Opnieuw huizen verwoest door lavarivier

De bewoners van het Dal van Aridane zijn vermoeid na een slopende nacht. De vulkaan was afgelopen nacht uitermate luidruchtig, een groot aantal explosies veroorzaakten oorverdovende knallen. De huizen in het dal stonden te trillen en te beven.

Tijdens de slechte nacht sinds de uitbarsting besloten een groot aantal bewoners hun huizen te verlaten. Ook ik ben in het holst van de nacht mijn bed uitgestapt om de muren op scheuren te controleren. De schoorsteen stond nog altijd recht,

De hemel was rood gekleurd van het magma dat hoog de lucht in werd gespuwd. De trillingen werden veroorzaakt door de luchtverplaatsing van de vulkaan.

Het lawaai maakte meer indruk dan dat het schade zou kunnen veroorzaken was mijn conclusie en ben mijn warme bed weer in gekropen.

De vulkanoloog Miguel Ángel Morcuende legde vandaag tijdens de persconferentie uit dat we afgelopen nacht te maken hadden met een explosief uitbarstingsverschijnsel dat gepaard gaat met veel lawaai passend bij de kenmerken van een gewone Canarische vulkaan.

Ismael Francisco Sánchez

Een dag met veel schade
De gevolgen van de nieuwe lavarivier die gisteren is ontstaan tijdens het instorten van de noordkant van de vulkaan zijn desastreus.

De lavarievier is begonnen aan zijn reis naar de oceaan aan de noordkant va de bestaande lavastroom. Afgelopen nacht bereikte het al het verwoeste centrum van Todoque, waar het de nog overgebleven huizen met de grond gelijk maakte.

De apotheek van Todoque, de Bar las Tejas en vele andere gebouwen die de eerste dagen van de uitbarsting hadden overleefd, zijn verdwenen.

Schilderij boven aan de pagina: Manu Marzan

 

Lees meer: Overzicht vulkaanuitbarsting 2021

10 reacties op “Opnieuw huizen verwoest door lavarivier

 1. Wat een drama, en er komt geen eind aan. Ik volg de nieuwsberichten op de voet en ik word er niet vrolijk van. Onze twijfel, gaan we wel, gaan we niet, is weggenomen want Transavia heeft de vlucht geannuleerd. Drama voor de Palmeros, ook de toeristische inkomsten moeten ze missen. Ik kreeg antwoord op mijn annuleringsmailtjes, waarin ik aanbood de huur en de auto huur te betalen, ze wilden van niets weten: het is zoals het is. Wat een fantastische instelling!

 2. Het kan altijd nog heftiger blijkbaar…pffff. Ik leef op afstand met jullie mee.
  Al hebben jullie daar natuurlijk niets aan.
  Dubbel gevoel om jullie situatie te volgen.
  Een gift overgemaakt, maar dat is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat.

  We hoopten onze geannuleerde vakantie, gepland voor mei 2020, in mei 2022 in te halen
  En daardoor ook het eiland te steunen, maar of dat er in zit, geen idee.
  We hopen het. Onbekend is bij ons ook of de accommodatie nog bestaat, la Plantacion in LosLanos.

  We gaan het zien. Heel veel sterkte. We blijven het volgen.

 3. Ik volg het nieuws op la palma op de voet. Het is verschrikkelijk dat dit mooie eiland zo wordt getroffen.

 4. Wat een natuurkrachten. Onvoorstelbaar!!
  Toch hoop ik dat het snel afneemt. De spanning duurt nu wel lang. Nogmaals… Sterkte

 5. Wat een drama, het gaat maar door. De enige zekerheid die je hebt is dat de vulkaan een keer tot rust gaat komen. Maar hoeveel schade gaat “Het Beest” nog aanrichten, hoeveel mensen gaan hun huis nog kwijt raken aan deze on-stopbare natuurkracht?
  Wij hebben onze vakantie helaas moeten “inkorten” naar Tenerife, aangezien Transavia onze terugvlucht heeft geannuleerd en de alternatieven wel erg kostbaar, logistiek complex en onzeker werden. Met pijn in mijn hart voor de mensen in het getroffen gebied, en omdat het nu nog weer langer duurt voor we terug kunnen naar ons o zo geliefde La Palma.

 6. Ik wens iedereen heel veel strekte met deze ramp .wij zijn vaak op vakantie geweest maar de beelden die we zien zijn afschuwelijk.Wat blijf er nog van over dat mooie eiland La Palma.Ik hoop dat het snel ophoud.!

 7. Ik denk zo aan de mensen op la Palma .Het is voor mij een geliefd eiland en volg het nieuws op de voet dus hartelijk dank voor deze info

 8. Zolang ik mij kan herinneren houdt ik van de eilanden en hun natuur van vooral La Palma en La Gomera en vooral door de Teide op Tenerife heb ik, als kind al, een liefde voor vulkanen ontwikkeld..Ik volg het nieuws dan ook op de voet. Wat had ik graag dit natuurgeweld met eigen ogen gezien maar uiteraard denk ik met heel mijn hart aan de mensen en dieren die alles kwijt zijn. en wens dat het einde alsjeblieft inzicht is.
  Hartelijk dank voor de informatie die ik graag volg.

 9. Het is onvoorspelbaar wat er nu gebeurd. Wij hebben veel voetstappen liggen op La Palma ook bij de krater en omgeving. Het park La plantation bij La Laguna is niet meer. verzwolgen door de lava stroom.
  hier zijn we 4 maal op vakantie geweest.
  Maar al het ergste voor de mensen die hun huis en bedrijf en winkel kwijt zijn.

  Theresia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *