Tweede tentakel vulkaan bereikt Playa los Guirres

De vulkaan begon dinsdagochtend met het afschieten van enkele kanonskogels. De lucht dreunde in het Dal van Aridane tussen de Pico Bejenado en de Cumbre.

Een bescheiden rookpluim werd door de wolkenwaterval in de richting van de oceaan gestuwd. De vulkaan ademde regelmatig, zonder opwinding maar zeker niet ten dode opgeschreven.

Oudje zonder tanden
Vanwaar die droge knallen vroeg in de ochtend? Was het om ons er nog een keer van te overtuigen dat er maar een de sterkste kan zijn? Een laatste stuiptrekking van een vulkaan in ademnood? Of is de vulkaan zich aan het herladen, opzoek naar nog meer magma in de buik van planeet aarde om naar de oppervlakte te stuwen?

Het was niet het overweldigende gedreun van een paar weken geleden waardoor het gehele dal in zijn slaap lag te draaien. Deze doffe knal was als een oudje zonder tanden die zijn spierballen laat zien.

Lavastroom bereikt Playa los Guirres en vormt nieuw land voor de kust van La Palma.

Laatste fase
De vulkaan lijkt zijn enthousiasme te verliezen. Het blaast nog wel grijs zwarte wolken de lucht in, het vuur dat vanuit zijn mond naar boven spuit is minder krachtig. We proberen alle signalen die de vulkaan ons geeft een betekenis te geven.

Zelfs de vulkanologen zien een positieve trend. Er zijn volgens de wetenschappers verschillende indicatoren die doen vermoeden dat de reservoirs met magma op grote diepte zijn uitgeput. Bovendien toont de chemische samenstelling van de vulkaanpluim een neerwaartse tendens in de uitstoot van zwaveldioxide. Dit zou er op kunnen wijzen dat de vulkaan aan zijn laatste fase is begonnen.

Tentakels van de vulkaan
De afnemende intensiteit heeft er nog niet toe geleid dat de bejaarde vulkaan zijn streken heeft verleerd. Een van zijn vooruitgeschoven tentakels heeft dinsdagmiddag om 15.30 uur Playa los Guirres bereikt.

Een deel van het strand was al verdwenen onder het lavapuin, het overige deel wordt met de traagheid van éen centimeter na één centimeter bedolven.

Het enige dat het strand met zijn geliefde chirinquito, waar je zo lekker kunt eten met zicht op de surfers, kan redden is de volledige overgave van de vulkaan. Ik heb alvast de witte vlag opgehangen.

Foto hoofd pagina: Het strand Playa los Guirres voor de vulkaanuitbarsting. (Foto: S.W.)

Overzicht berichten blog: Vulkaanuitbarsting La Palma

11 reacties op “Tweede tentakel vulkaan bereikt Playa los Guirres

 1. Weer hartstikke bedankt voor jullie poëtische info.
  We hopen héél erg met jullie dat het einde in zicht komt.
  De vluchten van Transavia zijn geannuleerd tot 18 februari, vanaf die datum staat tot nu toe het licht op groen.
  Ik ben een Palma lover en hoop dan weer te kunnen landen op het mooiste eiland dat ik ken, zal mijn 25e trip worden.

  Met groet,
  Willem

 2. Dag Siepko en Marian,
  Vanuit Leeuwarden blijven wij de situatie volgen. Heymen is zondag weer teruggereisd vanaf La Palma, maar het nieuws staat hier wel de hele dag aan.
  Wij hopen natuurlijk ook en vooral voor jullie dat de grote rust een keer zal terugkeren. Dank dat je ons zo persoonlijk en zonder paniek steeds op de hoogte houdt. We voelen ons dichtbij en komen ook weer terug.
  Hartelijke groet, Ada en Heymen

 3. Ha Siepko, ik hoop met jou dat we ooit nog eens bij deze chirinquito verse tonijn kunnen eten. De witte vlag gaat ook hier uit. Het zou geweldig zijn als de bejaarde vulkaan zijn mond gaat houden. Hier las ik juist dat daar nog geen aanwijzingen voor waren. Maar ik hoop het van harte. Nogmaals dank voor jouw betrokken verhalen en indringende foto’s. Veel sterkte daar! Groeten van Loes

 4. Wat een prachtige omschrijvingen van dit monster dat nog niet is gedoofd.
  Wel hoopvol dat er tendensen zijn die op afnemen van activiteit wijzen. Sterkte weer voor de komende tijd.

 5. Mooi om steeds te lezen hoe jij Siepko je niet laat ringeloren door dit natuurgeweld. We zijn er machteloos tegen. We kunnen alleen de enorme schade slechts een beetje herstellen en onze creativiteit gebruiken om nu en na de ellende – weer ondanks wat er is aangericht – verder te gaan met genieten van La Palma!
  Veel kracht voor jullie en iedereen die op welke manier dan ook die schade ondervindt.

 6. Ik wil beginnen om al de gedupeerden van harte veel sterkte en kracht te wensen. Alles volgende heb ik het grootste respect voor de veerkracht waarin een andere /nieuwe plek en omgeving gekozen wordt om er het leven opnieuw op te bouwen: chapeau !
  Siepko, ik wil je nog een keer mijn respect betuigen voor de manier waarop je – tot nu toe-al het nieuws van ons aller geliefde eiland over hebt geseind !
  Uiteraard hoop ik dat het einde voor allen- uiteindelijk -in zicht is.
  hartelijke groet van Thérèse

 7. Laten we van het positieve uit gaan en hopen op weer een mooi perspectief tav verblijf op la Palma, waarbij ik los laat en weinig hoef.
  Ik sluit mij helemaal aan bij de reacties, waarin waardering geuit is over het feit, dat Siepko het hoofd niet heeft laten hangen; Betrouwbare en eerlijke informatie.
  Condor vliegt overigens wel gewoon! vanuit Düsseldorf.
  Groeten en alle goeds weer

 8. Lieve Siepko en Marian. Een vriend van ons is nu op la Palmo. Hij vertelde dat hij je zag vegen en heeft je maar niet gestoord. Ik hoop voor allen aan de Westkust dat de vulkaan snel gaat slapen. Ik kan me voorstellen dat het voor de mensen lang genoeg heeft geduurd.
  Wij hebben uiteraard ook via Transavia de annulering ontvangen.
  We hopen echter via een andere maatschappij een vlucht te regelen zodat we toch het amandelfeest kunnen bijwonen.
  Wederom dank voor alle info die we van je krijgen. Zo fijn dat we via jou op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen. Fantastisch hoe je/jullie positief blijven. Chapeau.

 9. Wij hebben op het strand ook vaak vertoeft en ook gegeten. Wij komen 23-1 lekker naar la Palma. Ondanks de annulering vliegen we naar Tenerife en nemen daar de boot. Wij gunnen het jullie en de eiland bewoners dat beetje inkomen van ons. Maar bovenal hebben we het eiland gemist na 2 jaar . Hopelijk gooit Corona geen roet in het eten

 10. Dag Siepko,
  Ik lees al vanaf het begin van het Corona tijdperk je blog…
  Helaas moesten we onze boeking voor11 maart 2020 annuleren vanwege familieomstandigheden. En daarna…….ik volg steeds je blog en hoopte nu in november opnieuw te komen…jammer voor ons, maar enorme problemen voor jullie!
  Wat een ellende en spanning en dan toch te lezen over al die positiviteit die van jullie uitgaat om dit tijdperk te overleven. Respect! Hoop echt nog een keer die kant uit te komen en blijf je volgen, sterkte, Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *