende lavarivier. Een rivier die naarmate het verder verwijderd raakt van de vulkaan, begint te stollen tot een berg lavapuin van 15 meter hoog.

We wonen 4 kilometer ten noordoosten van de vulkaan, vallen in slaap en staan op met het gebrul van het monster. We zijn redelijk veilig, zolang de vulkaan niet in de buurt van ons huis een nieuwe mond zal openen om ook daar vernietiging aan te richten.

Het drama in slow motion vindt plaats ten westen van de vulkaan tot op een afstand van meer dan 10 kilometer. Het gestolde lavapuin wordt door de aanvoer van nieuwe lava centimeter na centimeter verder gestuwd.

Bewoners die onder de vulkaan wonen hebben hun huis al verloren, of vrezen het ergste. Met grote overmacht komt de alles verslindende berg elke dag een stukje dichterbij.

Iedereen kent wel iemand die zijn huis in het gebied rond Todoque is verloren of die elke dag opnieuw in grote spanning afwachten en stilletjes hoopt op een wonder.

In de winkels en op straat wordt vrijwel niet gesproken. Ik zie mensen met wallen onder hun ogen en afhangende schouders. En als je dan toch de vraag stelt hoe het gaat, worden namen uitgewisseld van vrienden die hun huis zijn verloren.

Gisteren, tegen het vallen van de avond had de lavarievier het huis van Rob en Sanne op 35 meter afstand bereikt. Deze ochtend zag ik op een virtueel kaartje van Google dat ook het huis van Rob en Sanne werd aangegeven als verloren.

Althans, deze ochtend hadden volgens Google, Rob en Sanne nog de sleutel van hun huis maar niet meer het slot om het te openen. Deze avond laat Google weten dat het huis er nog staat.

Niemand mag het gebied in om te kijken. We moeten het doen met Google kaartjes en vage opnamen van drones. Een drama in slow motion.

Afbeelding boven aan de pagina: Fuego en el alma a mi Isla Bonita la Palma Jorge Monterrey Hernandez

Dagboek vulkaanuitbarsting La Palma 2021

12 reacties op “Drama in slow motion op La Palma

 1. Ik lees elke dag met veel belangstelling jouw verhaal.
  Wat een drama.
  Wij zijn 15 keer op la Palma geweest en met name in de omgeving van Todoque . Vreselijk wat daar gebeurt.
  Hopenlijk stopt het monster zo spoedig mogelijk zijn niets ontziende verwoesting

 2. We worden er koud van als We de beelden of het verhaal lezen van jullie. Zulke mooie herinneringen en vakanties op La Palma. We leven en huilen mee.

 3. Dank je, Siepko, voor je dagelijkse berichten, die we met heel veel medeleven lezen. We hopen zó dat de vulkaan spoedig tot rust komt en dit surrealistisch aanvoelende leven tot het verleden behoort!

 4. Beste Siepko en Marjan,
  Wij leven mee met jullie, ook met andere Nederlanders die wij daar kennen. Nauwelijks gaat de deur weer open vanwege de coronamaatregelen, en nu dit. Nooit hadden wij verwacht dat die vulkanen nog eens actief zouden worden. We zijn tientallen keren op die plaatsen geweest die nu zijn verwoest. Het blijft voorlopig een moeilijke tijd, ook voor jullie. Wij huilen bijna omdat we nooit meer naar onze mooie eilandje kunnen. Wij vaccineren niet vanwege onze geloofsovertuiging. Nu kunnen we niet eens meer naar een restaurantje in Nederland. Maar we vinden het vooral verschrikkelijk voor jullie. Vooral omdat jullie veel toeristenschuwe mensen dit mooie eiland hebben leren ontdekken. Sterke met alles!

  vr. gr. Paulus en Tineke

 5. Als eenvoudige regelmatige LaPalma vakantiebezoeker speur ook ik deze dagen steeds het internet af op zoek naar de laatste ontwikkelingen, daarbij uiteraard mezelf steeds de menselijke drama’s realiserend. En daarnaast natuurlijk ook niet te vergeten alle schade door as bij nog niet verzwolgen plantages en bijvoorbeeld de zoutpannen. Afschuwelijk allemaal.
  Zie #samgerrits op Twitter voor bondige gepresenteerde info met nota bene wat historisch geologische referenties.

 6. Siepko, we lezen elke dag jouw verslag en volgen het nieuws op. Toen het kerkje in Todoque verdween, had ik tranen in mijn ogen. Ons geliefd pleintje met de oude boom is weg. Elke keer ( al 44 keer) dat we in La Palma toekwamen en op weg waren naar onze casa, stopten we even op het kerkpleintje. Even diep ademhalen en genieten. Het is er nu niet meer. Het is zo verschrikkelijk voor de eiland bewoners. We doen zeker een donatie.
  Iedereen veel sterkte en moed.
  Lieve en Rudi

 7. Zagen gisteren het huis van Pedro en Pilar instorten. Flink wat traantjes gelaten. Zulke lieve mensen. Hoop dat ze deze klap te boven komen.

 8. Lieve mensen,
  Terwijl we de hele week nieuws over La Palma volgen via de NOS, zien we pas nu (woensdag 29 september) jullie dagboek.
  Het prachtige eiland – wat een verwoestende kracht van de vulkaan! En anderzijds: wat is het eiland mooi geworden door een vulkaanuitbarsting van lang geleden…
  We wensen jullie veel moed en wijsheid onder deze omstandigheden!
  Hartelijke groet, Anne en Jikky de Jong – Buursma

 9. Best een emotioneel gebeuren als je zo lang verknocht bent aan dit eiland en veel gewandeld hebt in het gebied waar de vulkaan nu uitbarst. We zien onze komende vakantie in januari noch nauwelijks als mogelijkheid. Cerca is al bedolven en Puerto Naos zal niet te bereiken zijn. Voor jullie is het super lastig. het vreet ook aan je uithoudingsvermogen als je continu geraas en geknal hoort plus de latente angst dat ook boven El Paso een uitbraak kan komen. We hebben ook medelijden met Esther. Alles wat ze opgebouwd had is nu verwoest.
  Veel sterkte,
  René en Evelyn Schuurmans

 10. Wat erg zeg we zien nu beelden van de lava die in zee stroomt.. we zien het huisje waar we een paar jaar geleden verbleven (Casa Eden). De lava stroomt er rakelings langs. Heel veel sterkte gewenst voor alle getroffenen. Het is hartverscheurend te vernemen wat de verschrikkelijke gevolgen deze natuurramp heeft voor de eilanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *