Nieuwe vulkaan op zelfde locatie

Het was weer spannend om de slaap te vatten afgelopen nacht. We hielden elkaar stevig vast. In de donkere slaapkamer, onder de warme dekens hoorden we de vulkaan loeien, het onweer donderen en een zware stortbui kletteren op het dak.

Het felle licht van bliksemschichten hield me uit de slaap, de aarde beefde licht. Ik fluisterde tegen Marjan: ´´  Ik vind het spannend, hoop dat morgen het dak nog op ons huis zit.’

Nachtmerrie
Het dak zit nog op ons huis. De bagger van zwarte as lijkt tegen de muren gekropen te zijn, een natte, zwarte asblubber staat hoog tegen de plinten. Voor iedere pietje precies een nachtmerrie, voor ons werk aan de winkel en alweer een nacht dichter bij het einde van deze vulkaan.

Science fiction
Wat voor de één een slecht geschreven soap is, is voor iemand die zijn huis en werk heeft verloren een tragedie. De plaatselijke krant El Time maakte de vergelijking met Science fiction: Ni en ciencia ficción… la noche más dura entre rayos, terremotos y el volcán.

Zelfs niet in Science fiction… de zwaarste nacht tussen bliksem, aardbevingen en de vulkaan.

Klik op de foto voor de video van de nieuwe lavastroom.

Nieuwe vulkaan
Hoe lang gaat deze kastijding van de eilandbewoners nog duren? Hoop op een snelle afloop is na het nieuws van vandaag vervlogen. Een nieuwe vulkaan is tot eruptie gekomen!

Uit een eruptieve spleet, gescheiden van de hoofdkegel, stroomt met hoge snelheid een grote hoeveelheid lava.

Het gaat om een spleet van ongeveer 100 meter die volgens vulkanologen beschouwd kan worden als een nieuwe zeer uitbundige vulkaanuitbarsting. De nieuwe lavarivier stroomt aan de zuidelijke kant van de vulkaan naar een nog niet getroffen gebied.

Alleen de schoorsteen van het crematorium staat nog overeind, de begraafplaats is verdwenen onder de lava. (Foto: Eltime)

Begraafplaats Las Manchas
Een nieuwe of dezelfde vulkaan? Voor de begraafplaats van Las Manchas en het enige crematorium op La Palma maakt het niet meer uit. De 3600 graven zijn afgelopen nacht onder de lava verdwenen.

We kruipen dag na dag langzaam naar het Palmese record van de vulkaan Tayuja die na 84 dagen doofde. Het record van de Canarische Eilanden staat op naam van de vulkaan Timanfaya; de vulkaan kwam tot eruptie in het jaar 1730 en kwam 6 jaar later tot stilstand.

Lees meer over de vulkaan op La Palma 

Geplaatst: 26.11.2021 12.00 uur.

Foto boven: Noodweer en een nieuwe vulkaan ( Foto: Antonio Camacho (@acamacholoz)

36 reacties op “Nieuwe vulkaan op zelfde locatie

 1. Tjesus, wat treurig en uitzichtloos!
  Ook ik blijf hopen, dat het een keer gaat stoppen.
  Complimenten voor jullie houding en instelling!
  Maar ja, wat moet je anders😌
  Veel sterkte en houd moed.
  Groeten,
  Monica Peeters

 2. Jongens wat een doffe ellende!!! Moeilijk om vol te houden maar jullie hebben geen keus! Slapen is dus ook al een drama en dan die angst!!! Wij zouden graag willen helpen maar kunnen niets daadwerkelijk doen helaas! Alleen financiële hulp kan gelukkig nog wel!
  Voor jou en Marian in ieder geval veel sterkte en we blijven hopen en bidden dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn…… Lieve groeten van Cor en Helen

 3. Waarneer houd het op????? Ik zou ook niet kunnen slapen s’nachts. Wat een spanning. En nu een nieuwe er bij😭

  Blijft er nog wat over van dit mooie eiland?? Ik hoop het zo we Willen nog zo vaak komen!!!

 4. We volgen het dagelijks op de voet, wat een bizarre situatie. Voor het naar bed gaan kijken we standaard op YouTube nog even hoe de vulkaan zich gedraagt en gisterenavond was die weer furieus. Het moet vannacht gevoeld hebben als het einde der tijden! Veel sterkte daar.

 5. Voor ons die het van verre meemaken is het een leuk schouwspel. Maar, we vergeten niet dat er anderen zijn die er heel veel ast van hebben, en veel verliezen van wat ze in jaren hebben opgebouwd.
  Hou vol.

 6. Van de week met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe indrukwekkend de vulkaanuitbarsting is, maar ook hoe verwoestend de gevolgen zijn. Leven tussen hoop en vrees en bergen as! Heel veel sterkte voor iedereen op La Palma❤️!

 7. Beste Siepko
  We zijn vanaf 2015 ieder jaar op Lapalma geweest en hebben daar fantastische weken doorgemaakt.

  Wat een ellende voor jullie en vooral voor alle zwaar getroffen bewoners die alles kwijt zijn geraakt.
  Laten we hopen dat er weer snel wat rust komt voor iedereen op het eiland.
  Veel sterkte

 8. Oh, wat verschrikkelijk weer! En nu aan de zuidkant! Wat een ramp! Heel veel sterkte en houd de moed erin! 🙏🙏🙏🙏

 9. Sterkte,hoe ver naar het zuiden loopt de lava die aan 66m³/sec uit de krater gestuwd wordt?Er is momenteel al sprake van 388 miljoen m³ lava die over het land gelopen is.Ik hoop voor jullie dat dit zovlug mogelijk gaat stoppen!Spijtig dat ik moet zeggen dat dit nog enige tijd kan blijven duren!Het telkens bijna slapen gaan van de vulkaan doet de oude lava een beetje stollen maar als hij terug volledig actief wordt dan is dat bijna altijd met het innemen van een nieuw terrein. Hoe ver zit de lava van het restaurant Las Norias?

 10. Eigenlijk is alles al geschreven.
  Ik wens jullie en de bewoners van het mooie La Palma sterkte en kracht toe.
  Liefdevolle groet
  Uwe en Helga Meuter

 11. lieve mensen wat erg en het gaat maar door. Helemaal omdat we met eigen ogen het ontstaan van de vulkaan en de erupties hebben meegemaakt en daarmee in het echt de gevolgen hebben gezien.
  Het enige wat we kunnen zeggen is houd vol en blijf positief hoe moeilijk dat misschien ook is.

 12. De ellende blijft maar komen. Ongelooflijk dat jullie dit volhouden. We klagen hier in Nederland over de corona maatregelen en het regen weer. Niet te vergelijken met de rampspoed bij jullie.

 13. Ach wat erg, het houdt maar niet op. Heel veel sterkte met alles en het maar weer opruimen van alle zwarte asblubber. Petje af voor jullie. Wat een spanning alle dagen

 14. Er komt maar geen einde aan. Toch hopen we dat het niet veel langer duurt en de mensen van La Palma rust krijgen en aan weder opbouw kunnen gaan denken. We gunnen jullie en alle Palmeros rust.

 15. Toen we vanmorgen vanuit Tijarafe richting Santa Cruz reden zagen we het al: een grote vuurkolom op een andere plek. Vannacht was idd een gekke nacht met hevig onweer en (bij ons lichte) bevingen en het gegrom van de vulkaan door elkaar heen.
  Nu zitten we op El Hierro, een stuk rustiger hier.
  Sterkte, Siepko en Marjan. We blijven jullie volgen dus hou ons op de hoogte.

 16. Dan woon je zo al op een paradijselijk eiland en wij kunnen het weten en hebben het aan alle zijden ontdekt en nu wordt het voor die brave gastvrije mensen een ware nachtmerrie. Je mag er niet aan denken dat dit enkele jaren zou blijven duren, dan is het eiland voor de volgende decenia verloren voor iedereen. Wie had dat kunnen voorspellen ?

 17. Lieve Marjan & Siepko,
  Wat een uitputtingsslag moet dit voor jullie zijn.
  Het lijkt ons heel heftig om zo dichtbij dit natuurgeweld te moeten leven.
  We duimen voor jullie en alle medebewoners.
  Heel veel sterkte & liefs,
  Yvon & Ton

 18. Het houdt maar niet op…………wat een agressieve vulkaan. Nu ook de begraafplaats bedolven onder de lava. Dagelijks volgen we het nieuws en het is elke dag een schok.
  Veel sterkte en houdt de moed erin, ooit stopt ie!

 19. Lang geleden ben ik op La Palma geweest. Het daar zijn heeft me toen diep geraakt.
  Toen ik hoorde van de vulkaanuitbarsting ben ik je blog gaan volgen, en kijk ik ook nog steeds iedere dag naar nieuws
  over je geliefde eiland op internet. Een onvoorstelbare ongelooflijke natuurkracht. Bijzonder hoe jullie hier mee omgaan. Wat een Uitputtingsslag. Hoe je schrijft over wat er gaande is, wat het je doet, de eilandbewoners, de kracht
  van de gemeenschap, het gedeelde verdriet over verlies van huizen, over de onvoorspelbaarheid van wat komen gaat het volgende uur, dag, week. Door dit alles voel ik ook hoop. Wat een enorme veerkracht!
  Je schilderijtjes vind ik prachtig.
  ik wens jullie heel veel sterkte, moed, duurkracht en een warm hart. Elly Nuyt

 20. Hier wil wel graag reageren en zeggen, dat jullie behoorlijk overdrijven. Er is geen nieuwe vulkaan! En de zuidelijke spleet waaruit de lava kwam die ook naar het kerkhof liep is ongeveer 10-15 meter breed. Dat zie je aan de verhouding tot het huis waar voor de spleet ontstond. Ook zijn er geen 3600 graven onder de lava begraven. Het kerkhof is gedeeltelijk getroffen en er zijn “slechts” een in verhouding gering aantal graven betroffen. Ik woon vele jaren op La Palma, ben zelf betroffen en volg het nieuws en bekijk de beelden zeer gedetailleerd.

 21. De impact die deze tragedie op jullie en velen naast jullie heeft is eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Wij kunnen ons inbeelden hoe jullie onder de dekens in bed liggen af te wachten wat er déze nacht kan gebeuren. Het leed voor al die duizenden inwoners van dit prachtige La Palma is onbeschrijfelijk. Wat staat jullie allen te verwachten?. Kerstdagen in aantocht en dan vind ik het zo fantastisch bemoedigend dat er ondanks de ellende feestverlichting wordt aangebracht op plekken waar dit nog mogelijk is. Dat er ook andere activiteiten worden georganiseerd – zoals ik in de dagbladen lees – is bewonderingswaardig. Laten we met ons allen hopen dat jullie binnen afzienbare tijd verder leed en verlies wordt bespaard. Als ik de berichten lees dan denk ik “ach, dan viel het vallend gigantisch rotsblok vlak voor onze auto op Kreta heel erg mee”. Wij raken aan grondverschuivingen, aardbevingen en andere natuurverschijnselen op Kreta gewend maar het natuurgeweld op La Palma is niet uit te leggen denk ik, dat moet men ervaren en krijgt men enig idee van de impact die dit onderhoudende natuurgeweld op de mens heeft en helaas nogbzal hebben. In gedachten leven wij met jullie mee.

 22. Wat een ellende, het houdt maar niet op. We kenden elk weggetje in die regio. Maar nu herkennen we niets meer op de beelden. Wat is het veranderd! We volgen elke dag jouw verhaal, Siepko.
  Rudi en Lieve

 23. Och wat verschrikkelijk. Wat een nachtmerrie moet dit zijn voor alle mensen op La Palma. Wie verwacht nou dat het weer van voor af aan begint. We leven enorm met jullie mee. Wat lopen wij hier nou te zeuren als je zoiets leest.
  Heel veel sterkte voor jullie en dank voor de updates die je maakt.
  We leven echt dagelijks mee.

  Marja

 24. Wat een vreselijk nieuws,
  Laat ik benadrukken dat ik je, Siepko, bewonder voor je energie en de luchtigheid waarmee je schrijft. Iedere dag kijk ik of er nieuws van je is in deze periode. In je stukjes klinkt constant je optimisme door, en dat geeft hoop op een goede afloop. Dat past wel erg goed bij de palmaneese mentaliteit. Knap dat de moed niet in je schoenen zakt met zoveel tegenslag, verlies van huizen etc.. van bekenden. kan me er geen voorstelling van maken.
  Vanuit Utrecht nogmaals een hele Grote steunbetuiging en lijkt het me goed, om een deel van ons kerstgeld aan de gemeente te doneren, Hopelijk krijgt het navolging.

  Volgend jaar ben ik niet in staat om te reizen, maar zodra het weer kan komen we graag terug naar het mooie eiland,
  Ons budget zal dan ekstra gevuld zijn om lokaal uit te geven. Liever gister dan morgen.
  Voor nu alle inwoners en jullie uiteraard, veel sterkte en hopelijk nog steeds ruimte voor ontspanning en plezier.

  warme groet
  Edith en Adrie

 25. ❤️‍🩹 Wij denken elke dag aan jullie; woorden schieten tekort. Het duurt té lang. Heel veel liefs en kracht! Hanne en Matthias ❤️‍🩹

 26. Dag Siepko,
  2 jaar geleden hadden we mede dankzij jouw fantastische gids een prachtige week op La Palma. Wat een groot verdriet om te lezen en zien wat jullie daar nu overkomt. We leven vanuit NL met jullie mee en hopen op een zo positief mogelijke afloop. Sterkte!

 27. Hier zijn gewoon geen woorden voor. Wat moet je nog zeggen om te troosten bij zoveel leed. Het blijft maar doorgaan en hoe lang nog? Niemand die daar een antwoord op kan geven. We denken veel aan jullie. Heel veel liefs,
  Carry & Chris Muller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *