De vulkaan is adrenaline verhogend

Opweg naar Los Llanos rij ik altijd even langs de vulkaan, het kan korter maar de nieuwsgierigheid om de spuwende reus van dichtbij te zien wint het van de efficiëntie.

Bij het sportveldje van het schooltje van Tajuya verzamelen zich dagelijks honderden bezoekers om het natuurfenomeen te bewonderen. Links en rechts van de weg zijn rood-witte linten opgehangen, parkeren is er verboden. Op de belangrijkste verkeersader van La Palma lopen rechts en links horden toeristen, de meesten zijn gekomen met de boot vanaf Tenerife.

Hoe is de vulkaan vandaag?
Via de snellere route naar Los Llanos voorkom je het chaotische verkeersinfarct. Ik heb geen haast, behalve het maken van annuleringen is er vrijwel geen werk. Ik geniet van al die drukte en van al die opgewekte mensen. Het einde van onze straat staat soms dermate vol dat je er met geen auto voor of achteruit kan. De infrastructuur is nog niet aangepast aan de drukte van deze nieuwe mirador met zicht op de vulkaan. Draai het raampje open en vraag: ´  Hoe is de vulkaan vandaag?`  Vrolijke mensen zien en horen geeft me nieuwe energie. Het komt wel goed met La Palma!

Na het uitzichtpunt op de nieuwe rotonde naast restaurant Sombrero word ik iedere keer opnieuw overrompeld door een waanzinnige schouwspel van de vulkaan. De vulkaan heeft dermate veel aantrekkingskracht dat ik mezelf streng moet toespreken om niet een van al die dromerige vulkaanbezoekers van de sokken te rijden.

Op de rotonde volgt de bocht naar rechts. Kijk je vervolgens over je linker schouder dan zie je het dampende met zwarte lava overdekte landschap en fel rode lavarivieren. Het landschap is dramatisch veranderd, huizen, bomen, struiken, muurtjes, wegen; alles is weg. En elke keer opnieuw komt er over mijn lippen vanuit de diepte van mijn buik het woord: ongelooflijk. Er overvalt me een treurig gevoel, gevolgd door stilte.

Los Llanos, lekker een bakkie doen op een terras. Beetje sfeer proeven en mensen zien. Ook in Los Llanos gaat het leven verder onder een asgrauwe deken. Ik bezoek er de winkel waarvoor ik was gekomen en ga weer naar huis.

Maandagochtend om 12.00 uur bereikte lavastroom 7 de oceaan ten zuiden van de gemeente Tazacorte en ten noorden van het verdwenen strand Playa de los Guirres.

Adrenaline shot
Het leven thuis is een groot avontuur. Adrenaline verhogend zijn de aardschokken die ons s´  nachts wakker maken. De aardbevingen tussen de 3 en de 4 op de schaal van Richter doen de deuren en ramen trillen en houden ongeveer acht tellen aan. We zijn er inmiddels aan gewend, denken we. Het lichaam denkt daar anders over en reageert onmiddellijk.

De adem stokt en wordt korter, de hartslag stijgt, op de borst is een beklemmende druk voelbaar, het hoofd is even duizelig. De adrenaline stoot is bedoeld om te vluchten of om een dak dat op je hoofd valt met bovennatuurlijke kracht van je af te duwen. Het is alsof je een kan met koffie vlak voor het slapen drinkt.

Eieren
De vulkaan, ook als je huis er nog staat, het zorgt voor nogal wat overlast. Deze ochtend rook alles naar verrotte eieren. Deze kleine ongemakken voor ons zijn juist de aantrekkingskracht van de vulkaan voor al die bezoekers die de reis maken naar La Palma om het spektakel te aanschouwen. Een vulkaan moet je niet alleen zien maar vooral voelen en ruiken.

Ik begrijp eigenlijk niet waarom er zo weinig bezoekers uit Nederland en België deze komt op komen. De kans om een vulkaan op La Palma te zien is eenmalig. Tenminste, dat hopen we.

Lees meer over de vulkaan op La Palma

Gepubliceerd op 23.11.2021 om 11.16 uur.

Foto hoofd pagina: Vulkaan gezien vanaf Mirador El Time (Foto: Bartonio).

15 reacties op “De vulkaan is adrenaline verhogend

 1. Beste Siepko, even over die laatste zin… Ik kom dus wel naar La Palma maandag 29 november. Na 2 geannuleerde vluchten bij Transavia en Condor, vlieg ik nu vanaf Düsseldorf naar Gran Canaria en vanaf daar 5 uur later (als de wind de goede kant op staat) naar La Palma met Binter. Terug op 17 december voor de zekerheid de boot om 6:30 naar Tenerife en dan met Transavia naar AMS…. Waar een wil is is een weg. Het doel van mijn reis is niet de vulkaan, maar stilletjes hoop ik het fenomeen nog te kunnen zien. Als klein ventje tekende ik al vulkanen en het heeft mij nooit meer losgelaten. Als de vulkaan besluit aan welverdiende slaap te gaan beginnen, voor ik er ben, dan is er natuurlijk een klein beetje het gevoel van teleurstelling. Daarnaast zal ik dan ook blij zijn voor al die mensen die direct of indirect schade hebben ondervonden… Het wordt mijn spannendste reis ooit, denk ik. Gr, Peter

 2. Het is een puzzel om via Nederland naar la Palma te komen. Maar het is ons weer gelukt met Transavia via Tenerife en dan met canariafly . Terug vliegt Transavia met de eerste vlucht ons weer rechtstreeks vanaf la palma. We zijn flexibel en gelukkig de huizen eigenaars ook. Want het zou zo maar kunnen dat we toch weer via Tenerife terug moeten.
  We zijn blij met jou positieve berichten. Met dank.

 3. Dag Siepko,

  Andermaal dank voor je nieuwsbericht. Ik volg de ontwikkelingen dagelijks via internet. Inderdaad, graag zou ik het schouwspel aanschouwen, maar er staan een aantal belemmeringen in de weg. Voor mij de belangrijkste: ik voel gene om mij als een ramptoerist naar La Palma te spoeden. Want hoe adembenemend het schouwspel ook moge zijn: mijn meeleven met de getroffenen is te groot om het gevoel van “dat wil ik zien” te overwinnen.
  Ik hoop dat alle getroffenen op La Palma in de tijd gezien hun problemen zullen overwinnen.
  Dank voor je berichten: ik ben steeds benieuwd wat je vanuit jouw beleving kan vertellen.

  Vriendelijke groet, Joost en Marion Liese

 4. Dat is ook wat het meest bij is gebleven; de geur en het geluid. Toen we terug waren vroeg iedereen uiteraard; hoe was het om de vulkaan te zien? Maar om te zien is nog niet het indrukwekkendst (behalve rond de bocht bij de rotonde waar de weg richting Las Manchas is afgezet en je de rode lavastroom van dichtbij ziet). Het geluid en de lucht die de vulkaan verspreidt, de bevingen die je voelt. Dat vond ik nog het meest indrukwekkend. Ik kan iedereen aanraden om de vulkaan te gaan zien. Buiten het Aridanedal word je enkel door de rookpluim in de lucht en de fijne laag as op de grond herinnerd aan de brute krachten die even verderop vanuit de aarde omhoog komen. Vlieg naar Tenerife en neem de boot naar La Palma (een boottocht van 2,5 uur langs de kust van Tenerife en La Gomera die zeker ook de moeite waard is). Ik kan het iedereen aanraden.

 5. We komen in loop van volgende week, eerst Tenerife paar dagen.
  We willen gewoon in ons appartement even zijn, maar ook hoe de situatie in Tazacorte is.
  Heb al vernomen dat inmiddels meerdere restaurants , middenstand. (definitief) gesloten zijn.
  Verdrietig….

 6. Hallo Siepko, ik lees al je verslagen. Momenteel op Tenerife. Nee, ik ga niet naar la palma. Wat een natuurlijke oerkracht die zich op eiland openbaart, eentje die verwoest en schept, eentje waaraan canarias zijn leven dankt en tegelijk ook veel neemt. Nee, ik maak nu niet de oversteek om die ontzagwekkende oerkracht, zoals je schrijft, te ruiken, te horen, te voelen. Ik blijf hier. Ik pas. Er komen weer andere tijden. La Palma zal uit de as verrijzen.

 7. Wij waren graag in de kerstvakantie naar LP gekomen, maar helaas heeft Transavia besloten om niet te gaan. Toch hoop ik wel dat die vulkaan snel gaat slapen, hoe bijzonder het ook is om het monster te zien, ruiken, horen en voelen. Veel sterkte toegewenst!

 8. Enorm moedig hoe je de situatie omschrijft. Uit respect voor de bewoners zijn we in november niet naar La Palma gekomen. We willen er niet in de weg lopen. De volgende keer zal februari zijn.

 9. Wij zijn bijna een maand op La Palma geweest en op 17 november weer naar NL gevlogen, TUI had ook onze ticket gecancelled, Vervolgens hebben we bij Iberia een vlucht met een overstap op Madrid geboekt. Niet altijd, maar op enkele dagen is er een hele goede aansluiting. Ook al was het dit jaar anders en moest je rekening houden met de vulkaan, we zouden het niet hebben willen missen. Omdat de terugvlucht niet zeker was vanwege de as hadden we als backup een bootticket naar Tenerife gereserveerd. Deze hadden we niet nodig.

 10. Bedankt voor de informatie. Wij komen in januari wel gewoon. Via Tenerife met de boot inderdaad, goed te doen. Hebben dat al eerder gedaan. Wij komen juist wel om voor wat inkomsten te zorgen. En we zitten in het noorden waar je niet veel last hebt en daar heb je ook fantastische wandelingen

 11. Allereerst Siepko, heel veel dank voor je bijzondere berichtgeving rondom de vulkaan!!
  Ook wij komen juist wél. Om de Palmeros te steunen, financieel, maar misschien ook wel om er gewoon te zijn!
  Wij vliegen nu naar Gran Canaria en daarna lokale vlucht naar La Palma. In Puntagorda hebben we geen ‘last’ van de vulkaan. Misschien kunnen we ‘beneden’ wel helpen met vegen …
  Heel veel sterkte allemaal op dat prachtige eiland.

 12. Ik was aanwezig tijdens deze uitbarsting, Aangekomen op 01 September en normaal tot 30 September op vakantie in Tazacorte . Wij zijn op 25 September in de vroege morgen moeten gaan vluchte , geëvacueerd met de ferry naar Tenerife.
  Ik had daar willen blijven om de lokale mensen te helpen maar het kon niet, Spijtig want ik ben 35 jaren brandweerman geweest . Het was wel spectaculair , maar wel een triest belevenis voor de bewoners . Ooit kom ik wel terug ,de eerste 3 weken heb ik veel mooie plaatsen gaan gezichten van zuid tot noord . Een prachtige land, veeel KM Gewandelt .

 13. Hallo Siepko, Heb afgelopen tijd meer dan eens naar vluchten gekeken. Want inderdaad een unieke gelegenheid, natuurlijk. El Time, pleintje voor het gele kerkje, havenhoofd Puerto Tazacorte, in gedachten stond ik er, meer dan eens. De donkerte van aswolken, gebrul, de aarde die schokt, vieze lucht, ontreddering, aanhoudende onzekerheid, want heel, heel veel lava, nog steeds….
  Natuurlijk kom ik terug, zeker, daarvoor is La Palma mij te dierbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *