Nieuwe lavastroom bedreigt Playa Los Guirres

De lavastroom heeft zich in tweeën gesplitst onder het dorpje Todoque en het buurtschap Pampillo.

De lava is begonnen met de afdaling richting de oceaan om aan te komen op het plateau dat door de San Juan vulkaan (1949) werd gevormd en dat volledig beplant is met bananenplantages. De kans is groot dat de komende dagen het strand Playa Los Guirres en het naast gelegen restaurant verloren zullen gaan.

De vulkaan produceert nog altijd een grote hoeveelheid magma. Er heeft zich in de lavadelta een vulkanische buis gevormd waardoor de lava naar de zee afdaalt. Het instorten van de lavabuis deze ochtend is de oorzaak van het ontstaan van een tweede lavarivier in het lager gedeelte van La Palma.

Zolang de lava door de lavabuis wordt afgevoerd is dat goed nieuws voor eigenaren van de huizen aan de zijkanten van de inmiddels gestolde lavastroom.

Rob en Sanne vroegen me deze ochtend om een handje te helpen om de planten water te geven. De gestolde lavarivier staat tot op dertig meter van hun huis en heeft het landschap drastisch veranderd. Zolang we de planten water kunnen geven is er hoop. Hoop om de draad van het leven weer op te kunnen pakken zodra de vulkaan tot stilstand is gekomen.

Rob en Sanne, twee namen in de lange rij van eilandbewoners die iedere ochtend opnieuw opstaan met de onzekerheid of hun huis nog bestaat. Ze staan met verrekijkers op de omringende bergtoppen, speuren het internet af naar videobeelden van drones en houden zich vast aan actuele kaartjes op het internet van de lavarivier. Een leven tussen hoop en vrees, een eindeloze marathon waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Hartjes voor La Palma van een school in Arucas op Gran Canararia.

Verwachting
De kans dat de vulkaan binnen korte tijd zal doven is volgens wetenschappers erg klein. De hoge uitstoot van zwaveldioxide (SO2) in de atmosfeer is een signaal dat het eruptieve proces nog weken kan duren.

En tot de vulkaan tot rust komt, wordt met grote inspanning het onmogelijke, mogelijk gemaakt. In een recordtempo zijn vrachtauto’s met enorme waterreservoirs via het zuiden naar Puerto Naos gereden om de oogst van de bananen niet verloren te laten gaan.

Solidariteit
De hulp en solidariteit is overweldigend. Via het banknummer van de gemeente El Paso, dat vermeld staat op onze website, is een bedrag opgehaald van € 652.216. Op de rekening van Los Llanos is 1.2 miljoen euro gestort. Het banknummer voor donaties van de eilandregering heeft al € 4.179.806,83 opgebracht. De Spaanse regering heeft meer dan 200 miljoen euro steun toegezegd.

Geld dat hard nodig zal zijn voor de opbouw, en ter ondersteuning van de eilandbewoners die hun huis hebben verloren. La Palma is iedereen die de afgelopen dagen een donatie heeft overgemaakt meer dan dankbaar.

Kinderen op scholen in Spanje maken tekeningen voor La Palma.

Hartverwarmend
Groot en klein, alle steun is hartverwarmend. De leerlingen van de koksschool op La Gomera brengen maaltijden langs de deur, de opbrengst is voor La Palma.

Heijmen en Ada maken van oude kaarsen nieuwe en verkopen die op de markt, de opbrengst van 111 euro is voor La Palma.

Leerlingen van een school in Gran Canaria sturen hartjes en de beste wensen naar La Palma.

Kunstenaars maken schilderijen van de vulkaan en verkopen die per opbod voor La Palma.

Op de voetbalvelden worden benefietwedstrijden gespeeld, de opbrengst is voor La Palma.

De lijst van onbarmhartige solidariteit is groot. De mens op zijn mooist!

Overzicht vulkaaneruptie La Palma 2021

15 reacties op “Nieuwe lavastroom bedreigt Playa Los Guirres

 1. Bij het restaurant bij Playa los Guirres hebben we vele uren doorgebracht. Van het uitzicht werden we nooit moe en en de verse tonijn was er verrukkelijk. Ik vind het zo erg allemaal. Mijn hart is bij jullie op het eiland.

 2. Dag Siepko,
  Wij zijn gister op La Palma aangekomen.
  Een beetje gespannen, want wat zouden we aantreffen?
  We landden in de stralende zon, nergens onrust in de lucht!
  De weg naar Las Caletas en ook ons huis lagen er rustig bij.
  We hoefden alleen maar onze oprit en terras te vegen en ontdoen van de as, maar ook dat viel mee.
  Hoe ongelooflijk dat wij er hier nauwelijks iets van merken en we heel goed weten, mede dankzij jouw nieuwsbrieven, dat er aan de andere kant van het eiland een drama aan de hand is.
  We zijn van plan een paar weken te blijven. Mochten we je ergens bij kunnen helpen, laat maar weten.
  Groet, Ada en Heymen

 3. Zoveel leuke zonsondergangen vergezeld door fantastische gerechtjes met nodige glaasjes wijn op het terrasje van Los Guirres om dan nog een omweg te maken op het strand om de mooist gekleurde en best gevormde stenen mee naar huis te nemen voor ons ‘lava stenen ‘ verzameling in de tuin. Dat kunnen ze ons toch niet afnemen. Wij leven tussen hoop en wanhoop maar al het fantastische dat we tot nu toe (tot de Kafka administratie toe) kan niets of niemand ons afnemen 💖 💖 💖 La Palma

 4. Ja, hopelijk komt er binnenkort meer rust!
  Transavia heeft vluchten voor november gisteren geannuleerd.
  Een verdrietig bericht!
  Ik hoorde, dat de kwaliteit van de lucht ook niet echt goed is met de as, die verspreid wordt, afhankelijk van de windrichting.
  Het gaat zoals het gaat en we hebben hier geen invloed op en ook dit zal voorbij gaan.
  Hopelijk zijn er andere vluchtmogelijkheden en vliegt Transavia wel gewoon in januari…..
  Fijn, om de situatie te delen.
  Groeten,
  Monica Peeters

  1. Bedanktttt hoor, lieve, moedige mensen van La Palma Oceaanzicht… voor al het nieuws over de vulkaan, dat jullie zo vaak met ons delen…
   Dat moet daar voor jullie géen evidente toestand zijn nu… om telkens die veranderende erupties en nieuwe lavastromen en (af en toe) de aardbevingen, met angst en toch enige onzekerheid te moeten blijven opvolgen…
   En, hopelijk, blijft de luchtkwaliteit nig redelijk voor jullie, alhoewel ik net op Tve hoorde, dat deze nogal verslechterd zou zijn, in bepaalde regio’s… en, dat gevoeligere mensen best binnen zouden blijven…
   Weet, dat we alles hier dagelijks meevolgen, hetzij via uw berichtjes (waarvoor zovéel DANK!!), of via de website van Tv Canarias…
   Vermits we in 2005 naar het eiland kwamen, en, jullie Isla Bonita sindsdien in ons hart meedragen… leven we volop mee met jullie dáar…
   Moest ik zyn teruggekomen, ik zou zeker bij jullie komen logeren… want, ons vroegere villatje in El Paso, dat lag vry dichtby Todoque, op de grote baan naar de tunnel… en, mss is dat nu allemaal moeilijker toegankelijk…
   Ik stort binnenkort ook iets door voor El Paso, maar, ik moet het rekeningnummer terugzoeken…
   Lieve groetjes aan jullie, en, ALLE MOED toegewenst aan jullie, en aan de mensen ginds, die in angst leven, of, sinds de uitbarsting zoveel kwijt zijn geraakt..
   Het is bijna onvoorstelbaar, wát ze in hun hart nu moeten doormaken…
   Ik bid voor elk van hen hier, en doe straks een kaars branden voor La Palma, en iedereen die daar nu verblijft… en, in onzekerheid afwachten moet…
   EN..nog es Bedanktttt, dat jullie ER ZIJN !!!
   Liefs, y muchisimos saludos, y abrazos, desde De Panne, België..xxxxxxx

 5. Goedemorgen,

  Ik vraag mij af of Casa Fanega in Las Manchas waar wij een aantal jaren geleden in zaten de lavastroom heeft ‘overleefd’.
  Bedankt voor je info over de actuele toestand wij hadden voor januari al geboekt voor La Palma.
  Sterkte, met vriendelijke groet,

  Tom

 6. Verschrikkelijk, dat woord geeft nog maar voor een fractie weer, wat ik voel en op internet zie. Ik volg dat bijna de hele dag vanaf het begin en zie dat het steeds erger wordt. Machteloosheid, want tegen natuurkrachten als deze is niks opgewassen. We zijn zo’n 5 keer op La Palma op vakantie geweest. Dus we kennen sommige delen een beetje en is het een klein beetje ons tweede thuis geworden. De 6e keer kan niet doorgaan binnenkort maar we hopen over een paar maanden wèl!
  Heel veel sterkte en kracht jullie eilandbewoners!
  Melanie

 7. Veel sterkte voor de bewoners van de streek met het doorgaan van het leven onder grote stress.
  Ik hoop dat we in januari jullie prachtige eiland kunnen bezoeken.
  Liefs, Fred en Mieke van Breukelen

 8. Wat een ramp.. sterkte daar op het eiland..
  Vraag.
  Zijn er nog mensen in Puerto Naos??
  Volgens mij kan je er over weg niet meer komen.. Spookdorp?

 9. Nooit meer zullen we de tijd van uit ons keukenraam waarnemen van de kerkklok van Todoque 12 jaar lang mocht het duren, heel erg om te zien hoe hij in elkaar storten .We leven mee met onze buren die alles kwijt zijn . wij gaan zeker weer naar La Palma als de vulkaan tot rust is gekomen om de winters door te komen nu nog een andere casita vinden die naar onze zin is .Graag jullie tel. nr. voor wat meer info.

 10. Mijn hart is op La Palma gebleven nadat wij terug gevlogen zijn naar NL
  5 dagen na de uitbarsting.
  Mijn hart huilt om “mijn geliefde eiland” en al het leed voor mensen en dieren die getroffen zijn.

  ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *