Wanneer stopt de vulkaan op La Palma?

Windstil, een donkere wolk boven het Dal van Aridane zet ons huis in een somber licht. We verslijten bezems en sjouwen emmers met vulkaanas de tuin in.

We beleven dag 24, de dag waarop de Teneguia in slaap sukkelde.

Iedereen op La Palma heeft maar een vraag: hoe lang gaat dit nog duren?

Zwaveldioxide
De wetenschappers zijn er van overtuigd dat er nog veel bezems kapot zullen worden geveegd dat er nog meer huizen en plantages verloren zullen gaan voordat de vulkaan zijn laatste magma spuwt. Het einde van de marathon is nog niet in zicht. De vuurspuwende reus heeft de uitstoot van zwaveldioxide en lava zelfs verhoogd.

Vulkanologen durven geen voorspelling te doen over de houdbaarheidsdatum van ´  La Bestia.’

Laatste adem
Wiskundigen kunnen op basis van het gemiddeld aantal dagen dat een vulkaan op La Palma actief is wel een berekening maken.

De uitbarsting begon op 19 september om 15.10 uur. Een gemiddelde vulkaan op La Palma is 55 dagen actief. Er van uitgaande dat we te maken hebben met een hele gewone, gemiddelde Palmese vulkaan dan kunnen we er vanuit gaan dat op 1 december van dit jaar de vulkaan zijn laatste adem zal uitblazen.

Dansen op een vulkaan
Wat een heerlijk vooruitzicht. De drie koningen kunnen zonder overlast van vulkaanas met hun kameel en heel veel cadeautjes voor de kinderen naar de Plaza de España rijden. We kunnen op oudejaarsavond weer salsa dansen op het plein naast de kerk. De grote vraag is waar de eilandbewoners die hun huis zijn verloren door de vulkaanrivier dit jaar de kerstboom zullen opzetten.

Tijdens het speculeren over de einddatum van de vulkaan  ontvang ik het bericht dat ongeveer 800 bewoners in het buurstschap onder Camino de Cruz Chica in Laguna moeten evacueren,  de noordelijke lavastroom is opweg om nog meer verwoestingen aan te richten.

Noodoproep!

Van 13.00 uur tot 19.00 uur moeten de mensen die door dit evacuatiebevel worden getroffen, hun huizen met hun bezittingen en huisdieren verlaten en zich naar de verzamelplaats begeven die zich bevindt in de Campo de Lucha Camino León de los Llanos de Aridane.

De mensen die vandaag hun bezittingen niet kunnen ophalen, zullen dat op de volgende dagen geleidelijk en onder begeleiding kunnen doen, zolang de veiligheidsomstandigheden het toelaten.

Werk samen met de veiligheidstroepen bij de evacuatie.

Blijf kalm, breng kalmte over op anderen en verspreid geen geruchten.

Sluit alle ramen en buitendeuren, doe de jaloezieën naar beneden. Sluit water, gas en elektriciteit af.

Neem uw documenten (ook die van het huis) en dagelijkse medicijnen, mobiele telefoon en oplader, zaklamp en kleding voor enkele dagen mee.

Ga naar de verzamelpunten.

Gebruik telefoons alleen voor wat strikt noodzakelijk is.

Indien u dieren heeft, zal de evacuatie worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het Actieprotocol voor dieren dat u op het Trefpunt zal worden overhandigd.

Overzicht vulkaanuitbarsting La Palma 2021

3 reacties op “Wanneer stopt de vulkaan op La Palma?

  1. Sprakeloos, hoe uitputtend moet dit voor de getroffenen zijn. Echt een beest, op de foto lijkt het net een grote poot. Maar dieren zijn waarschijnlijk niet zo meedogenloos.

  2. Wat een indrukwekkende gebeurtenis in jullie leven op jullie eiland.
    Bedankt voor de prachtige kunstimpressies.
    Veel sterkte gewenst voor alle mensen en dieren.

  3. Wij vertrokken enkele dagen voor de uitbarsting uit huisje Eden, en zagen dat paradijselijke witte kubusje daarna nog vaak op Youtube-filmpjes, hoog op de rotskust, een paar honderd meter links van de plek waar de absurde lavastroom in zee stortte. Het is de kunst dit weblogboek niet ‘s avonds in te kijken want dan slapen we er niet van. We voelen ons zeer begaan met jullie. Betrapten ons trouwens ook al op het verlangen om nog een weekje terug te gaan, ergens in het noorden een huisje te huren en het natuurspektakel vanaf een afstanje lijfelijk te voelen, zien, horen en ruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *