Leven gaat door met in de achtertuin een vulkaan

(Foto: I Love The World)

De vulkaan van La Palma geeft nog geen signalen dat ze binnenkort zal indutten. De oermoeder van La Palma die het eiland vanaf de zeebodem in twee miljoen jaren heeft gevormd is nog altijd actief.

Nadat de vulkaan eerst de school voor de kinderen in Laguna heeft afgepakt, bedreigt op dit moment de zuidelijke lavarivier de begraafplaats van Las Manchas en de omliggende woningen.

Het landschap in het Dal van Aridane ten zuiden van Laguna is in vijf weken tijd onherkenbaar veranderd. Door de kleine en grote finca’s met kleine en grote huizen, plantages met avocadobomen, bananen en tropische tuinen zijn door de vulkaan dikke, vette, zwarte strepen gezet. Lavarivieren en brokken grijszwart gesteente is als een emmer met pek over La Laguna en Todoque uitgesmeerd. Op de flanken van de Cumbre Vieja heeft zich in vijf weken tijd een machtige vulkaan gevormd van 200 meter hoog.

Voor iedereen die zijn huis verloor staat het leven op de kop. De bewoners buiten het rampgebied doen een poging het fijne laagje vulkaanas van zich af te schudden. Het leven gaat door met in de achtertuin een ronkende vulkaan.

Het dorpje La Laguna is voor de helft geamputeerd. ( Foto: media Rook)

De spirit van de school van Laguna
De tweehonderd kinderen van het schooltje in Laguna kunnen weer naar school. In zes dagen tijd zijn er in Los Llanos twee verschillende gebouwen ingericht. De jonge kinderen gaan in Retamar naar school en de hogere klassen in de talenschool in de wijk El Roque.

De directrice zegt over de gedwongen verhuizing: ´´  De vulkaan heeft ons de muren van de school in Laguna afgenomen, maar de spirit van ons educatieve centrum is onoverwinnelijk.`
Het is deze spirit en energie die de bewoners van het Dal van Aridane vooruit stuwt.

Het speelveldje van de blauw gekleurde school in Laguna.

Nieuw project
Esthèr van Casa Cerca leefde bijna 5 weken lang met de hoop dat haar huisje op een Kipuka, een eilandje omsloten door een lavamuur van 10 meter hoog, zou blijven bestaan. Elke dag, op verschillende tijden worden er met een drone foto´s gemaakt van het door de vulkaan getroffen gebied. De aanknopingspunten van wegen en gebouwen zijn verdwenen. De foto` s worden iedere dag een stukje zwarter.

De Kibuko van Esthèr hield bijna vijf weken stand. Er was alleen nog maar dat stipje van hoop, een groene punt leven tussen het zwarte nagloeiende lavagesteente dat dapper stand hield. Op de dronebeelden herkende je nog het huis, de prachtige tuin die door gebrek aan water en de hitte van de vulkaan is verdord. De as van de vulkaan heeft het blauw van de Whirlpool grijs gekleurd.

Vrijdag kregen we van het bericht van Esthèr dat het door de gasten van Oceaanzicht zo geliefde vakantiehuis Cerca is verdwenen onder de lava. Ze vertelde opzoek te gaan naar een nieuw project en Casa Cerca zal op een andere locatie uit de as herrijzen.

Dromen
Een dag later was het de beurt aan de buren van Esthèr. De droom van Rob en Sanne om zodra de vulkaan tot zwijgen komt een weg te willen aanleggen naar hun Kipuka werd wreed verstoord. Ook dit paradijsje werd een met de aarde. Ook Rob en Sanne hebben al een nieuwe finca op het oog, nieuwe dromen staan in de stijgers.

Er is een leven voor en er is een leven na de vulkaan. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. De verhalen die ik te horen krijg, zijn zonder uitzondering positief. Bewonderenswaardig positief!

En terwijl ik wil afsluiten met deze positieve woorden, weet ik dat dit niet voor iedereen zo zal zijn. De wens is de vader van de gedachte.

 

Lees meer over de vulkaanuitbarsting op La Palma

9 reacties op “Leven gaat door met in de achtertuin een vulkaan

 1. Och och, wat blijft het verschrikkelijk!! Wanneer houd het op???🙏🙏sterkte weer, meer kan ik niet zeggen en leef ontzettend mee!

 2. Siepko, dank voor je update, wat is het toch een heftige tijd voor jullie!! En verschrikkelijk dat nu ook Casa Cerca onder de lava is bedolven, knap dat jullie zo moedig zijn allemaal!!!
  We leven met jullie mee, al helpt dat niets aan de ellende!!
  Allemaal weer veel sterkte en we hopen met jullie dat die ellendige vulkaan nu eindelijk eens gaat slapen voor een héél lange tijd🙏🙏🙏

 3. Bewonderenswaardige reactie van mensen worden getroffen in wat hun dierbaar is zonder zich te kunnen verweren!

 4. Vreselijk nieuws met nu de mededeling dat ook Casa Cerca en de hele enclave rond Esther ten onder is gegaan. Bij alle tragedie is het misschien nog een positieve ontwikkeling dat Esther en haar lotgenoten nu in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding van de geleden schade, die hen wellicht in staat stelt om weer iets op te bouwen. Maar het is en het blijft een droevig offer. We wensen haar en haar buren vanaf vandaag alleen nog maar voorspoed. Zij hebben hun beurt gehad. Siepko, wil je Esther van ons groeten en haar een troostrijk woord geven?
  Groet, Joost en Marion.

 5. Mijn beste vriend Wil vliegt morgen zelf naar la Palma om een zelf een indruk op te doen op het eiland, waar het leven ook door gaat!
  Hij gaat ‘ervaren’ of het thuis komen nog steeds van toepassing is🔥🌋🏠🙏🏻😊

 6. Het houd maar niet op! Hoe lang moet dit nog doorgaan? Hoeveel meer mensen moeten hun huis ( en plantage) verliezen? Wat blijft er over van het mooie Aridane dal? Al 20 jaar houden wij van La Palma. We hopen snel terug te kunnen komen. Vanaf hier leven wij mee met jullie en iedereen die wij in die jaren hebben leren kennen. Heel veel sterkte voor iedereen.

 7. Wat een opmerkelijke foto in een onwerkelijke tijd.
  Je moet het met eigen ogen zien om het nog beter te doorgronden hetgeen jullie meemaken.
  Chapeau voor jullie doorzettingsvermogen.
  Ik leef met jullie mee.
  Ingrid.

 8. De overlevingsdrang en de wilskracht van deze mensen vormen een dunne maar sterke draad om het leven weer op te pakken. Bewonderenswaardig is de positiviteit van hen nadat huis en haard door de kracht van de natuur is verzwolgen. Door de eeuwen heen laat de vernietigende kracht van de vulkanen zich gelden maar elke keer weet de mens met zijn doorzettingsvermogen een nieuwe toekomst op te bouwen. Dus ook dít keer zal het lukken met de steun op wat voor manier dan ook van de gemeenschap, overheid en zoveel anderen. Ook wij op Zuid-Kreta met onze soms heftige aardbevingen houden de moed erin.

 9. Dank je wel Siepko voor jouw regelmatige Up date. Wat vreselijk om te horen dat alzoveel mensen hun huis kwijt geraakt zijn door dit enorme natuurgeweld. Ook wij waren steeds verrast en blij om in een van deze leuke en mooie huisjes te vertoeven . Vista Mar …. Casa Cerca …..
  Wij wensen jullie heel veel moed en sterkte om samen met deze lieve mensen hier door heen te komen.
  We leven erg met jullie mee, al heb je daar weinig aan .
  Warme groet. Lea en Bernard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *