Lavarivier verwoest het hart van Laguna

De lavarivier stopt niet voordat de vulkaan zijn laatste zucht heeft uitgeblazen. Nadat eerst Todoque vrijwel volledig van de landkaart verdween is het nu de beurt aan Laguna.

Het hart van het dorp is er al uit gerukt. De peuterschool waar onze Mees een aantal jaren met zijn vriendjes bij voorkeur in de modderbak speelde is gisteren al verdwenen. Vannacht was het de beurt aan de lagerschool van Laguna, de apotheek, het Disa tankstation, het buurtcentrum en een groot aantal huizen.

Pádel
De pádel baan waar we een groot aantal heroïsche wedstrijden hebben gespeeld met na afloop steevast een caña, een klein koud biertje van de tap, is geschiedenis. Mijn speelmaatje Rob stuurde me een foto van zijn kaart vol met stempels. Er ontbreekt nog een stempel wat hem recht had gegeven op een gratis partijtje pádel.

Kipuka
De familie van Rob en Sanne zijn inmiddels ook een crowdfunding begonnen. Het huis van het Vlaamse gezin staat samen met vakantiehuisje Cerca als een kipuka, een eilandje omgeven door hoge muren lava nog altijd overeind. Zolang je huis er nog staat vergoed de verzekering alleen de nachten dat je er niet kunt doorbrengen.

En hoe moet dat als straks de vulkaan zwijgt? Er zal een weg, water moeten worden aangelegd, er zal water en elektriciteit moeten komen. Om deze droom te voeden en hopelijk straks in vervulling te laten gaan is een bijdrage welkom.

Een-nieuwe-start-in-ons-paradijsje?

De huizen van Rob , Sanne en Casa Cerca van Esther omgeven door lava.

Waar zijn de honden?
En dan het verhaal van de honden. Gevlucht voor de lava werden ze van alle kanten omsloten door lava. Een dierenarts op La Palma hield de honden in leven door er met een drone eten en drinken naar toe te brengen. Er werd geld ingezameld door dierenliefhebbers in Spanje om een team uit Galicië naar La Palma over te vliegen die met behulp van een vrachtdrone de honden zou bevrijden.

Gisteren deden ze de eerste veel belovende proeven. Deze ochtend waren de honden op de beelden van de drone onvindbaar. Zaten ze onder een struik, waar waren ze gebleven?

Afbeelding geplaatst door Eltime.es

A-team
Later op de dag werd er een video op Twitter geplaatst van de lege watertank met daarop een bord met de tekst:

“Fuerza La Palma, de honden zijn in orde, A-team.

Het bord is geplaatst door een onbekende die de veiligheidscontroles heeft omzeild en te voet, met gevaar voor eigen leven, over de lavarivier is gelopen om de honden te verlossen.

Degene die de honden heeft gered heeft daarbij zijn eigen leven op het spel gezet.

Afbeelding hoofd pagina: De vulkaan (Siepko Wenning)

La Palma vulkaaneruptie 2021

11 reacties op “Lavarivier verwoest het hart van Laguna

 1. Dank weer voor je update, Siepko!
  Moedig van “the A-Team”. Dat is pas een dierenvriend. Blij dat de honden weg van de stress zijn!

 2. Blijf schrijven a.j.b, Siep! We volgen je op de voet. Wat een verbinding met dat land. Wat een verhaal over die honden zeg. Hoe kun je nou over een lávastroom lopen …? Staat huisje Eden nog overeind? Groetjes

 3. Siepko, vanaf de eerste dag zijn we ontdaan over wat er gebeurt op La Palma. We lezen elke dag je berichtgeving. Het nieuws van vandaag bijna ongelooflijk. Zowel het verhaal over de honden als je bericht plus foto over “ons” huisje la Cerca (van Esther) en de huizen eromheen. Hartelijk dank!
  Bodes en Inez

 4. Beste Siepko, dank voor het plaatsen van je berichten. We volgen je berichten op de voet. Vanuit Sittard sturen we jullie veel liefs en sterkte toe!

  Groet,
  Lilian en Rina

 5. We kijken steeds weer met afgrijzen naar de beelden en de verhalen over “ons” mooie La Palma! Wat moet het allemaal worden? Al die arme PalmeEn die al hun bezittingen kwijt zijn!!! Laat Svp die vulkaan stoppen opdat jullie weer kunnen opbouwen! We hopen eind januari naar jullie toe te kunnen vliegen en 4 weken de eilandbevolking weer te ontmoeten en een beetje te troosten.
  Bedankt Siepko voor al je doorvoelde berichtgevingen waardoor we de situatie kunnen volgen. Veel sterkte en we bidden voor jullie dat het spoedig zal stoppen!!! Lieve groeten van Cor en
  Helen die zielsveel van het eiland houden!!

 6. Hallo Siepke,
  Voor ons sl vreselijk om te zien na 28x. Maar voor jullie helemaal. Wij leven mee met Pedro en Pilar. Alles kwijt. Veel sterkte , Fer /Anneke

 7. Het is nu 5 Okt.2023 nog steeds voel ik de pijn van het verdwijnen van onze huur casita Dos Palmeras in Todoque kun je nagaan wat de bewoners van al die andere huizen nog steeds voelen die alles kwijt zijn verschrikkelijk en het gaat niet meer uit onze gedachten blijft regelmatig spoken. Miep en Wim trouwe Palma bezoekers 2006

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *