De dag waarop de lava de zee bereikte

De lavarivier heeft de Atlantische Oceaan op dinsdagavond 28 september om 23 uur bereikt.

Voordat de lava de zee bereikte, werden 744 gebouwen verwoest en 476 hectare land onbruikbaar. Er zijn op dit moment nog altijd meer dan 5.500 eilandbewoners geëvacueerd.

Ontelbaar veel eilandbewoners aan de voet van de nieuwe vulkaan op La Palma leven nog altijd in vrees dat de loop van de lavarivier zal veranderen. Voor een groot aantal huiseigenaren werd ook vandaag het laatste restje hoop bedolven onder lava en werd waarheid wat werd gevreesd.

Ik ga geen namen meer noemen van vrienden en bekenden die hun huis zijn verloren. Het zijn er teveel om nog te bevatten. Bij ieder bericht van opnieuw een verloren huis zakt de wanhoop in de schoenen. Het woord ongelooflijk is mijn nieuwe stopwoordje geworden. ´  Ongelooflijk!’

La Palma Lovers en lezers van dit blog moeten zich voorbereiden op nog een groot aantal dagen met slecht nieuws. Een gemiddelde vulkaaneruptie op La Palma duurt 55 dagen waarvan we er al 10 hebben doorgemaakt. Blijf rustig doorademen en hou vol.

De lavarivier vormt nieuw land ter hoogte van Playa los Guirres in het westen van La Palma. Foto: Vanguardia.

We ontvangen iedere dag opnieuw tientallen soms zelfs meer dan honderd meelevende e-mails. Veel lezers hebben een donatie overgemaakt. Twee reacties die ik deze ochtend ontving:

Toen het kerkje in Todoque verdween, had ik tranen in mijn ogen. Ons geliefd pleintje met de oude boom is weg. Elke keer ( al 44 keer) dat we in La Palma toekwamen en op weg waren naar onze casa, stopten we even op het kerkpleintje. Even diep ademhalen en genieten. Het is er nu niet meer. Het is zo verschrikkelijk voor de eiland bewoners. We doen zeker een donatie.
Iedereen veel sterkte en moed.
Lieve en Rudi

Zagen gisteren het huis van Pedro en Pilar instorten. Flink wat traantjes gelaten. Zulke lieve mensen. Hoop dat ze deze klap te boven komen.
Anneke

Goed nieuws is er ook: La Palma is dankzij de vulkaan al 10 hectare in omvang toegenomen.

Donaties zijn meer dan welkom!

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA

Dagboek vulkaaneruptie La Palma 2021

 

5 reacties op “De dag waarop de lava de zee bereikte

 1. Wij komen al meer dan 20 jaar naar La Palma en hebben sinds 2008 een appartement in Tazacorte.
  Het is zeer triest om te zien en wij leven mee met de mensen die hun huis hebben verloren.
  Todoque en omgeving zal nooit meer hetzelfde zijn.
  Op 20/10 komen we naar daar en hopen dat we iets kunnen doen.

 2. Net gedoneerd! Wij zijn vaak in Puerto Naos en stopten de laatste keer in Todoque: zo vaak er langs gereden en dat kerkje is zo mooi. Kopje koffie bij de centro comunitario. Pleintje als stap uit de toeristenstroom. Het doet ons wat filmpje te zien waarop het kerkje omver gehaald wordt door dat vurige monster…

 3. Met veel bewondering lees ik alle berichtgeving op jullie site en op sociale media. Bewondering omdat er zoveel persoonlijk leed is, maar tegelijkertijd is er ook zoveel strijdkracht en saamhorigheid. Nu op afstand kan ik ‘slechts’ een donatie doen om iets van hulp te geven. Ik hoop dat we in december, op welke manier dan ook, ter plekke op La Palma onze handen uit de mouwen kunnen steken….. Houd vol!

 4. Wij zijn twee keer in Todoque geweest bij casa Francisco en weten nu dat zijn mooie huisjes ook verdwenen zijn. Hartverscheurend, die man was zo lief en respectvol en altijd bezig met de tuin, het zwembad, vers fruit etc.
  Veel sterkte gewenst daar allemaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *