Het vulkaanas knarst tussen de tanden

De vulkaan lijkt zijn energie te verliezen.  Al langer dan een week konden we ongestoord slapen zonder gewekt te worden door venijnige bevingen. Uit de hoofdkrater komt waterdamp in plaats van vuur.

De eerlijkheid gebied mij te melden dat er afgelopen weekeinde wederom 60 huizen onder de lava zijn verdwenen en dat we nog altijd aan het vegen zijn om de asregen van een paar dagen geleden weg te poetsen. Het gaat, om het positief te houden, waarschijnlijk om een van de laatste stuiptrekkingen van de vuurdraak.

De grote vraag is in welke mate dit positieve toekomstbeeld gebaseerd is op realisme? Zijn we positief omdat de feiten er naar neigen of is het gewoon lekker is om positief in het leven te staan? Ik denk het laatste, zelfs de minister-president Torres van de Canarische Eilanden verliest wel eens de realiteit uit het oog door zijn positieve levensinstelling.

De kiosk op de Plaza de España.

Positieve belofte
Torres kwam gisteren naar La Palma omdat hij wat uit te leggen had. Zijn belofte om nog voor het einde van het jaar minsten 100 woningen te kunnen bieden, bleek achteraf te positief. Inmiddels zijn er 19 sleutels overhandigd.

Torres zou niet de minister-president zijn als hij niet bleef volharden in zijn positieve boodschap: ¨´  Nooit eerder in de geschiedenis van de Canarische Eilanden is de steun zo snel op gang gekomen.¨`  Ik hoorde het vulkaanas tussen de tanden van de gedupeerde eilandbewoners knarsen van ongeduld.

De minister-president van de Canarische eilanden deed vervolgens een uitspraak die we allemaal wilden horen. ´  Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat de vulkaan voor het eind van dit jaar kan eindigen.`  De vulkanologen kwamen niet veel later met een iets genuanceerdere kijk op de ontwikkeling van de vulkaan. ´  De vulkanische activiteit blijft dalen, maar niet voldoende om te spreken van een einde van de vulkaan.`

Het terras onder de klokkentoren van Los Llanos.

Toekomst
Het leven komt in het Dal van Aridane, met op de achtergrond de dampende vulkaan, krakend en piepend in beweging. Vandaag kunnen 30 families terug naar hun huis. Van de 1304 woningen die er zijn verdwenen onder de lava hebben er al, of nog maar 300 een vergoeding ontvangen van de verzekering. Van het geld dat is gedoneerd voor de bewoners zonder huis is al een deel uitgekeerd.

De kerstversiering is dit jaar sober gehouden in Los Llanos, er is licht en een kerstboom. De eilandbewoners nemen enigszins onwennig weer plaats op de Plaza de España. En zelfs de markt van Argual is opnieuw gestart. Minder uitbundig als altijd met maar een paar kraampjes en weinig bezoekers, een herstart van een bloeiende toekomst.

De markt van Argual met nog maar een paar kraampjes met op de achtergrond het gerestaureerde koloniale huis Prunus.

Prunus
De deur van het eeuwenoude koloniale huis Prunus aan het plein van Argual, waaromheen minstens een jaar een hek heeft gestaan, was geopend. We stapten de zeventiende eeuw binnen via een houten poort.

Op de beganegrond van de vakkundig gerestaureerde casona bevindt zich een vinotheek, op de eerste verdieping kun je op zondag brunchen en is moderne kunst te bewonderen. Het kruis in het trappenhuis is gemaakt van Delfts blauwe tegeltjes. Een nieuwe schat is toegevoegd aan de toch al rijk gevulde La Palma Reisgids.

La Palma werkt aan de toekomst!

Eerste verdieping van het koloniale huis Prunus.
Het trappenhuis met een kruis van Delfst blauwe tegeltjes.

Lees meer over de vulkaan op La Palma

Gepubliceerd: 9.12.2021

14 reacties op “Het vulkaanas knarst tussen de tanden

 1. Hoop doet leven! We hopen er voor jullie het beste op. We zijn eerlijk gezegd ook heel benieuwd hoe het met al die mensen is die uit hun huis zijn, je leest daar weinig over. Wonen die nu in opvanglokaties, zijn ze op zoek naar andere huisjes om weer te gaan verhuren. Hoe gaat het met Rob en Sanne, Pedro y Pilar en al die andere namen die we voorbij zagen komen? We hopen met jullie dat het geen stilte voor een nieuwe storm wordt. We gaan 6 weken in januari naar ons geliefde eiland, veel groeten van ons Lydie en Gerda

 2. Virologen, vulcanologen, wel kennis maar toch het niet exact weten.
  We hopen dat de vulkaan echt gaat zwijgen. Geen zwarte maar schone kerst.

 3. Een hoop goede berichten, de vulkaan lijkt te kalmeren, misschien nog dit jaar uit te doven, 30 families terug naar huis.
  Ik hoop zo voor jullie dat dit het begin van het einde is. Eindelijk rust, een laatste keer vegen, denken aan opbouwen, weer terug naar normaal. Hou vol !

 4. Gelukkig dat het einde in het zicht is en dat de wederopbouw hopelijk kan beginnen. Hoewel dat nog een hele grote klus zal worden na alles wat er gebeurd is. Veel sterkte hiermee voor alle getroffenen.

 5. Laten we echt hopen dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van de Vulkaan en dat jullie het normale leven weer op kunnen nemen, natuurlijk is er eerst flink wat werk aan de winkel om het ergste van de ramp te herstellen, Ik wens iedereen veel sterke toe.

 6. Inderdaad: HOOP, heb je dat door de “wetenschappelijke feiten” of omdat we dat allemaal zo hartstochtelijk hopen voor alle inwoners van La Palma.
  Wat zou het wonder-schoon zijn als iedereen een rustige, blanke, ontspannen Kerst gaat hebben met-vooral- schone lucht om opgelucht van adem te halen….en dat na zovele dagen, weken, maanden !!
  Er zit een kansje in…..

 7. Beste Siepko en Marjan,
  Welicht moet je nu ook je reisgids aanpassen aan de nieuwe situatie op jullie deel van
  La Palma. Er zijn waarschijnlijk veel pareltjes onder de lava bedolven , maar met jouw/jullie positiviteit, weet jij waarschijnlijk wel veel andere leuke bronnen te vermelden.

  Is Leon jullie gezellige hondje met die flaporen ,welke ik op jouw filmpjes zie, samen met Marjan???
  Liefs Josephine

 8. Beste Siepko,

  de minister president Torres (alleen door zijn naam had ik wat meer inzet verwacht) krijgt het klaar om met alle financiële middelen een fantastisch record aan huizen weg te zetten! Niet te geloven 19 van de beloofde 100

  Nu is het altijd makkelijk praten op afstand, maar waar ligt dat aan? Is dit te verklaren? Of heeft dit te maken met onvoldoende middelen / bouwvakkers? Als Palmero, moeten je handen toch gaan jeuken om te kunnen helpen met de wederopbouw? Goed, ik lees terug en zie weer teveel vraagtekens. Sorry daar voor, maar goed om te lezen dat de vulkanische activiteiten afnemen, ik hoop dat deze trent zich doorzet en dat de optimistische kijk van Torres nu wel uitkomt. Groet Huub

 9. Beste Siepko en Marian.Eindelijk een klein positief bericht.De vulkaan lijkt zijn Energie te verliezen .Wat zou dat een mooi kerst cadeau zijn .bovenop de geboorte van het kindeke in de kribbe .Eindelijk rust en laten we hopen dat de kinderen en mensen kunnen zingen in het ziekenhuis van Santa Cruz La Palma van vrede op aarde en stille nacht .Zo indrukwekkend Al die mensen op bed en wij zongen met een grote groep mee gemaakt in 2017.Dankjewel voor jullie trouwe nieuwsbrenger over la Palma dit jaar geannuleerd door de vulkaan en Corona volgend jaar Zijn we weer in Puerte de Tazacorte.Groetjes en sterkte van Popko en Evelien

 10. Als we jullie allemaal iets gunnen dan is het wel een kerst bij een tot zwijgen gebrachte vulkaan. Zodat er straks weer naar de toekomst gekeken kan worden. En wat ben ik blij met het bericht over huis Prunus! Het is zo’n lief pleintje, met zulke mooie gebouwen en prima restaurant. Dat verdient het om goed onderhouden te worden. Voor nu wensen wij iedereen alle goeds voor 2022. Geef de moed niet op!

 11. Ik durf bijna niet blij te reageren. Dat vurig beest heeft ons wel vaker met een kluitje in het riet gestuurd en erger.
  Met hoop blijf je verlangen, zekerheid hebben we niet. Nu hoop hebben geeft wel rust en doet leven. Doe dat maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *