Een hele gewone Canarische vulkaan

De maandagochtend is niet mijn favoriete dagdeel van de week. Het werk van het weekeinde heeft zich verdubbeld en na een luie, dromerige zondag kost het me moeite om weer aan de slag te gaan.

In het weekeinde hebben we tijd genomen om het huis weer eens te poetsen en om het terras as vrij te maken. Dat gaf een opgeruimd gevoel. Beetje uitgeslapen, siësta en ik heb zelfs nog even op een ligstoel gelegen om onder een parasol de zondageditie van de El Pais te lezen. En dat allemaal op 4 kilometer afstand van een ronkende vulkaan.

Deze ochtend was ik er weer helemaal klaar voor. Aan het werk, met de juiste spirit en een helder hoofd. De moed zakte al snel in mijn schoenen.

De kranten
De eerste berichtjes die ik binnen kreeg op de telefoon van vrienden en familie uit Nederland waren niet hoopgevend. De mailbox reageerder onmiddelijk met een nieuwe stroom annuleringen. Berichten die we deze maandagochtend ontvingen:

Uitbarsting vulkaan in kracht toegenomen.

Ik maak me zorgen, zijn jullie nog thuis?

Vulkaan blaast rare kringen in de lucht

Lava nadert de stad Los Llanos met 20.000 inwoners.

Hier in België zeggen ze in het nieuws dat er bijna geen vakantiehuizen meer zijn op La Palma en dat de prijzen verdubbeld zijn.

Maandagochtend staking
Om 12 uur ben ik in staking gegaan tegen deze maandagochtend. Als mede-directeur en werknemer van La Palma-Oceaanzicht.nl had ik daartoe alle recht.

Inmiddels is het maandagmiddag en heb ik die vreselijke maandagochtend al weer achter de rug. De frustratie is verdwenen en met een glimlach kijk ik terug op het demonstratief neerleggen van het werk en al die overdreven paniekverhalen.

Foto: Eltime.es

Een Canarische vulkaan
Om alle misverstanden te verhelderen ga ik proberen om met zo weinig mogelijk woorden een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van de vulkaan op La Palma.

De vulkaan van Todoque wordt door de vulkanologen omschreven als een typische Canarische vulkaan.

Nadat de aarde is geopend en het magma naar boven komt, wordt er een vulkaankegel gevormd. Uit de vulkaankegel spuwt de vulkaan lava de lucht in.

Je kunt de vulkaan veilig benaderen tot op 2 1/2 kilometer afstand. Tijdens de periode van de eruptie kunnen er zich bevingen voordoen die maar zelden zwaarder zijn dan 4 op de schaal van richter. Allemaal heel gewoon en niets bijzonders voor een Canarische vulkaan.

De vulkanische activiteit kan per minuut verschillen. Afgelopen nacht was de vulkaan zeer actief en maakte veel kabaal. De noordkant van de vulkaankegel is ingestort maar ook dat is een normaal verschijnsel van een typische Canarische vulkaan.

Een vulkaan op La Palma heeft een gemiddelde levensduur van 55 dagen.

Het is een misverstand om te denken dat La Palma een vulkaan is. La Palma is een eiland van vulkanische oorsprong. Het oude deel van het eiland van El Paso en Santa Cruz tot aan het noordelijke puntje is niet vulkanisch actief.

Alleen het zuidelijke deel van het eiland is vulkanisch actief. Op de Cumbre Vieja hebben er vanaf het jaar 1500 acht vulkaanerupties plaats gevonden, waarvan er vier aan de westkant van La Palma. Dat is een gemiddelde van iets meer dan een vulkaanerup`tie per eeuw.

De Cumbre Vieja is opgebouwd uit meer dan 220 vulkanen. De lengte bedraagt ongeveer 22 kilometer, het hoogste punt ( La Deseada) is 1945 meter hoog. Over de rug van de Cumbre Vieja loopt de grote vulkaanroute.

De Cumbre Vieja wordt goed gemonitord door vulkanologen waardoor we op La Palma al voor de eruptie op de hoogte waren van extreme vulkanische activiteit onder de oppervlakte.

Dat er geen slachtoffers gevallen zijn, heeft ook te maken met het feit dat de Canarische vulkaan zich rustig aankondigt met een vriendelijk pluimpje rook waarna iedereen voldoende tijd had om te evacueren. Helaas was er niet voldoende tijd voor iedereen om alle persoonlijke spullen uit huis te halen.

Het totale oppervlakte geaffecteerd door de vulkaan is 8 % van het totale oppervlakte van La Palma.

Het enige probleem van de jonge vulkaan op La Palma is de uitstroom van lava in de richting van de oceaan waardoor honderden huizen zijn verwoest.

Was de vulkaan 7 kilometer zuidelijker tot eruptie gekomen dan was er alleen schade geweest aan de doorgaande weg naar het zuiden.

Fake news

Geen idee waar de Volkskrant zijn informatie vandaan haalt dat het stadje Los Llanos met maar liefst 20.000 inwoners gevaar loopt door een nieuwe lavarivier van de vulkaan. En wie heeft er de prijzen verhoogd van de vakantiehuizen? Wij in ieder geval niet.

Welkom
In de populaire regio rond Todoque zijn een groot aantal unieke vakantiehuizen verloren gegaan. Het verlies voor de toeristische sector is groot en onvervangbaar. In en buiten het Dal van Aridane zijn daarentegen nog altijd een groot aantal prachtige vakantiehuizen te vinden. La Palma leeft voor een groot deel van toerisme, je bent hier meer dan welkom.

Geen nieuws is goed nieuws!
Mocht je de komende dagen geen nieuws van me ontvangen dan ben ik aan het wandelen, probeer ik een vulkaan te schilderen of lig ik op een zonnestoel El Pais te lezen (-:

Foto boven aan de pagina: De zon kleurt rood op Gran Canaria door de vulkaan op La Palma. (Foto: Beny Aguiar Photo)

Meest gestelde vragen

Dagboek vulkaanuitbarsting 2021 

36 reacties op “Een hele gewone Canarische vulkaan

 1. Dank je wel Siepko voor de verslaglegging ter plaatse.
  Wat geruststellend dit bericht. Na alle berichten en beelden van la Palma bekroop ons toch ook de gedachte dat we na 2x uitstel door de Corona nu toch niet weer niet kunnen komen naar la Palma.

  Ik mailde een tijd terug bij alle afzeggingen door Corona dat wij juist zouden bijboeken zodra dat kon inplaats van annuleren. Zo gezegd zo gedaan.
  We hopen in het nieuwe jaar ons mooie eiland terug te zien.
  Zolang we maar geen ramptoerist zijn of in de weglopen..als dat zo zou zijn vertrouw ik op bericht van jullie.

  We tellen af en leven mee, de donatie is uiteraard de 1e dag de deur uit gegaan.

  Hartelijke groet Nelleke en Niek.

 2. Nuchtere reactie Siepko. Goed om zo ontspannen te reageren op iets waar je geen invloed op hebt! Niettemin hoop ik dat jullie veilig blijven.

 3. Heel duidelijke gerelativeerd uitleg. We komen zeker nog terug naar het mooie rustige la Palma. Gelukkig hebben we de rust tot krap twee weken voor de uitbraak mogen ervaren in la villa. We volgen het nieuws wel omdat we nog zelden zo’n rustige omgeving zijn tegengekomen.

 4. Groot gelijk, geniet van het wandelen, zwemmen en schilderen.!
  Ff geen vulkaan meer aan je hoofd, en je hebt een weer prachtig weergegeven
  Kranten zuigen veel uit hun duim, beetje jammer, zorgt onnodige onrust.
  Tot later 👋🏻

 5. Fijn zo’n bericht, na al dat nieuws in NL. Helaas is TUI ook in paniek en onze vlucht geannuleerd. We gaan proberen om met een andere vliegtuigmaatschappij toch te komen.

 6. Geweldig, hoe jij helder verslag doet van de REALITEIT, Siepko.
  En je persoonlijke noot maakt het nog fijner.
  Dankjewel voor wie jij bent.

 7. Hé, hé, gelukkig wordt er ook gerelativeerd!
  Natuurlijk is het heel verdrietig voor slachtoffers van de vulkaan, maar ook la Palma leeft verder en gelukkig ook met vakantiegangers.
  In november willen we al een paar weken komen en ik januari zeker.
  Nu afwachten, of Transavia toch gaat vliegen ✈️
  Deze mail stemt me zeker rustiger. Dank…
  Groeten van
  Monica Peeters

 8. Heel verstandig om even gas terug te nemen, Siepko ! geniet ze, voor zover mogelijk, want als 55 dagen ‘n norm is, dan moeten jullie nog even doorzetten – en Marjan ? ook zo slim ? Prachtige foto van jou trouwens.

 9. Hoi Siepko,
  Ik ben blij jouw kant te lezen omdat jij het ” live” meemaakt. Er gaan zoveel verhalen de ronde..
  Niemand kan zeggen wat de natuur voor ons in petto heeft. Dat is afwachten… Ook wij willen heel graag naar la palma komen die in november gepland staat. Desnoods zoals die andere bewonderaars van la palma zeiden… dan vliegen op tenerife en met de boot over.!
  Ik hoop van harte dat iedereen die hun huis of plantage die getroffen zijn straks opnieuw een plekje vinden op het mooie eiland. Het was echt heftig dat het kerkje in Todoque ten onder ging! Dat het voorspoedig verlopen mag want dat zal nog een hele klus zijn..
  Voor nu wens ik je veel succes met het maken van je schilderij! En geniet van de altijd verrassende wandelingen.
  Ik hoop dat jullie wel een beetje kunnen slapen met die brullende vulkaan op korte afstand.

  Groetjes, Sandra en John.

 10. Hi Siepko,
  Supergaaf jouw verhaal te lezen. Voor mij heel waardevol! Dank daarvoor. Over twee weken ben ik op La Gomera maar voor mijn gevoel ga ik naar La Palma. Tja ook dit gaat voorbij. Iedereen weet en wist natuurlijk dat zuidelijk La Palma niet de meest zekere plek is om een huis neer te zetten.

 11. Prijzen verdubbeld voor de accomodaties? Niet voor ons. Lieve mensen bestaan nog. Wij zijn tijdelijk vertrokken uit Celta en vonden een gastvrij onderkomen richting Tijarafe. Betalen mocht niet, maar graag een vrijwillige bijdrage voor de echte Palmese slachtoffers. Konden blijven zolang als we wilden. Dat noemen wij naastenliefde, waarvoor onze dank.
  Joke en Ton

 12. Buenos dias Siepko,
  Hier vanuit het noorden van La Palma kan ik het alleen maar eens zijn met je verhaal. Twee dagen een klein beetje as is alles wat ik hier in El Tablado merk van de actieve vulkaan.
  Ik ben op pad gegaan om op veilige afstand te kijken vanaf de Roque de Muchachos want wanneer doet zich zo’n kans voor.
  Maar verder sukkelt het leven hier, in een lage versnelling, gewoon door zoals altijd.
  Maak zelf vaak een wandeling in 1 van de kloven en het is wel wat vervreemdend om te weten dat op hetzelfde eiland de aarde zich roert en het hier gewoon stil is.
  Ik hoop net als jij dat de mensen weer naar La Palma komen. En dat dat prachtige monster spoedig weer een paar eeuwen gaat slapen.
  Saludos Claire

 13. Goedemorgen Siepko, dank je wel voor je dagelijkse updates, we volgen het nieuws op de voet. Onze vlucht met Tui van 4 november Brussel-La Palma werd gisteren geannuleerd. We zoeken nu een oplossing om alsnog naar La Palma te komen, jou laatste bericht gaf ons terug hoop. Veel groeten uit Belgie en hopelijk kalmeert de vulkaan snel. Suzy

 14. Kijk….Zo gaat dat met nieuws. Goed om dit andere verhaal te lezen…. !! Misschien in de kerstvakantie eens naar la Palma.

 15. Hallo,
  Heel mooi en duidelijk alles omschreven. Was daar van 15 sep tot 25 sep . Kom al wat jaartjes naar la palma , en het blijft een mooi eiland. Daar ook vriendschap ontstaan met een Duitse bewoonster die wij nu al wat jaartjes kennen. Al met al prijs ik aan iedereen om La Palma te ontdekken .

 16. Wat verhelderend om te lezen! Ik ga deze winter de Canarischische eilanden bezoeken en eerst dacht ik :ik wil geen ramptoerist spelen maar nu ik dit lees sla ik La Palma niet over!

 17. Sterkte, en dank voor de tijd die je stopt in heldere feitelijke uitleg waardoor de ernst duidelijk is van de verliezen, maar het perspectief voor heel Palma blijft bestaan. Nieuwsbronnen in Nederland zijn helaas haastig, focussen op een deel van het geheel en lijken aandachttrekkerij hoger in het vaandel te hebben dan hun lezers feitelijk juist te informeren. Die laatste foto (al wandelend met de hond, denk ik) geeft het goed weer: zeer heftig, maar lokaal. Prachtig eiland.

 18. Zit dit met een glimlach te lezen in Casa Brezal. Oceaanzicht bij Las Tricias. Voor de laatste keer in 2014 hier.
  Het is opmerkelijk hoe ongenuanceerd te berichtgeving over de uitbarsting in de internationale pers is.
  Niet alleen in de Nederlandse pers. Maar ja, dat leest lekker weg aan het ontbijt als het buiten 13 graden is 😉

  Wij waren afgelopen donderdagavond even bij Mirador El Time. De sfeer was, eerlijk gezegd, nogal gezellig onder de Palmeros, die naar hun jongste vulkanische spruit stonden te kijken. Niet jolig, dat niet. Maar vol aanvaarding, dat dit een aspect van hun leefomgeving is.

  Siepko en Marjan, wij hopen voor jullie dat de komende tijd de rust in jullie leven terugkeert.
  En voor de rest bevelen wij het gebak van Claire (reactie 14 hierboven) in Bar La Garza van harte aan!

  Liefs
  Liang & Peter in Brezal

 19. Hallo siepke, wij waren ook op la palma gearriveerd op de 19 toen de vulkaan uitbarstte. We zouden tot 3 okt blijven maar helaas moesten we 25 september het eiland verlaten terwijl we er hellemaal geen last van hadden we zaten in puntagorda. Ik vind het vreselijk voor de mensen die alles verloren hebben. Begrijp me niet verkeerd maar vond het ook erg dat we weg moesten we hadden even rust op jullie prachtige eiland.

 20. Siepko, zo blij met jouw realistische beschrijvingen, niet sensationeel zoals alle berichten in de media, die we wel op de voet volgen natuurlijk. Je schrijft het rechtstreeks vanuit je hart, en dat is prachtig. Het raakt ons zeer, en gaan daarom juist gewoon naar la Palma komen ergens begin volgend jaar. Sterkte voor jullie in deze misschien wel een beetje surrealistische omstandigheden elk moment van de dag!! Groeten Dity en Ian Nixon

 21. Goedemorgen Siepko,

  Dank voor je uitgebreide beschrijvingen over de eruptie. Iedere avond zien we je dagelijkse verslag
  van de situatie bij jullie op ons geliefde la Palma.
  In elk verslag komt jouw nuchterheid en de aard van de bevolking tot uitdrukking.
  We hopen dat je het nog lang kunt opbrengen om ons op de hoogte te houden en wensen jullie veel sterkte toe.

 22. Onze vacantie casita in Todoque is verzwolgen 26 november. Kan niet meer doorgaan nu zoeken voor een andere met net zo.n mooi uitzicht op de Oceaan

 23. Bedankt Siepko voor het eerlijke verhaal. Wij hebben geboekt voor de hele maand januari in Casita Cancelita en hopen, dat het huisje er nog staat, na jouw versie, verheugen we ons weer op een geweldige tijd op Isla Bonita.
  Muchos gracias.
  Horst en Riet.

 24. ‘Een hele gewone vulkaan’ op een weergaloos en buitengewoon eiland. Hartverscheurend voor degenen die direct getroffen zijn, maar wij zullen niet terugschrikken en wegblijven. Juist nu zullen wij het goede en gelukkige leven op het ons zo geliefde Isla Bonita trouw blijven en bij jullie weten wij ons dan in de best mogelijke handen. Maar voor nu goede moed, lieverds! Er komen heus andere tijden. Wij zijn nabij, ook in onze gebeden.

 25. Beste Siepko. Bedankt voor je verhelderende, maar wel héél eenvoudige weergave van de feiten.

  Zonder in te willen gaan op feitelijke onjuistheden, of té relativerende beeldvorming, merk ik vooral op dat je het toerisme benadrukt. Ik heb daar alle begrip voor, want de toeristische sector op La Palma is een belangrijke bron van inkomsten, zoals jijzelf, als mede directeur van Oceaanzicht, ongetwijfeld weet.

  Wat ik helaas mis in jouw verhaal, is de absolute tragedie die zich al twee weken afspeelt voor duizenden inwoners van het eiland. Duizenden inwoners die in vertwijfeling, verdriet en pijn alles wat zij bezaten, hebben verloren. Huizen, grondstukken, waterreservoirs en landbouwgronden. Palmeros die alles wat zijzelf, hun vaders moeders, opa’s en oma’s hebben opgebouwd, voor hun ogen vernietigd zagen worden. Buitenlanders die al hun bezittingen in het land van herkomst hebben verkocht en met het geld daarvan een leven hebben geprobeerd op te bouwen, die hun prachtige woonhuizen, tuinen en zwembaden alleen nog op foto’s hebben.

  Ik ben het met jou eens dat de media er geregeld naast zit, maar dat zij desondanks een beter beeld schetsen dan ik terug vind in jouw geruststellende verslag naar potentiële vakantie huisjes huurders toe.

  Toerisme, nogmaals, is van het allergrootste belang om straks La Palma die broodnodige financiële impuls te geven, maar niet eerst voordat de plaatselijke bevolking emotioneel en financieel, maar ook de infrastructuur (heel belangrijk – ook voor het toerisme) door de Spaanse regering en hopelijk de Europese Unie geholpen is.

  Ik bewonder je kalmte en jouw vermogen tot relativeren. Dat is wat het eiland nodig heeft. Laten we inderdaad niet in paniek raken en hopen dat La Palma en zijn bewoners schouder aan schouder staan, zodat, wanneer de uitbraak stopt het normale leven voor iedereen weer op gang komt. Zoals ook het toerisme.

  1. Hola Peter,

   Het is balanceren op een dunne draad, het belang van toerisme is vooral het belang voor de eilandbewoners. Niet geschreven vanwege mijn belang, we houden het nog wel even vol, dat geldt niet voor iedereen.

   Het positivisme van de bewoners, waarvan een aantal vrienden en heel veel bekenden, die alles zijn kwijtgeraakt heeft me verlicht, verlost. Ik sta daar bijna dagelijks mee in contact. We hebben licht nodig om verder te kunnen.

   Hoe zwaar en moeilijk dat ook is, het leven gaat ook hier verder.

   In het laatste stuk van 4.10.2021 heb ik het vooral over de media en probeer ik een wat realistischer beeld te scheppen. Het thema daarin is niet de getroffen bewoners. Dat komt zeker weten in latere stukjes vast weer terug.

   En ja, er zijn geen woorden voor om in aandacht recht te doen aan het verlies wat veel eilandbewoners hebben geleden.

   En ja, ik schets een optimistisch beeld. Ik kan niet anders, het is mijn aard, zonder optimisme kan ik niet leven.

   1. Op 5 oktober om 15.22 reageer jij op het kritische artikel van Peter van Mussele.
    Eerst een opmerking over jouw slotzin.
    Je geeft toe dat te veel optimisme de waarheid kan vertroebelen.Een artikel schrijven als tegenwicht tegen doemdenken vind ik in deze situatie slechte journalistiek. “Ga maar rustig slapen”
    Alleen als volgens jou het optimisme te rechtvaardigen is mag je zoiets doen.. En ga je er voor 100% achter staan.
    Op La Palma is er op dit moment geen reden tot optimisme noch doemdenken.
    Niemand weet wat er nog komen gaat.
    Verder nog een paar nare feiten waar toekomstige reizigers naar La Palma ook aan moeten denken.
    Van vrienden uit Los Llanos hoorde ik dat slapen niet altijd eenvoudig is zonder oordoppen.
    Bij explosies trillen de ramen. Verder de as. Zowel santa Cruz als Los Llanos kreeg er al een portie van. Niet fijn voor je ogen en luchtwegen.
    De angst van de “Nog net niet getroffenen” Blijft de lava zo naar de oceaan stromen? Bij stolling kan de lava toch weer op het eiland verbreden en onbeschadigde huizen alsnog gaan vernielen.
    Geldt overigens ook voor mogelijke nieuwe afvoerkanalen van de vulkaan die op het land blijven.
    Er is al 206 miljoen euro toegezegd door de regering in Madrid. Logisch want er moet veel infrastructuur hersteld worden. NA DE AFKOELING als de vulkaan tot rust is gekomen.
    En nog eens zonder doemdenken: Je mag ook best bezorgd zijn over de watervoorziening op La Palma.
    Het benoemen van onzekerheden en er op anticiperen en over communiceren met de bevolking is geen doemdenken Siepko. Ik vind dat de autoriteiten op La Palma dat goed doen. Vooral de vulkanologen die regelmatig op RTVC te zien zijn
    Er is reden genoeg om bezorgd te zijn en vele bewoners van het eiland zijn zwaar aangeslagen. Niet alleen de direct getroffenen. eerst een coronacrisis en nu een vulkaancrisis. Dat hakt er hard in.
    Jouw stelling dat er sprake is van doemdemken is dus onjuist. Er is een reële angst voor een ongewisse toekomst.
    Dat gezegd hebbend nog één vraag: Zou jij op persoonlijke titel, gezien de omstandigheden NU, een positief reisadvies durven geven voor La Palma??
    .

 26. Beste Siepko,

  De blog die je onderhoud geeft een inzichtelijk beeld van wat er nu op La Plama gebeurd.

  Maar als ik lees: “Het totale oppervlakte geaffecteerd door de vulkaan is 8 % van het totale oppervlakte van La Palma.” , dan zet ik daar toch vraagtekens bij. Ik denk zelf dat het 8% zou moeten zijn van het gebied waar mensen kunnen wonen of waar het land dat kan worden gebruikt voor landbouw.

  Groet, Walter

 27. Ik ben er helemaal mee eens dat de realiteit zo goed mogelijk moet worden weergegeven…En positivisme hebben we allemaal nodig!
  Mijn ervaring is ook dat het ongevaarlijk is/ lijkt om op La Palma te zijn. Maar de realiteit is ook dat de luchtkwaliteit momenteel vaak matig tot slecht is. Er zijn dagen dat het lava zand en/ of fijnstof ( as) uit de lucht komt vallen. Dus ben je astmatische oid….houd er rekening mee als je momenteel naar La Palma wilt komen. Het noorden lijkt er wat dat betreft het beste ervan af te komen, maar ook daar is het aan de orde. Als je met de boot naar La Palma moet, (dikke kans is dat je er zo voorlopig moet komen), moet je ook rekening houden met een tocht van 2,5 uur varen. Het is een onrustig stukje zee (ook bij goed weer) . Dus wees voorbereid op evt. zeeziekte. Zelfs mensen die er normaliter weinig tot geen last van hebben, hebben dat bij deze overtocht vaak wel wat.
  Ik begrijp dat de economie moet draaien en mensen graag hun huisje(s) willen verhuren. Mijn tip: doe dat bij mensen die het ook ECHT nodig hebben om een normaal bestaan te hebben op het eiland (er dus van afhankelijk zijn) en niet bij de mensen die een goed pensioen en/of ( andere) goede inkomsten hebben (vaak uit het buitenland ) en huisjes als lucratief iets erbij verhuren. Zo ondersteun je m.i. de economie van de Palmeros echt en draag je iets positiefs bij aan La Palma.
  Op naar beter tijden en vooral doorgaan!

 28. Mooi geschreven,Siepko. Mensen laten zich helemaal gek maken door het nieuws..En ja,als die dadelijk uitgespuwd is,krijg je ook weer die toeristen die eens willen gaan kijken.

 29. We leven enorm mee met alles wat er op ons geliefde eiland gebeurt. De verwoesting van het monster gaat door. Het landschap zal nooit meer hetzelfde zijn. We volgende de berichten dagelijks en iedere keer schrikken we van wat er niet meer is. We herkennen op de beelden de voor ons vertrouwde plaatsen. Nooit meer……denken we dan. Onze gedachten gaan uit naar al die mensen die alles hebben moeten achter. Hun huis, hun handel, hun finca. En het gaat maar door. Laat het STOPPEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *