Beledig nooit een vulkaan

Een half uur nadat ik mijn laatste blog plaatste waarin ik de vulkaan vergeleek met een oudje zonder tanden liet hij zijn spierballen zien.

Het aantal bevingen en de uitstoot van zwaveldioxide namen toe en uit de mond van de vulkaan pufte een zwarte wolk die kort daarna hoog de lucht in werd geblazen.

De pluim van de vulkaan tijdens de zondagochtendwandeling Tacande in El Paso.

Playa de los Guirres
Voor het slapen gaan haalde ik Marjan uit haar boek om vanuit de tuin de geisers van vuur en stenen te bewonderen. Lava werd honderden meter richting de sterren geslingerd en rolde als gloeiende vuurballen over de vulkaan naar beneden. De lucht boven de lavarivier kleurde rood. De dagen na de onwelkome opleving nam de vulkaan Playa de los Guirres en het naastgelegen restaurant.

Vriendelijke toon
Had ik de vulkaan beledigd door het een oudje zonder tanden te noemen? Vulkanen lezen geen blogs. Maar toch, je weet maar nooit! Wellicht helpt het als ik wat positiever over de vulkaan schrijf. Zonder vulkanen zouden er op aarde geen oceanen zijn en had La Palma niet bestaan.

Dankzij de vulkaan hebben de bananen van La Palma nu een speciale sticker.

Vredelievende vulkaan
Voordat jij er was begonnen we op La Palma stilletjes te verlangen naar een vulkaanuitbarsting zoals die van de Teneguia in 1971. Dat was pas echt een vriendelijke vulkaan.

Terwijl de Teneguia vredelievend zuchtte werden iets verderop de druiven geoogst en lagen ‘s nachts bebaarde en langharige ( dat was toen de mode) geologen in slaapzakken de vulkaan te bestuderen. Vanuit het Dal van Aridane werden uitjes georganiseerd. De kinderen van toen zijn inmiddels rond de zestig. Ze vertelden prachtige verhalen. Dat wilden ook wij wel eens meemaken.

FFP2 mondmasker en een bril worden aanbevolen tijdens het vegen van vulkaanas.

Hyperactieve buur
Inmiddels zijn we aangekomen bij dag 57. We raken gewend aan een vulkaan in de achtertuin en hadden de laatste week weinig tot geen overlast van onze hyperactieve buur. De wind blies alle as naar de oceaan. Na een week vegen was de meeste as afgevoerd naar een container in het dorp en kregen we ineens tijd om de ramen te lappen. We konden weer buiten eten zonder dat er as op ons bord viel.

Aswolk
Deze ochtend blies de wind de grauwe aswolk recht boven ons huis. Het is de schuld van de wind en niet van de vulkaan dat we de bezems weer uit de kast mogen halen.
Vegen, we zijn er handig in geworden en proberen in steeds minder tijd grotere hoeveelheden as af te voeren.

Laatste nieuws: Via via hoorde ik dat de vulkaan over twee weken stopt!

Foto hoofd pagina: rookpluim vulkaan Tacande ( Siepko Wenning)

Lees meer Vulkaanuitbarsting La Palma

8 reacties op “Beledig nooit een vulkaan

 1. In het veilige Nederland zitten we op grote afstand en al snel neemt ander nieuws de overhand de beloofde as regen die zou vallen hier is niet opgemerkt de nu nog na pruilende scheuring in de aardkorst moet plaats maken Corona de Chinese griep, nieuws uit Polen waar vluchtelingen worden samengeperst door toedoen van een absolute Idioot in WitRusland
  , dreiging door Rusland bij Oekraïne het scenario daar is zwarter dan de as die door de wind wordt aangevoerd.
  We leven nog en verlangen weer naar rust en een goddelijk wit wijntje op Lapalma maar dat moet nog effe wachten
  Het ga jullie goed

 2. Om mijn heimwee wat te verzachten, heb ik een zender gezocht en gevonden die regelmatig Spaanse muziek laat horen. Intussen nu niet naar buiten kijken, want dat uitzicht correspondeert niet met mijn gevoel. Zonder zon zijn natte herfstbomen niet zo mooi als het licht op La Palma. En als die bananen nou eens deze kant op konden komen…..

  1. Melanie, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Twee weken gelden was onze laatste dag van de vakantie op La Palma, het lijkt een eeuwigheid en ik kan niet wachten om weer terug te gaan…

 3. We kijken elke dag via YouTube naar de vulkaan activiteit en hopen elke keer dat het stopt. We leven mee met de mensen die ‘huis en haard’ hebben verloren.

 4. Inderdaad Beledig nooit een vulkaan we beledigen al genoeg de natuur de dag van vandaag!!Toch wens ik jullie het beste daar.

 5. Ook ik heb altijd beweerd bij achterblijvende familieleden, als wij weer heerlijk naar ons eilandje gingen, nee de vulkanen op Lapalma zijn uitgeblust 😊, Nóóit zal ik dat meer zeggen 😌

 6. Wederom een mooi artikel, vol met Hollandse zelfspot en nuchter eindigend.
  Het blijft een prachtig natuur fenomeen, wel op afstand graag.

  Een ding, wat doen jullie eigenlijk met dat verzamelde vulkaanas? Het zit boordevol mineralen etc. toch?
  Misschien om te zetten in een commercieel eindproduct en de opbrengst voor de gedupeerden.
  Groetjes Huub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *