Vier honden gevangen op een kipuka

De vulkaan van La Palma is nog altijd actief. Een grote grijze wolk as wordt hoog de lucht in gespuwd, de noordelijke lavarivier kan ieder moment de oceaan bereiken. Een gebied ter grootte van 2 bij 10 kilometer is in vier weken tijd veranderd in mal pais, slecht land.

Ongeveer 7000 bewoners, 1 op de 10 eilandbewoners, is uit zijn huis geëvacueerd. Meer dan 800 woningen zijn verwoest. Het drama heeft de grens bereikt van wat we als mens nog kunnen verwerken. Basta Ya!

De vulkaan is elke dag weer anders. Vandaag (18.10.2021, 20 uur) met twee rookkolommen uit twee verschillende vulkaanmonden.

Wordt vervolgd
Het is hoogste tijd voor een verhaal. Een uitdaging van wereldformaat waarvan de uitkomst nog niet vast staat. Een ´ Wordt Vervolgd’ waarvoor je s’ochtend de krant open slaat.

Tussen de gestolde lavarievieren bevinden zich nog altijd kleine eilandjes, ook wel Kipukas genoemd. De dieren die moesten vluchten voor het natuurgeweld hebben er een onderkomen gevonden. Op twee verschillende eilanden omringd door lava bevinden zich in totaal vier honden. De honden zijn geïsoleerd en kunnen niet per helikopter of over land worden bereikt.

Podenco`  s
De dronebeelden van de eenzame podenco’s hebben in de media veel aandacht gekregen. Direct na het opstaan gaan we als eerste opzoek naar het nieuws over de eenzame honden, zijn ze nog in leven?  Daarna lezen we de artikelen om te weten of de noordelijke stroom de oceaan al heeft bereikt. Voor het slechte nieuws sluiten we even de ogen, we lezen het maar nemen het niet op, er is gaan plaats meer om het echt binnen te laten komen.

De tijd dringt
De afgelopen week werd er voedsel en water naar de dieren gebracht. Met lichte drones kan er iedere keer 250 gram door de lucht naar de vier podenco´s worden getransporteerd.
De tijd dringt echter voor de dieren. Een hoge muur van gestolde lava komt elke dag centimeter na centimeter dichterbij. Een nieuwe lavastroom kan ieder moment het eilandje van hoop en leven  verzwelgen.

De leegstaande waterbak.

Vrachtdrone
De enige manier om de honden te redden, is met behulp van een vrachtdrone.

Via een drone wordt de komende dagen voedsel naar de honden gebracht. Zodra de dieren gewend zijn aan de aanwezigheid van de drones zal een reddingsoperatie worden uitgevoerd.

Om bij de honden te komen moet een afstand worden overbrugd van 450 meter. Het vangen van de honden is het meest gecompliceerde deel van de reddingsoperatie.

Vangnet
Een team van Aerocamara dat vandaag vanuit Galicië uit het noorden van Spanje op La Palma is aangekomen, heeft daarvoor een vangnet ontwikkeld. De honden moeten naar het midden van het net worden gelokt waarna het net sluit en de hond door de drone door de lucht wordt getransporteerd.

Op de dag dat het team op La Palma is aangekomen om de vier Podenco’s te redden zijn de kinderen in het Dal van Aridane weer naar school gegaan.

Afbeelding: boven aan de pagina: Vulkaan door Siepko

Alles informatie vanaf 19.09.2021 klik op:

Vulkaanuitbarsting La Palma

 

6 reacties op “Vier honden gevangen op een kipuka

 1. Dankjewel voor de info over die honden! Ook ik maak me er zorgen over.
  Ik hoop echt dat ze snel wennen aan de drones en dat ze gered kunnen worden.
  En we hebben nu wel genoeg ellende van die vulkaan gehad! We? Ja, ook ik vanuit NL, leef met jullie mee.

 2. Its good to hear that there are plans in place for these canine Palmeros. We hope all the people of La Palma will soon see the part of this Journey involving an active erupting volcano coming to an end. The Journey is about way more than that though. I heard yesterday that aid for displaced people has started to be put into distribution. Hopefully that will help on one level.
  I am struck by the care and concern for these dogs and hope this same kind of heart-centered attention will be received by all those suffering the effects of this natural event.

 3. Hoi Siepko en Marian,
  We leven met jullie mee en hopen zo dat de vulkaan gauw gaat slapen.
  Bedankt voor al je info en heel veel sterkte voor jullie, al de eiland bewoners en we hopen dat de honden gauw kunnen worden gered.

 4. Ach wat een leed, dierenleed, mensenleed. Beiden zijn even erg. Ik hoop zo dat het lukken zal met de vracht-drone.
  Dat de uitbarstingen stoppen opdat jullie kunnen starten met herstellen en opruimen en opnieuw beginnen.
  Rust vinden om het Leed te verwerken.
  Ingrid.

 5. Hi Siepko,
  Ik zag vanmorgen een filmpje waarbij een van de honden water kreeg via de drone. Het zag eruit alsof hij al gewend was aan de drone, iig dat hij wist wat er aan kwam en niet kon wachten tot de drone laag genoeg was om te gaan drinken. Fantastisch dat dit team hier zo hard aan werkt. Het is inderdaad een sprankje hoop tussen alle ellende waarvan voorlopig het einde niet in zicht is. Ik stuur positieve energie die kant op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *