Het geluk komt tijdens de kerst naar La Palma

Een nieuwe vulkaan op de dezelfde plaats of dezelfde vulkaan opnieuw geboren? De vulkanologen zijn het er niet over eens, het resultaat is uiteindelijk hetzelfde. Niets wijst op het stoppen van de vulkaan op korte termijn: grafieken schieten omhoog om een dag later weer te dalen en andersom.

Tijdens de cursus schilderen en even onder de Palmeros stond de radio aan. Een vulkanoloog vertelden geen voorspellingen meer te doen. Het kan volgens de deskundigen nog een paar weken duren, maanden, een jaar of langer.

De mededeling die ik ontving tijdens het inkleuren met waterverf van een berglandschap was confronterend voor iemand die iedere ochtend wakker wordt met de verwachting dat de vulkaan gestopt zal zijn.

Zelfonderzoek
Stel dat ik nu zou weten dat de vulkaan pas over een jaar zal stoppen, wat ga ik dan vandaag nog veranderen om van de bedrukte stemming af te komen? Ik doe een kort zelfonderzoek.
We hebben nog ons huis en vegen nog altijd onze eigen stoep. En zelfs het gebulder, de bevingen en af en toe de geur van rotte eieren begint te wennen.
What` s the problem?

De vulkaan afgelopen zondagochtend om 11 uur gezien vanaf Tacande (Foto: S.W)

Gemeenschapsgevoel
Ons werk staat vrijwel stil, maar dat geldt ook voor al die andere ondernemers waar dan ook in de wereld die getroffen zijn door de pandemie. Waarom speur ik dan nog altijd iedere ochtend hoopvol de hemel af in de hoop dat ik die grijze vulkaanpluim niet ontdek?

Ons huis is geen eiland op een eiland. Nooit eerder voelde ik zo sterk dat we als individu onderdeel zijn van een gemeenschap. Wanneer de meeste vrienden, kennisen en bekende hun huis hebben verloren, er 7000 mensen nog altijd zijn geëvacueerd, veel eilandbewoners door de vulkaan zonder werk zitten, de meeste tafeltjes op de terrassen rond de Plaza de España leeg blijven en als zelfs Lorena, mijn kapster het rustig heeft omdat de bewoners niet in de stemming zijn om zich mooi te maken, dan heeft dat ook invloed op mijn gemoed.

Weg omhoog
Wanneer de vulkaan stopt zijn niet onmiddellijk voor iedereen alle problemen opgelost. Het geeft ons wel de rust om een begin te maken met de weg omhoog. De weg vooruit, de weg naar de toekomst. Daar ergens in de toekomst heeft iedereen zijn geluk hervonden en schijnt de zon. Daar willen we met elkaar naar toe. Het is om deze reden dat ik iedere ochtend hoopvol zal blijven opstaan.

Weegschaal
Het leven is een weegschaal, of noem het Yin en Yang. Slaat de weegschaal door naar verdriet dan kan er alleen nog maar geluk volgen om de weegschaal weer in balans te brengen. Althans, zo wordt er beredeneerd door de kopers van een kerstlot.

De wedkantoren op La Palma hebben extra kerstloten moeten bestellen. De vraag naar gelukslot is drie keer zo hoog als in voorgaande Jaren.

Het zijn niet alleen de Palmeros die extra loten kopen ook de toeristen van de andere Canarische Eilanden verwachten dat dit jaar de hoofdprijs op La Palma zal vallen.

Foto El Pais, Daniel Roca.

Hoofdprijs
De hoofdprijs van de Spaanse staatsloterij wordt verdeeld onder alle kopers van een winnend lot. Van één nummer zijn er meerdere loten te koop. Het nummer 19921, de dag waarop de vulkaan begon, is al weken lang uitverkocht.

De verkoper van het nummer 19921 heeft ook zelf een lot met dit nummer gekocht. In een artikel van de El Pais zegt de verkoper van Loterías Tajurgo Alfonso Cabrera: ´  Rijk ga ik niet worden wanneer ik het winnende kerstlot blijk te hebben. We zouden het volledig bedrag schenken aan de slachtoffers van de vulkaan.`

Lees meer over de vulkaan op La Palma

Informatie loterij met dank aan de El Pais.

Gepubliceerd: 30.11.2021

10 reacties op “Het geluk komt tijdens de kerst naar La Palma

 1. Dank weer voor je verhaal! Was het maar een boek en niet echt!
  Sterkte weer en ik blijf meeleven met jullie! 😢🥰

 2. Dankjewel voor weer een realiteitsbeschrijving van tussen hoop en vrees. Gek genoeg lees ik ze met veel plezier. Zo voel ik met je mee en ben ik erbij. Dat verandert de realiteit niet, wel je gemoed in positieve zin hoop ik.

 3. Beste Siepko, ik zou moedeloos worden, er komt geen eind aan die lava-stromen. Het verwoest sreeds meer van dit “Isla Bonita”, en wordt dan “la Isla Perdida” en dat vind ik vreselijk. Heb 9 jaar in de wintermaanden van dit mooi eiland genoten en lieve mensen ontmoet en nu maakt de lava het kapot, heel triest.

 4. Beste Siepko. Ik heb weer met veel belangstelling jouw verhaal gelezen. Wat weet je iedere keer weer goed het leven op La Palma weer te geven. Ook hoe de mensen elkaar helpen. En hoeveel veerkracht ze hebben. Wij hebben gebruik gemaakt van het bankrekeningnummer in El Paso en een bijdrage gestort. Ik denk dat veel van jouw lezers dat ook hebben gedaan. De mensen verdienen het. Want wij genieten altijd heel erg van hun mooie eiland. Dan mogen we ze nu ook een beetje steunen.

 5. boeiend verhaal en als de vulkaan actief blijft dan maar een toeristische atractie van maken ,
  3 jaar geleden stak ik mijn hand in een spleet van de San Antonio en voelde de warmte van de vulkaan, nooit gedacht dat en stuk verderop er daadwerkelijk een vulkaan actief zou worden.
  Ik heb hier een stukje lava van de San Antonio in de vitrine liggen, het zet je aan het meevoelen en meedenken
  Evenals dat we in het gebied van Las Manchas, Todoque, Laguna en Tazacorte met de auto reden en wandelde

 6. Hallo Siepko,
  Ik ben degene die je beeldend werk zo mooi vindt, je vroeg of je mijn werk kon zien, en ik wil graag wat sturen maar ik ben je email adres krijtgeraakt! Als je me nog kunt mailen, dan stuur ik graag wat vrolijke knipsels.

  Ik vindt dat de loterij dit jaar gewoon al het geld moet geven aan La Palma, dat zou namens alle kopers een mooie gebaar zijn. Ik denk dat iedereen dat goed vindt.

 7. Wij snappen heel goed dat jullie moedeloos dreigen te worden. Knap dat je positief probeert te blijven. We gaan heel hard duimen dat het geluk op La Palma zal vallen deze kerst.

 8. Omdat ik zoveel houd van de Canarische eilanden en met name van La Gomera en La Palma volg ik het nieuws op de voet. Ik vond het een geweldig schouwspel ondanks uiteraard mijn besef wat dit betekent aan ellende voor de bewoners .Ik denk veel aan alle betrokken mensen. Het is om moedeloos van te worden zolang als dit duurt.

 9. Hoe aangrijpend is ook dit verslag van de tragedie van de palmeros. Ik lees het diverse keren zodat mijn gevoelens zich kunnen proberen te verplaatsen in het leed van de ruim 7000 palmeros die huis en haard hebben moeten verlaten, de kapster die het op dit moment niet meer ziet zitten, al die liefdevolle mensen nu zonder werk, de fauna en flora die vernietigd is. Ik heb er geen woorden voor. Ik heb er verdriet van. Laten we met ons allen hopen op een betere toekomst voor La Palma en haar inwoners. Woningen, werk, bouwen aan een nieuwe toekomst. Ons eiland Kreta heeft haar problemen met de gedragingen van Moeder Natuur maar die vallen in het niet bij de problemen op het wonderschonenLabPalma. Wij hopen er snel weer te kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *