We vegen ons naar het einde van de vulkaan

Was vorige week de vraag wanneer je een bekende tegenkwam: ´Staat je huis nog?  Vandaag is iedereen in de ban van het naderende einde van de vulkaan.

Vulkanologen hebben een grafiek laten zien waarop te zien is dat de hoeveelheid zwaveldioxide langzaam aan het dalen is. Het aantal bevingen diep in de aarde neemt af. Het is een hele voorzichtige prognose. De aardschok van bijna 5 op de schaal van richter zou ook zomaar eens kunnen wijzen op het herladen van de vulkaan.

Vegen

Wat iedereen vandaag duidelijk kon constateren was dat de vulkaan een rustig dagje beleefde. Het gaf me de rust om het terras te vegen zonder me te frustreren over de asregen die sneller valt dan ik kan vegen. Daarbij had ik twee dagen achterstand vanwege ons reisje dit weekend naar het andere La Palma; het paradijselijke La Palma zoals we het kennen waar de vogels niet worden overstemd door het gebrul van de…

Vulkaan
Gebrul is niet het juiste woord om het geluid van een vulkaan te duiden. Het geluid van de vulkaan is niet door een woord te vangen. Soms klinkt de vulkaan als de branding, op andere dagen als een snelweg met vrachtauto’s en motoren, dan weer giert de vulkaan, een diep suizen, naderend onweer afgewisseld met schoten van een middeleeuws kanon.

Vandaag was de vulkaan dus lekker rustig, af en toe hoorde je hem snurken om zich daarna om te draaien tijdens een hazenslaapje.

Foto: S.W.

Vegen
In alle rust je terras vegen met de stank van rotte eieren, de vulkaan stinkt. De lucht was in het Dal van Aridane dermate slecht dat er eigenlijk niet buiten geveegd mocht worden. Inspannende activiteiten in de buitenlucht werd afgeraden, en als je dan toch naar buiten ging was het advies om een PPF2 mondmasker op te zetten.

Vulcano
De vulkaan we raken er maar niet over uitgesproken. Er gaat op La Palma dan ook geen gesprek niet over de vulkaan.

De lijstenmaker, ik heb een zonnig schilderijtje laten inlijsten, dat had ik even nodig, vroeg bij het binnenkomen hoe het gaat. ´  Wat kan ik je antwoorden met een vulkaan in mijn achtertuin,`  was mijn reactie. De lijstenmaker knikte begrijpelijk. Spreek het woord volcano uit en iedereen weet hoe het met je gaat.

Zonnig schilderijtje van een palm en twee uitgedoofde vulkaantjes. (S.W.)

Vegen
Ondertussen blijven we maar as vegen. We komen op het eiland handen tekort. Er zijn te weinig vegers. De eilandregering wil zelfs het leger inzetten om te vegen. Het zou de komende dagen wel eens kunnen gaan regenen. En dat zal ongetwijfeld met al die niet opgeveegde as tot grote problemen kunnen lijden. Nog meer problemen.

Wanneer de regen de as in de afvoer spoelt, raakt het verstopt. Het water kan niet worden afgevoerd en er ontstaat een overstroming. As op de daken wordt door regen loodzwaar, een lichte beving en je huis stort in. As het klinkt ongevaarlijk maar ondertussen.

Foto van Manu Marzan.

Vegen
Marjan droomt vrijwel iedere avond over een afgrond waarin we met elkaar vallen. Ik hoop niet dat haar dromen werkelijkheid worden. Alleen mijn ´ Fall in Love with Her`   was spannender dan dit wonen op La Palma. Je bent gewoon blij als je het weer licht ziet worden in de ochtend. Het leven op La Palma is een avontuur.

Dus ben ik al twee dagen alleen maar aan het vegen. Marjan doet de e-mailtjes in het kantoor van Oceaanzicht en ik veeg en veeg en veeg me naar het einde van de vulkaan.

Foto hoofd pagina: Vulkaanas in Los Llanos (foto: Eltime.es)

Meer informatie: La Palma vulkaanuitbarsting 

13 reacties op “We vegen ons naar het einde van de vulkaan

 1. Respect voor jullie en de manier waarop jullie ermee omgaan. Het blijft ongelooflijk wat er allemaal gebeurt. En de dagelijkse onzekerheid. Af en toe opladen op een andere plek is geen overbodige luxe maar noodzaak. Sterkte !,

 2. Wij steunen de palmeren met ons hart en een beetje geld zelf zijn we al 20jaar op vakantie geweest naar Todoque vandaag bestaat Todoque bijna niet meer.Op 19september zaten we in een huisje dicht bij de vulkaan we hebben dus alles meegemaakt van te dicht bij.Alle dagen gaat mijn hart naar de Palmeren die vandaag de dag nog steeds niet weten waar het einde ligt.Wanneer gaat de vulkaan slapen?? Het ziet er niet goed uit de aardbevingen stoppen maar niet zolang dat gaande is zal hij niet gaan slapen.En wat daarna gaan alle huizen opnieuw gebouwd kunnen worden en wie gaat dit alles betalen en waar kunnen er nog huizen gebouwd worden??

 3. Op 12uur tijd zijn er 31 aardbevingen groter dan 3 op de schaal van Richter en nog talrijker zijn deze onder de 3.Ik zou dus niet durven zeggen dat deze afnemen.Dat de hoeveelheid zwaveldioxide langzaam aan het dalen is,is goed maar gelijk je zelf zei: de aardschok van 5 kan alles weer opflakkeren! Ik hoop dat ik ongelijk krijg voor jullie vulkanologen weten zelf niet hoelang het nog kan duren !!

 4. Vreselijk wat jullie op het mooie eiland overkomt. Hoop dat de vulkanologen gelijk hebben en het einde van de uitbarsting in zicht is. Dan kan de grote schoonmaak beginnen en alle schade worden bekeken. Het heeft ook wel heel erg lang geduurd en die onzekerheid en spanning maak je “gek ” denk ik.
  Wens jullie heel veel sterkte.

 5. Ook bij mij is VOLCANO het “gesprek” van de dag, als ik er mee bezig ben op allerlei websites, veilig in NL.
  Gisteren bij het TV programma Atlas een Nederlandse aardwetenschapper gehoord, die net van La Palma was gekomen. Met een handjevol as en een stuk gestolde lava in de studio, wat hij hier gaat onderzoeken. Heel interessant maar mijn gedachten gaan toch naar de bewoners….
  “Voorzichtigheid geboden met die as”, zei de aardwetenschapper, “er zitten scherpe puntjes aan”.
  Sterkte!

 6. Wat kun jij leuk schrijven, zoveel ellende en dan nog zo een humor, geweldig 🤩
  Hou moed met het vegen 🧹
  Sterkte ermee 👍

 7. Mooi schilderij. Van eigen hand?
  Soms is de regen zeer gewenst, maar nu ff niet.
  La Palma kan straks weer als een Feniks herrijzen.
  Sterkte gewenst.

 8. Beste Siepko…. Ik hoop voor jullie allen dat de vulkaan nu snel tot rust komt en dat dit niet stilte voor de nieuwe storm is.
  Jullie mooie groene eilandje moet weer worden als voorheen… heel veel succes met al het vegen en hopelijk blijven jullie en vele andere eilandbewoners buiten de gevarenzone

 9. We tellen de dagen af tot we komende vrijdag – nu ongeveer voor de tiende keer – een bezoek aan La Palma gaan brengen. Maar we houden natuurlijk ook een beetje ons hart vast voor wat we gaan aantreffen daar. Misschien kunnen we nog wat helpen met vegen

 10. We tellen de dagen af tot we komende vrijdag – voor de tiende keer ongeveer – naar het schitterende eiland vertrekken. En we houden natuurlijk ook ons hart vast voor wat we aan zullen treffen.
  Enfin, misschien kunnen we nog wat helpen met vegen of opruimen.

 11. Jullie liefde is zoveel sterker dan dit zwarte ‘beest’. Mooie troostrijke woorden schieten nu tekort. Wij zijn bij jullie en hopen zo dat dat deze oerkrachten nu eindelijk zullen verstillen. Van moment tot moment kun je samen desondanks veel verdragen. Probeer vol te houden en zo mogelijk ook fysiek even afstand te nemen. Veel liefs van ons ♥️🙏

 12. Ik begrijp dat er met man en macht gewerkt wordt aan de toegang naar Puerto Naos, die gedeeltelijk versperd is. Dat zou voor ons betekenen dat de weg vrij is om er te komen!
  Voor jullie hoop ik dat ook in El Paso de rust binnenkort weerkeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *