Vulkanologen staan voor een raadsel

De vulkaan van La Palma blijkt toch minder gewoon en voorspelbaar dan in het begin van de eruptie werd aangenomen.

In eerste instantie werd er gedacht dat de nieuwe vulkaan een derde van het totale volumen van de Teneguia zou aannemen. De Teneguia is een schattige aardpuist, haal je daar twee derde van af dan blijft er een knuffelvulkaantje over.

Record
Met dit geruststellende beeld keken we die middag van 19 september naar de rookpluim die aan de noordkant van de Cumbre Vieja verscheen. Iets meer dan zestig dagen verder blijkt dat de vulkaan alle records heeft gebroken; meer dan 60 kilometer wegen verwoest, meer dan 2000 gebouwen verdwenen onder de lava, meer dan 6000 mensen uit hun huis geëvacueerd, vruchtbare landbouwgrond verloren gegaan, het strand Playa de los Guirres verworden tot nieuw land. De totale schade gaat in de richting van 1 miljard euro.

Hypotheses
Er zijn inmiddels zoveel hypotheses over het verdere verloop van de vulkanische activiteit dat er altijd wel een vulkanoloog is die later kan zeggen: ´ Ik had gelijk, mijn theorie was de juiste.`

De hoeveelheid zwaveldioxide lijkt af te nemen wat zou kunnen wijzen op het doven van de vulkaan. Het toenemende aantal bevingen in aantal en in kracht van de laatste dagen zou er daarentegen op kunnen wijzen dat een nieuwe voorraad magma vanuit een diepe aardlaag onderweg is naar de middelste magmakamer. Komt ook deze magma naar de oppervlakte dan maakt de vulkaan een doorstart en worden er nog meer records gebroken. Er is geen deskundige die de taal van de vulkaanreus weet te doorgronden.

Mijn theorie is dat de bevingen wijzen op het vullen van de leeg gespuwde magmakamer onder de vulkaan om daar de komende vijftig jaar geduldig te wachten om dan opnieuw toe te slaan. De druk is inmiddels van de vulkaan en waar vandaag de meeste mensen grijze rook zien, zie ik een witte vredespuim. Nog een week of twee, hooguit drie weken en we kunnen weer schone adem halen. Deze theorie is louter en alleen gebasseerd op wisfull thinking.

Vulkanologen staan voor een raadsel (foto: Eltime.es)

Todoque-nuevo
Met of zonder vulkaan, je kunt niet de hele dag in bed blijven liggen, het leven gaat gewoon verder. De eilandbewoners die hun huis hebben verloren willen terug, het oude vertrouwde huis uit de as laten verrijzen. Maar terug is geen optie, je kunt alleen maar verder. Een grote groep getroffen bewoners uit het gebied van Todoque en Laguna hebben zich om deze reden verenigd. Ze nemen het heft in eigen handen en wachten niet af tot de overheid met initiatieven komt.

De vereniging “Cumbre Nueva” heeft zijn plannen gepresenteerd voor een grote groep geïnteresseerden in Los Llanos. In samenwerking met een architect is er een nieuw dorp ontwikkeld voor ongeveer 500 woningen. Het dorp zou gebouwd moeten worden rond een plein met een kerk, een buurtcentrum, een gezondheidscentrum, een school en een buurtsuper. Dat de locatie van het te bouwen dorp zich bevindt aan de voet van de Cumbre Vieja, een van de meest vulkanische gebieden ter wereld, is volgens de initiatiefnemers inherent aan het wonen op La Palma en geen belemmering om het gebied te ontwikkelen.

De locatie van Todoque-nuevo aan de voet van de Cumbre Vieja (Afbeelding: Eltime.es).

Een andere groep bewoners zonder huis is alle websites van makelaars aan het doorkijken, afspraken worden gemaakt, huizen en stukken land worden bekeken. Het eerste enthousiasme voor een snel vervolg wordt getemperd door de torenhoge prijzen en de slechte bouwkwaliteit van de meeste huizen. Met het verloren paradijs nog vers in gedachten is het moeilijk om enthousiast te worden voor nieuwe mogelijkheden.

In de rij voor steun
Het bedrag dat het Spaanse noodfonds heeft uitkeert is gebaseerd op het bedrag waarvoor het huis is verzekerd. Dit bedrag is bijna altijd ver onder de werkelijke waarde van de woning. Om het bedrag iets aan te vullen kunnen gedupeerde huisbezitters zich melden in Casa Massieu in Argual.

Er zijn verschillende loketten om je te melden: een loket van de Spaanse staat, de Canarische eilanden, La Palma en de gemeente die de ontvangen donaties van particulieren zal verdelen.

Voor elk loket moet opnieuw worden gewacht en omdat de verschillende computersystemen niet met elkaar zijn verbonden, is het noodzakelijk alle gegevens iedere keer opnieuw in te voeren, een traumatische herbeleving. Met dank aan de zorgzame, empathische, geduldige, begripvolle Palmese medewerkers is het administratieve centrum nog niet ontploft. De Spaanse bureaucratie met soms wachttijden van 5 uur is een lesje in nederigheid.

Kadaster
Voor iemand met een hoge hypotheek blijft er weinig over om van te dromen wanneer van het uitgekeerde bedrag een groot deel naar de bank moet worden gebracht. En dan is er nog een grote groep eilandbewoners die op het land wonen van de familie.

Het land is gedurende generaties lang verdeeld in steeds kleinere stukken land voor de nakomelingen. De erfenis is zonder tussenkomst van een notaris geregeld. Er zijn in de loop van al die tientallen jaren nieuwe huizen bij gebouwd die niet in het kadaster zijn opgenomen. Het zijn deze bewoners die geen papieren kunnen overleggen en maar zelden een verzekering hebben om aan te tonen dat ook hun huis is verwoest door de vulkaan. Om deze groep bij te staan is een groep notarissen vanaf andere Canarische eilanden naar La Palma gekomen.

De notarissen zeggen verbaast te staan over het kadaster op La Palma. La Palma is niet op de tekentafel maar in de loop van eeuwen organisch ontstaan.

Hoe ontwikkel je een nieuw dorp met de spontane Palmese bouwstijl die zo kenmerkend is voor het eiland? Er staat La Palma nog een groot aantal uitdagingen te wachten.

Lees meer over de La Palma vulkaan

9 reacties op “Vulkanologen staan voor een raadsel

 1. Wat een narigheid staat er nog voor veel mensen te wachten, zij die dus niets aan kunnen tonen! Vreselijk toch! Bedankt weer voor je verhaal en wederom veel sterkte!

 2. Een verwarrende, ingewikkelde materie met veel verliezers en maar weinig tevreden te stellen anderen.
  Wat ik hoopvol stemmend vind, zijn de notarissen die, hopelijk en in grote getalen ,met het hart op de goede plaats, hun schouders hieronder gaan zetten.
  Waar ik de wenkbrauwen bij optrok: men gaat gezamenlijk aan de voet van de vulkaan een dorp opnieuw uit de as laten verrijzen???
  Ben ik hier teveel Nederlander voor om dit te bevatten ?
  Heel veel sterkte en wijsheid wens ik alle Palmero’s en allen die op la Palma hun bestaan hebben opgebouwd !

 3. Goed blog weer Siepko! Maar toch even een lans breken voor de medewerkers in Casa Massieu. Wij zijn er inmiddels 3 keer geweest en de maximale wachttijd voordat we aan de beurt waren bedroeg niet mee dan 40 minuten. Het ís ook gecompliceerd voor zowel de slachtoffers als de medewerkers. Gedupeerden vullen de formulieren vaak niet juist in, de niet-Palmero`’s begrijpen het niet altijd helemaal of helemaal niet maar de medewerkers nemen in ieder geval de tijd om de registrering af te wikkelen en sturen de slachtoffers dus niet naar huis om de boel nog maar eens opnieuw in te vullen. Ik hoop dat de meeste anderen ook een dergelijke ervaring hadden.

 4. Wat een verhaal Siepko, het moet vreselijk zijn voor die mensen die hun hun hebben verloren en waar geen kadestraal bewijs voor hun bezit bestaat.
  Het is trouwens voor heel Palma verschrikkelijk en onwerkelijk, ook de bananenboeren zullen het moeilijk krijgen, alle oogst verloren en dat is niet zomaar te herstellen.
  Voor sterkte voor jou en je familie en bedankt voor je heel goed en duidelijk geschreven updates van de situatie.

  Met Bredase groet,
  Willem

 5. Hallo,
  Weer goede en ook treurige informatie van Siepko over de vulkaan-toestand op la Palma, waar je niet blij van wordt, maar, die ook hoopvol is om verder te gaan, zoals iedereen doet, ook hier in het grijze, wat treurige Nederland, waar Corona weer meer en meer de levens bepaalt.
  Die rust is er wel op la Palma; Nauwelijks tot geen verspreidingen!
  Groeten 🖖 van Monica P.

 6. Als La Palma kenner en planoloog lijkt me de voorgestelde locatie van Todoque Nuevo bepaald ongunstig. De locatie ligt in een hoog risico gebied voor nieuwe vulkaanuitbarstingen, is bepaald slecht bereikbaar en de bodemgesteldheid is ongunstig. Het enige voordeel daar lijkt mij dat grond goedkoop zal zijn.
  Nee, veel betere plekken zijn het gebied ten zuidwesten van Los Llanos (de driehoek Argual, Montana Argual en Montana Triana) en natuurlijk aansluitend aan het oosten van Los Llanos genaamd Retamar. Planologisch en ook qua infrastructuur veel beter, Je zult wel wat bewoners en bananenplantages uit moeten kopen maar dat zou eens door projectontwikkelaars uitgerekend moeten worden. En er zijn natuurlijk noodfondsen van Spanje en de EU….

 7. Dank voor de blog. In Nederland is nauwelijks informatie te vinden over de vulkaanuitbarsting en wat de gevolgen zijn voor de bewoners van het eiland. Ik kijk om de dag naar jullie website om te zien of Siepko wat vermeldenswaardig heeft. Blijf dus vooral doorgaan met de berichtgeving.
  Groet van Jaap en Annelies, enkele jaren geleden een huis gehuurd via Oceaanzicht La Palma.

 8. Wij verblijven nu ruim een week op La Palma, eerst in Las Tricias en nu sinds twee dagen in Tijarafe. In Las Tricias merkten we behalve wat as en af en toe een lichte beving niet veel. Nu zitten we een stuk dichterbij, dus meer as overal en regelmatig horen we de vulkaan brommen en grommen, net een grote hond die aan de ketting ligt. We merken verder dat het leven hier voor veel mensen ook gewoon doorgaat. Een andere keuze is er ook niet lijkt me. Al met al toch weer fijn om hier te zijn, al is ons 9e verblijf hier er dus wel een met een asgrauw randje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *