De vulkaan op La Palma is aan het doven

Wetenschappers bevestigen, de vulkaan blijft seismische energie verliezen. De registratie van aardbevingen en grondvervorming wijzen op het afnemen van de vulkanische activiteit die op korte termijn tot het einde van het eruptieve proces zou kunnen leiden.

Niet alleen metingen wijzen op het naderen einde van de vulkaan. De vulkaan is begonnen met ontgassen, de pluim is hierdoor verandert van de kleur grijs naar wit. Tijdens dit proces van intense ontgassing stroomt er water het buizenstelsel van de vulkaan in. Wanneer water en vuur elkaar ontmoeten kunnen er krachtige freatomagmatische explosies worden opgewekt.

Het ontgassingsproces dat de vulkaan ondergaat heeft behalve witte rook ook grote aswolken tot gevolg. As kan tot kilometers ver op het eiland neerdwarrelen.

De lava stroomt nog altijd in grote hoeveelheden richting het nieuwe land dat is gevormd voor het strand van Playa de los Guirres.

De vulkaan kleurt de avond intens rood. (foto: S.W.)

Ingewanden
Het afnemen van de vulkanische activiteit sluit volgens de vulkanologen niet uit dat de vulkaan de komende dagen geen problemen en schade zal blijven veroorzaken totdat alles wat het nog in zijn ingewanden heeft is uitgespuwd.

Venijn in de staart
Het blijft de komende dagen spannend. Behalve de verwachte explosies van de vulkaan zijn de weersvoorspellingen zorgelijk. De verwachte regen kan tot gevolg hebben dat de afvoer van regenwater door de grote hoeveelheid as verstopt raakt waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Daken kunnen instorten onder het gewicht van as in combinatie met regenwater.

Van zorgen maken is nog  nooit iemand gelukkig geworden. Los Llanos is vandaag begonnen om de kerstlampjes in de straten op te hangen.

Foto hoofd pagina: De witte pluim van de vulkaan 16.11.2021 ( Screenshot video Involcan)

Meer informatie vulkaan La Palma

5 reacties op “De vulkaan op La Palma is aan het doven

  1. Laten we hopen dat er niet nog meer schade komt. Dak schoonhouden kan ook niet overal denk ik.
    Blijft spannend. Maar hopelijk geen zwarte kerst nu de vulkaan in spuwkracht mindert.

  2. Ik duim voor alle bewoners van la Palma dat het klopt en dat er een einde aan deze periode komt. Daarna kost het weer tijd om alle narigheid die dit veroorzaakt heeft te herstellen.

  3. Laten we hopen dat het mee gaat vallen met de regen🍀
    En gelukkig dat het er naar uit ziet dat de vulkaan eindelijk weer tot rust gaat komen!!!!
    We duimen hier heel hard mee 🤞🤞

  4. Misschien een blonde vraag: Waar komt dat water vandaan dat de het buizenstelsel van de vulkaan inloopt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *