Ook de doden moeten worden geëvacueerd

DIA DE LOS SANTOS Foto: Jose Ayma

Dia de los Santos, Allerheiligen wordt op La Palma ieder jaar in stilte gevierd. Het is de dag waarop je bloemen brengt naar de begraafplaats, bloemen om je dierbaren te herdenken.

Het leven gaat door net als de vulkaan. Terwijl de doden voor eeuwig rusten doen we een poging om de draad van het leven weer op te pakken. We proberen de vulkaan te negeren, we doen net alsof de vulkaan er niet is.

Voor het slapen gaan sluiten we de ramen om het geroche van de vulkaan niet te horen. Overdag vegen we ons stoepje schoon zodat het net is alsof er niets aan de hand is. De zwarte wolk rook die de zon verduisterd doet ons denken aan een sappige regenbui in aantocht.

We weten wel beter, en houden onszelf graag voor de gek. En elke dag is er een dichter bij het moment dat de vulkaan zich te rustte geeft. We leven niet met de vulkaan, we overleven de vulkaan.

1.11.2021 Shell in El Paso met de vulkaan op de achtergrond. Je kunt het negeren, maar je kunt er niet omheen. Foto: SW

Volksverhuizing
Het lange weekend heeft een kleine volksverhuizing vanaf de andere Canarische eilanden naar La Palma teweeg gebracht. De onderkomens die de vulkaan en de pandemie hebben overleefd zijn volgeboekt. Per schip en door de lucht zijn er de afgelopen dagen 10.000 bezoekers naar La Palma gekomen. Niet vanwege de doden maar om een glimp op te vangen van de vulkaan.

En geef ze eens ongelijk, de vulkaan is waanzinnig spectaculair. Waar 6 weken geleden een vriendelijk pluimpje rook uit de aarde kwam staat nu een tweehonderd meter hoge vulkaan te brullen. We weten ook dat er meer dan 1000 woningen door de lava zijn opgeslokt en er 7000 bewoners zijn geëvacueerd, maar over dit verdriet wilde ik het dit keer niet hebben, uit respect voor de doden.

1.11.2021 Mini-vakantie, weg van de vulkaan in het dorpje El Tablado in het noorden van La Palma.
1.11.2021 Wandeling deze ochtend in het gehucht Las Tosca.

Een korte vlucht voor de vulkaan
Omdat het in het Dal van Aridane onmogelijk is om de vulkaan te negeren, ook al doe ik de ramen dicht, zijn we dit lange weekend naar het noorden van La Palma getrokken. In het slaperige dorpje Tablado is de lucht blauw, de zon schijnt onverstoord, er is geen as en vanuit de verte hoor ik zachte ruizen van de oceaan. Alleen het drama dat zich op het zelfde eiland dertig kilometer verderop afspeelt drukt op het gemoed van de dorpelingen.

Het leven gaat met of zonder vulkaan verder, en net als alle andere jaren bezoeken de eilandbewoners ook dit jaar de begraafplaats om hun hun dierbaren te eren.

Video: Begraafplaats Los Llanos

Helikopter strooit bloemen
De doden op de begraafplaats van Las Manchas en Tazacorte moeten het vandaag zonder een bezoek van de familie en vrienden doen. Vanwege het gevaar van de hoger op de berg gelegen brullende vulkaan zijn deze begraafplaatsen gesloten. Een helikopter zal vanuit de lucht namens de nabestaanden bloemen uitstrooien over de graven.

De nabestaanden die vandaag de door de vulkaan bedreigde begraafplaatsen niet kunnen bezoeken maken zich zorgen. Ze hebben zich verenigd en laten van zich horen. Laat de doden niet verdwijnen onder de lava. Ook de doden moeten worden geëvacueerd om ze ieder jaar opnieuw met verse bloemen te herdenken.

Nooit eerder was het contrast tussen de door zwarte as besneeuwde begraafplaatsen en de gekleurde bloemen op de graven zo groot.

Meer berichten over de vulkaaneruptie op La Palma

10 reacties op “Ook de doden moeten worden geëvacueerd

 1. Ik vraag mij trouwens af waar de dakloze en ontheemde bewoners van La Palma worden ondergebracht. Is dat in leegstaande hotels en vakantiewoningen ? Of bij familie ? Geen idee. Kan iemand daar een antwoord op geven?

 2. Wat een bizarre toestanden weer op Allerheiligen. Fijn dat jullie er eventjes een weekend tussenuit konden. Het huisje op foto 4 dacht ik het herkennen en inderdaad, het is gelijk aan die op de foto onderaan de pagina van jullie website :-). Mooi plekje!

 3. Ontroerend om te zien, die helikopter die zakken vol bloemen uitstrooit boven de begraafplaats.

 4. Bijzonder ontroerend moment, het zoveelste mooie gebaar van de helden van het leger!
  Veel goeie moed en never give up! Toi, toi!

 5. We raakten gecharmeerd van het groene en idyllische La Palma tijdens onze vakanties.
  We volgen jullie berichtgeving over de verwoestende gevolgen van de lavastromen, daarbij doet het pijn om het levenswerk van zovelen kapot en besmeurd te zien.
  Tegelijkertijd is het indrukwekkend om te merken hoe men elkaar helpt en steunt.
  Marjan en Siepko, sterkte en wijsheid bij alles wat er op jullie pad komt.

 6. Wat een ontzettend mooi gebaar .De doden niet vergeten sla de handen in een en zie wat een mooi gebaar.Dat doet het hart en de ziel goed.Volhouden is samen de handen in een slaan en met de kracht van jullie samen lukt het om La Palma weer te omarmen met jullie grote liefde en Respect voor jullie eiland.

 7. Hopelijk stopt dit drama van de lange adem nu snel en zijn dit de laatste stuiptrekkingen van de vulkaan! Voor jullie en alle Palmeros En de bijzonder hechte gemeenschap alle sterkte en steun. Hou vol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *