De brute oerkracht van een vulkaan

Precies twee weken geleden om ongeveer 15 uur opende de aarde zich boven het dorpje Todoque.

Een vriendelijk rookpluimpje werd zichtbaar op de Cumbre Vieja. Dat ook wij getuige zouden zijn van een vulkaanuitbarsting gaf een gevoel van euforie en opwinding.

Was er dan niemand die had kunnen bedenken dat het schattige vulkaantje twee weken later een spoor van vernielingen zou hebben aangericht? Nee, er was niemand die dat had kunnen bedenken, het gaat het bevattingsvermogen van de mens te boven.

Het is al moeilijk om je voor te stellen hoe een vulkaan er in het echt uit ziet. Foto’s, en video’s zijn plat, een vulkaan is driedimensionaal. Een vulkaan heeft een geur, maakt een overweldigend geluid, doet de aarde trillen, spuwt vulkaanas uit en is de gehele dag dominant aanwezig. De brute oerkracht van de aarde gaat alle verbeeldingskracht te boven en is onwaarschijnlijk groot. Een vulkaan moet je zien om het te geloven.

Kinderfeestje
Gisteravond reden we terug van een kinderfeestje uit Tijarafe, waar overigens niets te merken was van de vulkaan, en zagen in restaurant Francispani de lampen al weer brandden. Rudiger, die een week eerder zijn huis verloor, zag ik door het raam van het restaurant de gasten bedienen. Het was er gezellig druk.

Op het kinderfeestje sprak ik met Pedro, hij heeft nog zijn huis, maar heeft vrijwel zijn gehele klandizie verloren door de vulkaan. Hij onderhield de tuinen van een groot aantal huizen rond het dorp Todoque die verzwolgen zijn door de vulkaan. Wat nu vroeg ik hem? Zijn antwoord was: ´  Waar een deur wordt gesloten, opent zich een nieuwe. `

En Rob en Sanne, hoe gaat het met hen? De lava staat al dagen stil op 30 meter afstand van het huis. Rob is aan het thuiswerken om zijn wandelgroepen op La Palma voor het komende seizoen te organiseren. Karel en Marja zijn opzoek naar een nieuw stuk land om te bouwen. De daadkracht en het optimisme van de bewoners van La Palma kent geen grenzen.

Vulkaan vanaf de zuidkant ( Foto: Abián San Gil)

Bengaalse vuurpot
Niet veel later reden we langs de vulkaan. Een reusachtige Bengaalse vuurpot spoot ononderbroken felrood vuur de lucht in. Op de flanken waren de rode lijnen te zien van de lava dat aan zijn reis was begonnen naar de oceaan.

Nooit eerder in mijn leven heb ik zo’n indrukwekkend, spectaculair, overweldigend natuurfenomeen aanschouwd.

Zondagochtend
Deze zondagochtend kreeg ik een telefoontje van gasten die me kwamen melden dat de vlucht van de 10 de oktober naar La Palma is geannuleerd was maar dat ze wel gaan komen. Ze vliegen naar Tenerife en nemen daar een boot naar La Palma. Zelfs de gasten komen langzaam weer naar La Palma en waarom niet?

Om de woorden van de wethouder van toerisme te herhalen:

´  La Palma is veilig, het door de vulkaan getroffen gebied betreft slechts 8 % van het eiland. Je bent meer dan ooit welkom!`

Foto boven aan de pagina: El Pasa en de vulkaan. (Foto: Abián San Gil)

Dagboek vulkaanuitbarsting La Palma 2021

Donaties zijn meer dan welkom!

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA

Meest gestelde vragen

5 reacties op “De brute oerkracht van een vulkaan

 1. Dag Siepko en Marjan,

  Met belangstelling lees ik jouw dagelijks verslag over La Bestia en de rampspoed die het uitstort over La Isla Bonita en haar bewoners.
  Ik wens elke Palmero heel veel sterkte. Luctor et emergo.

  Groet
  Martin Brinkhuis bewoner van Casa Picos in december 2017

 2. hallo Siepko en Marjan
  Wij volgen bijna dagelijks het nieuws van La Palma. Prachtige foto’s van de vulkaan en de lavastromen, maar veel ellende voor de mensen. We kunnen niet zien hoe het met Casa Cerca is, bestaat het nog? We hopen maar dat de nieuwe lavastroom geen gevolgen heeft voor El Paso en los LLanos. Sterkte en groeten, Kees en Hilly Versteeg

 3. Beste Siepke, heel hartelijk bedankt voor je uitvoerig verslag over La Palam. Nooit heb ik durven dromen dat dit mooi eilandje, waar ik 9 jaar lang de wintermaanden heb doorgebracht, waar ik lieve Palmese mensen heb leren kennen en nieuwe vrienden heb ontmoet, getroffen zou worden door deze ramp. Wat heeft deze vulkaanuitbarsting een ellende aan de bewoners gegeven. Hun leed is niet in woorden uittedrukken. Van deze kant uit kan ik hun slechts heel veel sterkte toewensen en t.z.t een bijdrage storten. Hoop dat hiermee hun leed een tikje wordt verzacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *