Het is genoeg geweest, de grens is bereikt.

Wat valt er nog toe te voegen aan al die woorden en beelden die de afgelopen weken over de vulkaanuitbarsting op La Palma in het nieuws zijn verschenen?

Zal ik schrijven over het twintigtal bewoners in Laguna dat gisterenavond kort voor middernacht het bericht kreeg dat ze met grote spoed hun huis moesten verlaten. Had ik al verteld dat ook het voetbalveld van Laguna onder de lava is verdwenen? Kom ik met oplopende cijfers van het aantal huizen en gebouwen en bananenplantages die verloren zijn gegaan?

Volcan Tajogaite

Of zal ik nog spectaculairdere foto’s plaatsen van de vulkaan? Een vulkaan van vuur en lava die in de media steeds vaker opduikt met de naam Volcan Tajogaite. Genoemd naar het gebied waar de vulkaan nog altijd staat te spuwen.

Heeft het nog nieuwswaarde als ik ook vandaag opnieuw meldt dat er huizen zijn verwoest. Dit drama in slow motion is een taaie, stroperige lavarivier. Een slechte film over en prachtige vulkaan en een oorlog van de verschroeide aarde in een gebied ter grootte van 2 kilometer breed en tien kilometer lang.

Maria
Ik kan het verhaal vertellen van Maria. Van haar grootvader, de kleinkinderen, ooms en tantes, ze verloren het land en hun huis dat al generaties lang werd bewoond door de familie. Zoals de meeste Palmeros hebben ze geen verzekering. Ook voor deze familie zal een vergoeding komen, de afhandeling zal stroperig zijn en het bedrag in geen verhouding met wat er verloren is gegaan. Het vruchtbare land waarvan generaties lang hebben gegeten, is gestolde lava.

Foto: Getty Images

Landverhuizing
Of zal ik vandaag de foto’s plaatsen van de grote landverhuizing. Ook gisteren werden er 800 mensen geëvacueerd. We beginnen allemaal moe en neerslachtig te worden van de onafgebroken stroom van slecht nieuws. Het is genoeg geweest, de grens is bereikt.

Tussen al het zwart van de lavastroom, het vulkaanas op de bomen, de straten en de daken ga ik opzoek naar licht. Buiten het slagveld ontspruiten fris groene initiatieven.

Pedagogía en Emergencia
Het project van Pedagogía en Emergencia is een van die initiatieven die op dit moment op La Palma plaats vindt om de getroffen bewoners te ondersteunen.

Vrijwilligers en professionals hebben de afgelopen dagen workshops georganiseerd voor ouders en kinderen die een psychologisch trauma hebben meegemaakt. Door middel van spel, creativiteit en muziek wordt er een begin gemaakt om het verlies van je huis en alle onzekerheid en spanning die dat met zich meebrengt te verwerken. Het begin tot herstel is begonnen.

De gemeenschapszin is enorm, de saamhorigheid, de solidariteit, de kracht van de eilandbewoners is gigantisch. Op La Palma hebben we elkaar.

Laatste zucht
Het enige echte grote nieuws waar iedereen smachtend naar uitkijkt, is het moment dat de vulkaan nog een keer zucht en daarna voor altijd gaat slapen.

Foto: boven aan de pagina El Time.es

Lees meer: Vulkaanuitbarsting 2021 La Palma

29 reacties op “Het is genoeg geweest, de grens is bereikt.

 1. Ik kan het me zo voorstellen Siepko, de rek is er uit, jullie willen rust en aan herstel gaan werken. Hier thuis ligt een grote kaart van la Palma open op tafel en volgen we het nieuws met pijn in ons hart. Als het weer kan komen we weer. Dank je wel voor je blog, je kan prachtig schrijven.

 2. Vind het verschrikkelijk wat er op jullie mooie eiland gebeurt.. al het leed voor zoveel mensen.. ik hoop zo ontzettend dat de vulkaan snel gaat slapen.
  Ik wens jullie ieder daar heel veel sterkte en kracht..

 3. Er zijn geen woorden voor al dat leed! Bedankt voor je bericht en heel veel sterkte voor iedereen! 🙏🙏🥰

 4. Je hart breekt als je dit allemaal leest.
  Wat een uithoudingsvermogen word je verondersteld te hebben. En als het even op is, wat moet je dan? Bij de pakken neerzitten is geen optie. Je wilt er toch zijn voor de ander, maken we op uit jullie berichten. Iedereen heeft zijn verhaal en iedereen moet zijn verhaal kwijt.
  Het is hartverscheurend wat jullie mee maken en het raakt ons diep.
  We hopen dat er ooit een eind aan komt en dat het niet tot 1 december zal duren.
  Ondertussen blijven wij intens bij jullie betrokken en volgen wij alles op de voet.
  Houd moed!

 5. Het is een drama, zoveel ellende, zoveel mensen zonder huis en inkomsten en die vulkaan blijft maar spuwen! Sterkte, hou vol en val niet in een depressie. Zoals de verhuurster van ons appartement ons schreef, het is zo het is, daar verandert niemand wat aan.
  bedankt voor je bericht, sterkte

 6. Het is echt verschrikkelijk wat jullie mee moeten maken. Wat een spanning en onzekerheid. Ik kijk iedere dag een paar keer naar de live beelden op You tube, Wordt triest als ik er naar kijk.
  Fijn te lezen dat de saamhorigheid, de solidariteit, de kracht van de bevolking zo goed is. Geeft enige troost.
  Wens jullie heel veel sterkte en bedankt voor de update
  Lieve groet Tiny.

 7. Dank je Siepko voor de berichten, we leven met jullie mee en hopen uit de grond van ons hart dat de ellende snel voorbij zal zijn. 🤞🍀

 8. Het raakt me, iedere keer opnieuw als ik jullie blog lees.
  Ik wens jullie heel veel moed en kracht. We bidden voor jullie en voor alle bewoners van dit prachtige eiland.
  Hartelijke groet, Anne en Jikky de Jong – Buursma

 9. Wat vinden wij jullie sterk, om toch nog met al deze ellende en tegenslagen om te kunnen gaan, al wordt het voor jullie met de dag zwaarder.
  Petje af, zelf wij hier in Nederland voelen jullie intense verdriet.
  Fijn dat we nog wel op de hoogte blijven, en hopelijk dat Tajogaite snel gaat slapen!!
  We blijven met jullie mee hopen.
  Heeeel veel sterkte
  Liefs van ons
  Ferd en Brigitte

 10. Dank dat je ons op de hoogte blijft houden van het wel en wee rondom deze natuurramp. We denken iedere dag aan jullie en lezen je berichten trouw. Veel sterkte met de moedeloosheid rondom het leven daar.

 11. Dag Siepko en Marjan,
  Hoewel het jullie en de getroffenen op La Palma niet verder helpt, weet dat wij met jullie meeleven. Ik volg de ontwikkelingen dagelijks en voel beurtelings fascinatie en afschuw voor wat het monster op jullie mooie eiland aanricht. Ik dank jullie ook voor de betrokken berichten uit eerste hand. We hopen dat het monster nu snel tevreden wordt. Zoals je zegt: het is – meer dan – genoeg geweest.
  Groet, Joost en Marion

 12. Mijn naam is : Frederik van der Heijden en ik heb 15 jaar op La Palma gewoond . Dat was van November 2003 tot April 2018. Het heeft mij heel erg getroffen. Van alles wat er nu verwoest is door de vulkaan ,vraagt om hulp voor een bijdrage en dat wil ik doen . Siepco, als jij mij het banknummer kan geven waarop ik van de ABNA. rekening geld kan storten , dan ben ik je daar erg dankbaar voor en hoop ik ook nog in de toekomst de herstel werkzaam heden kan zien.
  Heel veel sterkte gewenst van Federico de La Palma.

 13. Wij hebben vanaf het begin van de uitbarsting tot ons vertrek op 6 october deze ramp zich zien voltrekken en tegelijkertijd de geweldige solidariteit onder de bevolking zien ontstaan. Zou het niet eens tijd worden voor de Europese Gemeenschap een royaal financieel gebaar te maken richting de getroffenen van La Palma en zo ook hun solidariteit te tonen?

  1. Gelukkig heeft de EU al op 20 september, bij monde van de EC-presidente Ursula von der Leyen steun aangeboden aan Spanje, indien Spanje dat nodig heeft. Dat zal in de praktijk betekenen dat Spanje binnen afzienbare tijd een tussenstand/eindstand van de schade opneemt en dan bij de EU terugkomt.

   “Estamos en contacto con las autoridades españolas para proveer apoyo adicional de ser necesario.”

 14. Dank Siepko voor je regelmatige updates.
  Weet dat er vanuit Nederland met jullie wordt meegeleefd, met de bewoners en met ons mooie La Palma.
  Heel veel sterkte en welterusten voor Volcan Tajogaite ☺

 15. Heel indrukwekkend dat je ons laat delen in wat eigenlijk gaandeweg te zwaar om te dragen en niet te verwoorden is. Gelukkig zijn jullie juist op deze onvoorstelbare grens vol kracht samen. Weet dat ons hart dicht bij jullie is. Natuurlijk – La Palma is het eiland van ons hart, maar evenzeer omdat jullie dat ook voor ons zo waarachtig belichamen. Volhouden en weten ook dit gaat voorbij. Er zit niets anders op. Van moment tot moment kun je gelukkig veel verdragen. Maar oog in oog met het beest is een goede moed houden’ wel heel veel gevraagd. Wij bidden het jullie toe. Alle liefs van ons, Hanne en Matthias

 16. Wij volgen het nieuws op de voet. Hoe tragisch het verlies is, is nog niet te bevatten. Het is moeilijk voor te stellen dat er complete dorpskernen nieuw opgezet moeten worden. We hopen dat “het beest” op enig moment weer lange tijd zal gaan slapen en komen dan zeker weer terug, wetende dat de gemeenschap jaren nodig zal hebben om het vertrouwen in het land onder hun voeten te herwinnen. Hopelijk worden de vergoedingen ruimhartig opgezet, ook voor diegene die het vertrouwen niet hervinden en liever elders een nieuwe start wensen te maken. Heel veel sterkte.

 17. Heel veel sterkte toegewenst,het is verschrikkelijk en wij leven met jullie mee.
  Wij voelen ons alleen zo machteloos en kijken en lezen vanuit Nederland de berichten en dan rolt er wel eens een traan.Voor de families,die alles kwijt zijn geraakt.Het is niet te bevatten.
  Wij denken aan jullie.

 18. Vorig jaar nam ik zaden mee van een wonderboom op de plaats waar nu alleen nog maar een dikke laag lava is. Er zijn 2 planten uit voortgekomen. Ik heb ze nu in huis gezet om te overwinteren. Het zullen de enige 2 plantaardige nazaten zijn uit dat gebied. Met gemende gevoelens koester ik ze.
  Ook ik wens alle La Palma bewoners héél veel sterkte toe.

 19. Beste Siepko en Marjan, wat een ellende moeten de getroffen Palmeros, maar ook jullie verdragen. Wanneer komt daar een einde aan. La Palma waar wij al jaren gelukkige vakanties vieren blijft in ons hart en we komen zeker terug. We bidden dat er een goede oplossing komt voor alle getroffen mensen, maar ook de traumatische impact die zo’n gebeurtenis met zich meebrengt. Wij denken aan jullie en hopen dat jullie deze situatie aankunnen en goed kunnen verwerken. Heel veel sterkte en liefs van Carry & Chris

 20. Tussen alle ellende, gedwongen evacuaties van zóveel bewoners op dit prachtige eiland, verwoesting van zóveel huizen, bedrijven en kerk, lees ik één zeer opvallend woord “gemeenschapszin”. Om stil van te worden bij het lezen van de kranten van La Palma, bewonderenswaardig. Laten we met ons allen -waar we ook zijn- hopen dat de Cumbre Vieja eindelijk uitgeput raakt, de bevolking deze traumatische periode achter zich kan laten en in gemeenschapszin kan gaan proberen om een nieuwe toekomst op te bouwen. De geschiedenis van 1949 en 1971 heeft bewezen hoe sterk en ondernemend de palmozen zijn.

 21. Wat een enorm drama overkomt de Palmeros in het zuiden. Ik kan me slechts een voorstelling maken van het grote leed dat gaande is. Mijn man en ik hebben de vulkanen bewandeld een aantal jaar geleden, totaal onbevreesd. Daar moet ik nu toch niet meer aan denken. La Palma , eiland van mijn dromen waar we van dachten om ons te vestigen zodra we daar een mogelijk toe hadden. Ergens hoog in het noorden keek ik altijd op naar een rood huis dat ergens in de buurt was na het bord met de naam ” El Tablado” nooit van dichtbij kunnen bekijken. Altijd een droom gebleven. Ik heb La Palma zeven keer bezocht en alle mogelijke wandelingen ondernomen, heb ook bij veel verschillende accomodaties overnacht in zowel het noorden als het oosten en het westen. La Palma ” mijn hart gaat als sneller kloppen bij het uitspreken ervan” is een plek geworden waar het voelt als thuiskomen en waar het vervelend voelt om weer te moeten gaan. Ik voel mee met wat er gebeurd en hoop voor jullie allen op het eiland dat er heel snel een einde aan de vulkaanuitbarsting komt.

 22. Woorden schieten tekort. Bedankt dat jullie dit met ons delen. Helaas kunnen we alleen maar voor jullie duimen dat de gemeenschap nog meer leed wordt bespaard.

 23. Ik had vorige week ( dacht ik ) gereageerd, maar ik zie mijn reactie er niet bij staan. De essentie was dat ik grote bewondering heb voor jou, Siepko, dat je in de misère toch de kracht vindt om ons te informeren. En hoe….
  Petje af. We kunnen weinig doen, behalve een donatie doen om mensen die getroffen zijn door dit grote leed, te verzachten.

 24. Ha Siepko en Marjan
  Zo goed als mogelijk in Holland de toestanden vd vulkaan gevolgd .
  Maar zoals Siepko al zei : plaatjes – 2 dimensionaal …Áls je dát écht meemaakt is het natuurlijk véél
  heavyer
  Wat een geluk dat jullie huis d’r nog staat !!!!
  Natuurlijk hebben we iets overgemaakt .
  Eric en Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *