Niemand kan de vulkaan stoppen

De dagen van de week, ik ben ze tijdens de vulkaaneruptie kwijt geraakt. Op zaterdag op weg naar de krantenkiosk voor de vette zondageditie van de El Pais. Op zondag naar kantoor omdat het voor je gevoel maandagochtend is. De vulkaan blijft maar brullen en gooit de dagen van de week door elkaar.

Om even verlost te zijn van ´  La Bestia`  met zijn naar rotte eieren stinkende adem, om even afstand te nemen van zijn overheersende aanwezigheid, het getril van ramen en deuren en de aanjagende herrie van opstijgende straaljagers hebben we het Dal van Aridane voor een dag verlaten.

De reis ging naar Las Tricias om met vrienden te wandelen en te lunchen. Zodra we de scherpe bocht naar rechts namen bij de Mirador El Time en de gemeente Tijarafe binnenreden verdween de vulkaan volledig uit beeld. We hadden ons verlost van zijn alles overheersende aanwezigheid.

En daar ging onze vierwieler swingend van rechts naar links door de bochten richting het ongerepte noorden van La Palma. De lucht was helder blauw en de temperatuur schommelde rond de 24 graden. We waren als door een deur van Alice in Wonderland in een verstilde wereld terecht gekomen met authentieke Canarische huisjes en drakenbloedbomen.

De nieuwe lavastroom bedreigt huizen aan de noordkant van de bestaande lavarivier. (Screenshot video ayuntamiento El Paso).

Weerzien voor het voorgerecht
Kon het voor het nagerecht niet laten om, heel even maar, op de mobiele telefoon naar het laatste nieuws te googelen.

De noordkant van de vulkaan is ingestort, een nieuwe lavarivier dreigt een groot aantal huizen ten noorden van de hoofdstroom te vernietigen.

En ook al hoor en zie je hem niet, de vulkaan was terug. De oermoeder van La Palma drong zich op tussen de gesproken zinnen en tijdens het lepelen van het gemberijs.

De vulkaan blijft me tot in mijn dromen achtervolgen.

Foto boven aan de pagina: Nieuwe lavastroom aan noordkant vulkaan. (foto: Elapuron)

Dagboek: La Palma vulkaanuitbarsting 2021

15 reacties op “Niemand kan de vulkaan stoppen

 1. Drama. We leven met jullie mee. Wat een onvoorstelbaar natuurgeweld. Fascinerend van afstand maar ook zo vernietigend. Stay save! Big hug

 2. Je rijdt Tijarafe al voor Mirador El Time binnen, nl onderin de Barranco de las Angustias. De zuidelijke flank van El Time, met daarop het lieflijke Amagar 😍, maakt onderdeel uit van de gemeente Tijarafe.

 3. Ik ben met stomheid geslagen. Als ik al deze video’s over de vulkaan zie en lees, de lava stromen die alles om zich heen vernietigd. Alles wat de mensen met eigen handen, zweet en misschien met tranen hebben opgebouwd, wordt in 1 vernietigende kracht verwoest. Je vraagt je af, komende deze mensen dit grote leed te boven? Ik heb er een hard hoofd in. Gelukkig zijn er tot nu toe nog geen slachtoffers en ik hoop en wens dat het zo blijft.
  Ook hoop en wens ik dat de getroffenen weer de moed en kracht hebben/krijgen om weer helemaal opnieuw te beginnen. Lieve getroffenen van het mooie eiland La Palma, ik wens jullie heel veel sterkte en de kracht om weer opnieuw te starten. Laat de vulkaan jullie niet klein krijgen. God zegene jullie.

 4. Het was stil gisteren op deze blog. Ik volg jullie dagelijks en de Spaanse tv ook. Elke ochtend voor ik naar mijn werk ga, om half 7 (Nederlandse tijd) de telenotacias. Wat leef ik met jullie en de mensen op la Palma mee.

  30 jaar geleden werkte ik voor het Sol hotel in Puerto Naos, ik stond aan het begin van het toerisme op het eiland en heb letterlijk het hotel geopend in 1990.

  Ooit had ik bijna een huis gekocht in las Manchas. Maar de toen al heersende angst van een nieuwe uitbarsting en het feit dat ik juist voor die plek geen financiering kreeg heeft mij doen besluiten dit niet te doen. Ik ben nog vele malen op la Palma geweest en hoop dit ook in de toekomst te kunnen doen

  Veel sterkte en ik blijf jullie volgen.
  Heb de site al aan veel mensen door gestuurd.

 5. Echt vreselijk voor jullie allen,de angst,hoe lang nog …We volgen het nieuws mee en denken veel aan al de mensen die hun huizen verloren hebben.Veel sterkte.Rita

 6. Ja, ik beleef het helaas met je mee vanuit Nederland en toch kan je weinig invloed op deze situatie uitoefenen….

 7. volgens mij zie ik hier la Cerca bedreigd worden Wat erg voor Esther Wij zullen het ook erg missen, we zijn er een paar keer geweest en zouden in januari weer. Sterkte allemaal

 8. Op grote afstand volgen we de berichten nooit zal het meer hetzelfde zijn als die drie eerdere vakanties waarbij we ook een bezoek aan de slapende vulkaan brachten. Het prachtige eiland in vorm voorgoed veranderd.

 9. Lief en leed, wonderschoon en verontrustend.
  Als de uitstroom voorbij us, is er een nieuwe wereld intstaan om verder op te bouwen.

 10. La Palma komt voor mij heel dichtbij mijn voorstelling van het paradijs. Nu is het veranderd in mijn voorstelling van de hel. De natuur met de oceaan als alles omvattende schoonheid heeft er nu een dimensie bij gekregen. Een vuurspuwende vulkaan die met nietsontziende kracht alls vermorzeld wat op zijn pad komt.
  Zoals wij in Nederland leven met de gevaren van het water zo leven de mensen op La Palma met de gevaren van het vuur.
  De elementen zijn het fundament onder ons bestaan.

 11. Ik kan geen woorden van troost vinden voor alle getroffenen.
  Onwerkelijk en daarna, het kan niet waar zijn, dit natuur geweld is niet tot stilstand te brengen, zij moet uitrazen.
  Flarden van gedachten schieten heen en weer in je hoofd en zijn eveneens niet tot stilstand te brengen.
  In gedachten reed ik mee naar Las Tricias, de weg welke wij zo vaak reden om naar El Brezal te gaan.
  Dank je Siepko voor jouw updates.
  Stay save.
  Ingrid.

 12. Het idee dat we daar met Kerst in 2019 heerlijk in het zonnetje genoten van een schitterend uitzicht op de bananenplantages, tijdens onze wandelingen. Heel veel sterkte voor allen die dit raakt…we leven met jullie mee😘

 13. Vanuit Lanzarote medeleven vanuit hier en een hartelijke groet. Ongelooflijk wat een natuurgeweld jullie meemaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *