Een slecht geschreven soap

De blijdschap van een kind dat kort na het ontwaken ontdekt dat de straat is veranderd in een wit winterlandschap. Of de diepe zucht na het zien van de natte en zwarte asblubber deze ochtend op La Palma. Zelfs het decor van de soap die we al meer dan zestig dagen beleven is verkeerd gekozen.

Internationaal
De soap begon veelbelovend met een groot aantal volgers. De trailer met spectaculaire beelden van hoe een vulkaan het leven op een subtropisch eiland ontwrichtte, stond internationaal volop in de belangstelling. Door de trage ontwikkeling van het verhaal, het veelvuldig herhalen van de verwoestende daden van de potentaat en het ontbreken aan positieve wendingen zijn de meeste lezers na aflevering 5 van deze soap al afgehaakt.

Nieuwe aflevering
We zijn inmiddels aangekomen bij aflevering 68. Met man en macht is de afgelopen dagen geprobeerd om zoveel mogelijk vulkaanas van de daken en de straten te vegen. Honderden extra vegers zijn ingezet om de regen voor te zijn. Het hemelwater wat altijd meer dan welkom was, wordt gevreesd, een nieuwe catastrofe is in de maak.
We waren goed op weg, tonnen as is er opgeveegd en afgevoerd. De straten zagen er tegen het vallen van de avond redelijk regen-proof uit.

Drakenbloedbomen Las Tricias

Kleur
In mijn houten hut achter in de tuin vierde ik een week zonder as en negeerde ik de impact van de vulkaan door het maken van vrolijk gekleurde eilandschilderijtjes. De toekomst scheen onbezorgd door de ramen naar binnen met de toezegging dat ik begin volgend jaar mijn eerste verf-knip-en-plak-werkjes mag tentoonstellen in de bar van El Tablado.

Asregen
Voorspelbaar als een slecht geschreven soap draaide vroeg in de avond  de wind. Tijdens de 50 meter lange wandeling door de tuin van de hut naar de warme woonkamer strooide een aswolk vulkaanzand in mijn ogen, oren en mond. Op de schoon geveegde straten van Los Llanos viel een gevaarlijk grijszwart laagje asregen. Hoogzwangere regenwolken dreven vanaf zee richting het eiland.

El Tablado
Het dorpje El Tablado.

Rembrandt
Zelfs de gekozen muziek voor deze soap is in mineur waarbij als extra slag op de pauk de laatste toon van de melodie naar beneden buigt. Je kunt hoog en laag springen, het er niet mee eens zijn, gaan protesteren het blijft een donkere Rembrandt waarvan het licht is verduisterd door een smerige laag vernis; verplichte literatuur op de middelbare school waaraan je met volle moed begint maar de laatste pagina niet bereikt: een grof volkoren zuurdesembrood van weken oud. Probeer van deze soap maar eens een lekker swingend verhaal te maken.

Begraafplaats
Het nieuws in de krant deze ochtend dat de activiteit van de vulkaan opnieuw aan het afnemen is, heeft twee uur stand gehouden en is inmiddels verwijderd. Het bericht dat er voor in de plaats is gekomen, is dat de lavastroom een nieuwe rits huizen heeft verwoest en voor de poort van de begraafplaats van Las Manchas staat.

Het gekke is dat het me steeds minder doet. Het verdriet zit al vol, daar past niets meer bij. Ik word een professional in slecht nieuws zoals een dokter die niet bij iedere nieuwe patiënt met een slechte prognose in een depressie schiet. Ik trek me terug, schilder, knip en plak mijn eigen zorgeloze wereld.

Een lichtpuntje is er ook, de eerste 12 huizen in Tazacorte zijn opgeleverd voor bewoners die hun huis hebben verloren.

Video: Melendi maakte een lied over en voor La Palma.

Cliffhanger
Hoe hou ik deze soap aantrekkelijk voor de lezer? Misschien helpt een goede cliffhanger waarmee een goede soap de kijkers weet vast te houden.

De overheid waarschuwt alle eilandbewoner voor modderstromen, het instorten van daken en het verstopt raken van het riool waardoor straten zullen veranderen in kolkende rivieren. Op het dak vallen de eerste vette regendruppels, gevolgd door tromgeroffel.

Lees meer over de vulkaan van La Palma 2021

Gepubliceerd: 25.11.2021

Foto boven: Straten vegen in Santa Cruz de La Palma (foto: Saul Santos)

31 reacties op “Een slecht geschreven soap

 1. Oh oh, wat een drama in veelvoud is het toch! Wel een pakkende tekst weer Siepko. En dat waanzinnig gave filmpje, ik hield het niet droog…
  De grote bakken met regen moeten morgen nog gaan vallen volgens de geleerden. We houden ons hart vast. Heel veel sterkte met positief blijven🍀😘

 2. Ik ben niet afgehaakt, ik bewonder jouw en jullie veerkracht. Ik leef mee al is dat natuurlijk niet echt mogelijk als je niet daar bent. Ik probeer me er wel een voorstelling van te maken.

  Hoe heftig alles ook is, je maakt wel prachtige schilderijen
  Je speelt niet voor kunstenaar, je bent het. Met woord en kwast.

  Sterkte!

 3. Helemaal eens met wat Jolande schrijft, wij blijven het nieuws op de voet volgen. Hopen volgend jaar toch weer naar Puntagorda te kunnen gaan. Komen daar al sinds 2000. La Palma heeft een plekje in ons hart gevonden. Sterkte voor jullie en alle getroffenen.

 4. Ik ben ook niet afgehaakt Siepko, was het maar waar want dan zou het een stuk beter gaan op La Palma !!!
  En die slechte soap waar jullie middenin zitten , die beschrijf je verdomde goed!
  Weer heel veel sterkte toegewenst en weer tot je volgende update.
  Groetjes Corrie

 5. Ik ben ook niet afgehaakt! Ik lees met bewondering je verhalen en je zou er een boek van moeten maken! Ik leef elke dag mee en hoop dat het snel voorbij is! 🙏👍🥰

 6. Hoi Siepko, wij volgen al 68 dagen deze duistere ‘soap’ en kijken telkens uit naar jouw berichten zodat we toch vanochtend afstand op de hoogte blijven. Jouw verslaggeving leest vlotter dan die van RTVE of tvcanarias of YouTube. Wij zijn ons huis kwijt op 10/10 dus voor ons is er definitief een einde aan een aflevering. Maar er komt een nieuwe. Ik zit op dit moment op Gran Canaria maar alhoewel er mooie plaatsjes zijn tipt het in de verste verste nog niet aan La Isla Bonita, vulkaan en al. Zondag kom ik naar La Palma als de aswolk en Binter het toelaat. Misschien ga ik toch eens een schietgebedje proberen

 7. En het houd maar ‘niet op. Het is geen soap maar bittere ernst waar La Palma midden in zit.
  Wij leven met jullie en met jullie eiland bewoners mee
  Het enige wat wij kunnen doen is bidden en God vragen om jullie bij te staan en kracht te geven om dit alles te doorstaan. Houd moed.
  Hartelijke groeten gewenst uit een fris Nederland.

 8. We kunnen hier in Nederland alleen maar hopen en bidden dat aan al het leed een einde komt. Met bewondering lezen we hoe jullie je daar ‘staande weten te houden.

 9. Vandaag is voor ons de laatste dag op La Palma. Een regenachtige dag, Hier in Tijarafe ziet alles er droog en dor uit, de natuur kan wel wat regen gebruiken. Gelukkig valt het tot nu toe nog redelijk zachtjes, geen hoosbuien. Morgen vertrekken we, richting El Hierro. Zoals altijd met het voornemen om nog een keer terug te komen. Hopelijk komen jullie en de ander Palmezen er goed doorheen. We blijven het volgen, dus blijf vooral ook schrijven (en schilderen). En jammer dat we niet hebben kunnen helpen met vegen, we hadden het graag gedaan ……

 10. Wij volgen dagelijks het nieuws over La Palma, wat elk jaar weer als een tweede thuis voelt als we er weer komen. En lezen altijd met heel veel plezier je verhalen, en dan heb je ook nog een mooi kunstenaarstalent naast schilderen met woord, met schaar en verf. Mooi hoor, en dank je wel weer, hou vol, hopelijk zijn jullie over de helft met die vulkaan,

 11. Ik blijf hangen hoor. Doordat het me raakt, boeit en veig houdt. Daarnaast is je schrijfstijl echt mooi en geeft de sfeer weer.
  Ik begrijp de neergang van de verwacht gen. Telkens weer een negatieve flow van lava.
  Sterkte voor allen die eronder zuchten.

 12. Helaas geen soap, maar de werkelijkheid. Ook wij zijn nog niet afgehaakt, maar lezen nog steeds je mooie, positief geschreven stukjes. Ook mooi zijn je schilderijtjes.
  Wij blijven alle berichten en beelden over de vulkaan en de gevolgen nog elke dag volgen via verschillende kanalen/sociale media. Ons geliefde Aridanedal zal er heel anders uitzien als we een volgende keer komen. Houd moed en hopenlijk komt de vulkaan binnen niet al te lange tijd tot rust.

 13. Ik haal de woorden van Jolande, Corrie en Rina aan, want het zouden ook precies die van mij zijn: dus ga ik niet herhalen.
  Ook ik vind je ‘n kunstenaar in woord en beeld, ‘n boek als deze gedenkwaardige tijd voor la Palma voorbij is, lijkt me ‘n uitstekend idee, Siepko !

 14. Ik haak niet af. Het is pure realiteit en die kan je nu niet mooi maken. Hopelijk kan ik in het voorjaar je tentoonstelling in El Tablado bewonderen, samen met mijn schoonzus Carolina.

 15. Ik heb er geen moment aan gedacht om te stoppen met het lezen van je verhalen hier. Ze nodigen me uit erop te reageren en zeker op dit somber gestemd relaas. Machteloosheid is mijn eerste gevoel vanuit Nederland omdat ik er gewoon niet tegen kan om niets te kunnen doen. Niet vegen zou nog het minste zijn. De lavastromen tegen kunnen houden is een absurde gedachte en toch zou ik dat willen en ze niet alles zien verslinden. Om over de bevingen die ik niet ervaar, nog maar te zwijgen. Wel een ooit meegemaakt in Limburg, beangstigend.
  Ik ben er dagelijks bij op La Palma via films van de pers, het gaat me allemaal aan het hart wat ik zie.
  Morgen weer een nieuwe dag met hopelijk weer die heerlijke zon en geen regen om zwarte sneeuw te maken, want zo is het wel genoeg…….

 16. Dag Siepko en Marjan,
  Ik ben niet afgehaakt. Integendeel!
  Het lijkt niet op te houden, en verwondering over dit unieke natuurverschijnsel en bewogenheid voor alle ellende die dit voor La Palma betekent, wisselen elkaar af.
  Iedere keer ben ik weer geraakt door jouw soap en de plaatjes die je stuurt, dus ga alsjeblieft door!
  We blijven bidden dat de vulkaan tot rust komt, en we hopen dat we in de loop van de tijd jullie prachtige eiland weer kunnen bezoeken.

 17. Hoe kun je afhaken ? Onmogelijk, jouw verhalende verteltrant over de dagelijkse zaken zijn onmisbaar geworden voor mij. Ik schrik van het aantal. Inmiddels 68.
  Wat een prachtig werkje van het dorp el Tablado, Siepko. Kleurrijk in de grauwheid van al het lava as !
  Kleur jullie hart ermee, er moeten betere tijden komen.

  Waar blijft eigenlijk al het opgeveegde as ?
  Vanuit Zeeuws Vlaanderen stuur ik je alle moed die ik over heb om dit te overleven.
  Ingrid.

 18. Na 68 afleveringen van deze spannende soap hangen we nog altijd aan je lippen Siepko, ga zo door.
  We zijn elke keer benieuwd naar het verloop en hopen snel je prachtige woorden te lezen… de vulkaan slaapt !
  Jullie nog altijd sterkte in deze slopende tijd.
  Liefs Ferd en Brigitte

 19. Melendi : met Virgen de las nieves. Ik kreeg tranen in m’n ogen en een brok in mijn keel.
  Wat een mooi lied. Ik heb nog niet eerder gereageerd maar wel alles gelezen van je Siepko. Je kunt boeiend vertellen en bent ook heel creatief. Geweldig.
  Je vertelde me dat jouw ouders een flink bedrag hadden gedoneerd omdat ze met jullie ook zeer verbonden zijn met La Palma. Ooit lang geleden, jullie woonden er nog maar net, ben ik ook daar geweest, wat mij betreft niet voor het laatst. En ik kan ook wel wat meer missen als een tientje. Verder ga ik het banknummer bij mijn connecties bekend maken. Hou vol.

 20. Ook wij zijn niet afgehaakt. Kijken iedere dag uit of er weer nieuws is van ons geliefde eiland. Wat fijn dat je ons op deze manier op de hoogte houdt van dit alles verwoestende natuurfenomeen. Dank je wel. We hopen dat we snel kunnen lezen dat de vulkaan in een diepe slaap is gevallen.

 21. Dag Siepko en Marjan, ook wij zijn niet afgehaakt en volgen al het nieuws over La Palma met grote aandacht.
  Het is bijna niet voor te stellen hoe dit voor jullie op La Palma moet zijn.
  Wij denken aan jullie en wensen een ieder heel veel sterkte en moed.
  Hartelijke groet, Henk en Ineke

 22. Dagelijks volgen we het nieuws over de vulkaanuitbarsting via verschillende media waaronder jouw nieuwsblog.
  Het doet pijn om te zien wat er allemaal is gebeurd. Maar wij zitten veilig in ons huis in Nederland maar voor jullie en de getroffen Palmeros is het een ware catastrofe.
  Veel sterkte en we hopen dat de vulkaan niet nog veel meer schade aan gaat brengen.
  Dank voor de mooi geschreven berichten.

 23. Geen soap, wel een heldenroman.
  Geillustreerd met prachtige schilderijen.
  Wij hopen snel weer op La Palma te zijn.
  Heel veel sterkte op La Isla Bonita voor jullie en alle bewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *