Historische vulkaan verpulvert record

Het einde lijkt in zicht, de vulkaan heeft een week lang witte vredesdamp uitgeblazen. Bevingen worden er niet meer gevoeld en we hebben al een week niet hoeven vegen.

Ik begin weer te zingen, Marjan heeft minder vertrouwen in een fade-out  van de vulkaan en verwacht nog een Gran Final !

Afgelopen week kwam er witte waterdamp uit de vulkaanmond wat zou kunnen wijzen op het naderende einde van de vulkaan.

Schijnen
La Palma heeft in een groot aantal landen het nieuws gehaald. Opnieuw mocht ons mooie eilandje schijnen in de woonkamers. Dit keer vanwege het record voor de langst actieve vulkaan in de geschiedenis van La Palma.

Het oude record stond op naam van de vulkaan Tajuya die in het jaar 1585 na 84 dagen doofde. De nieuwe vulkaan gaat dit historische record verpulveren.

Historisch record
Let wel, het gaat om een historisch record. De geschiedenis van La Palma begint in het jaar 1492 toen de Spanjaarden een kruis plaatsen bij de natuurlijke haven aan de oostkant van het eiland waar niet veel later het stadje Santa Cruz werd gebouwd. Het eiland werd bewoond door de Benahoaritas die nog leefden in het stenen tijdperk.

De oorspronkelijk bewoners konden niet schrijven waardoor er een geschiedkundig zwart gat gaapt voor het jaar 1492. In plaats van geschriften maakten de Benahoaritas rotsinscripties bestaande uit spiralen en meandervormige tekeningen. Naar de betekenis van de spiralen wordt gegist. Aan alle bestaande theorieën die de mysterieuze spiralen proberen te verklaren kan een nieuwe hypothese worden toegevoegd.

Vulkaancirkels, fumarolen aan de voet van de vulkaan. (Foto: El Time)
Rotsinscriptie van de Benaoaritas (foto: S.W.)

De vulkaan heeft in het landschap cirkels gevormd. Deze cirkels zijn ontstaan, ik heb dat even voor je nagezocht, door de uitstoot van gassen en condensatie waardoor de as aankoekt en niet door de wind wordt weggeblazen. Mogelijk zijn de spiralen van de Benahoaritas geïnspireerd door de cirkels van een pre-historische vulkaan.

Verder terug in de tijd
Gaan we nog verder terug in de tijd dan zien we zo’n twee miljoen jaar geleden La Palma zijn kop boven de oceaan uitsteken. Er volgenden nog tienduizenden vulkaanerupties waarvan er ongetwijfeld duizenden waren die langer actief waren dan de winnaar van het historische record.

De laatste bocht
Tienduizenden vulkaanerupties en nooit eerder was er een vulkaan op La Palma die zo veel schade heeft aangericht. Record verdwenen wegen, record opgeslokte gebouwen, record onvruchtbaar gemaakte landbouwgronden. Ik zou nog uren door kunnen gaan met het opsommen van alle records die er zijn verbroken. Nog even ik begin te juichen alsof ik zit te kijken naar een snelheidsduivels die net voor de laatste bocht wordt ingehaald.

Tijdens het tanken bij de Shell in El Paso begon de vulkaan zwarte rook uit te stoten. (Foto: S.W.)

Het toetsenbord valt stil
Je zou het eilandverdriet even niet willen voelen, iets wat ook vandaag weer niet gaat lukken. En terwijl ik het woord verdriet  type wordt het toetsenbord stil. Het ritme van de woorden neemt af, ik buig mijn hoofd opzoek naar woorden.

Tijdens de zondagochtend wandeling, voor de oprisping van de vulkaan en de slechte lucht waardoor het gehele Dal van Aridane op maandagochtend in huis moest blijven zitten met de deuren en de ramen dicht, kwamen we Diego tegen. Hij heeft zijn huis vorige week verloren. Behalve het verdriet zit hij in spanning omdat de lavastroom ook het huis van zijn zoon nadert. Het verlies is vers en de rouw groot en de spanning blijft tot de vulkaan gedoofd is.

Boot of Garafia?
Lorenzo, een trotse en levenslustige Italiaan die net als wij iets meer dan 21 jaar geleden met zijn gezin naar La Palma kwam, verloor drie weken geleden zijn huis. Hij liet me op de markt van Argual op zijn mobieltje zijn huis zien waarvan alleen de muren er nog stonden. De lava staat tot aan de dakgoot en is door de ramen en de deuren het huis binnen gedrongen.

´  De vulkaan kan ik niet de schuld geven,`  vertelde Lorenzo. ´  Ik ben 61 jaar, er vanuit gaande dat ik nog 10 gezonde jaren voor de boeg heb, heeft het geen zin om te blijven hangen in het verdriet. Voordat ik echt kan beginnen met dromen over een nieuwe start moet ik eerst afwachten hoeveel geld ik van de verzekering zal ontvangen.`

Na diep adem te hebben gehaald vervolgde Lorenzo onverstoord zijn verhaal.

´  Er is niemand op La Palma die zoveel pizza’s heeft gebakken als ik. Nu onze kinderen dit jaar klaar zijn met studeren is dat een zorg minder. Het geeft ons de vrijheid om weer aan ons zelf te denken. Ik weet in ieder geval dat ik nooit meer waar dan ook een pizza wil bakken. Ik zou een boot willen kopen en dan maar zien waar de wind me brengt. We moeten maar even kijken wat het gaat worden, Anna, mijn vrouw wordt zeeziek op een boot en zou graag een klein huisje willen kopen in Garafia. Het is daar prachtig, maar ik zou er niet kunnen wonen. De hele dag een beetje naar dat mooie uitzicht kijken, daarvoor heb ik nog te veel energie.`

Gran final
Vanochtend werden we wakker in een zwarte wereld. De vulkaan viert het verpulveren van alle denkbare records met het uitstrooien van een confetti van as over het Dal van Aridane. Laten we hopen dat het deze keer echt gaat om een Gran Final!

Een confetti van zwarte as is door de vulkaan over ons terras uitgestrooid.

Lees mees: Vulkaanuitbarsting La Palma 2021

 

Donaties zijn meer dan welkom!

Het banknummer is van de gemeente El Paso die al een groot deel van de eerder ontvangen donaties heeft uitgekeerd.

Alle beetjes helpen om de bewoners zonder huis te helpen aan een toekomst.

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA

Video: drama in slow-motion

12 reacties op “Historische vulkaan verpulvert record

 1. Nu echt hopen dat de vulkaan rustig wordt en dat jullie ondanks alle ellende kunnen genieten van de aankomende feestdagen!!!
  Heb een kleine donatie gedaan, alle beetjes helpen!!
  Weer heel veel sterkte,

  Groetjes Corrie v Ours

 2. Siepko, je ontroert me weer. Zo vanuit je ziel geschreven. Dankjewel weer!
  Het einde nadert zo te horen en zien.
  Hou het nog even vol! Sterkte daarmee!

 3. Elke keer kijken wij uit naar je berichten over de toestand op La Palma en de vulkaan activiteiten.
  En ook deze keer weer onder de indruk van je verhalen en wat mensen zoals Lorenzo mee moeten maken.
  We hopen zo dat de vulkaan tot rust komt en de mensen daar weer met elkaar aan de opbouw kunnen beginnen.
  Heel veel sterkte en hartelijke groet, Peter

 4. Wij zijn afgelopen periode in ons appartement inTazacorte … we hebben het harde gegrom, de laatste erupties, lockdown, en veel verdriet meegemaakt…
  In ons gebouw 2 gezinnen die, de laatste zelfs afgelopen weekend, hun huis zijn kwijtgeraakt.
  Respect voor de politie e.a.!, ze staan dag en nacht klaar om te helpen… De mensen hier gaan op een zeer goede manier met hun om;
  Dat is fijn om te zien.

 5. Hopelijk is dit goed en blijvend nieuws. Bedankt Siepke voor je bijzondere verhalen. Ongelooflijk dat je onder deze omstandigheden alles nog zo kan verwoorden. Nog heel veel sterkte, we blijven duimen!

 6. Toi,toi,
  ik hoop zo dat dit de laatste erupties zijn….!!!!!!
  we blijven -ondanks de afstand- dicht bij jullie,
  Groet en succes met: de laatste loodjes,
  Thérèse

 7. We hopen, met jullie mee, dat de vulkaan stopt en er weer wat opgebouwd kan worden.

  Volhouden, hoe moeilijk dat ook is. Sterkte!,,,

  Groet

 8. Doorgaan en Standhouden. Je staande houden en volhouden. Er zijn nog veel meer synoniemen te bedenken.
  Chapeau Siepko voor je nimmer aflatende nieuwsbrieven. Zo leven wij op afstand mee.
  Net als al mijn voorgangers kan ik slechts zeggen Sterkte en hou moed.
  Ingrid.

 9. Het blijft ons verbazen hoe na zoveel dagen, je de moed hebt om ons nog steeds deel te laten zijn van het gebeuren op la Palma.
  We hopen dat het echt bijna over is en jullie weer tot rust kunnen komen.

 10. Mooi dat je dit schrijft, Marijke, dat het fijn is om te zien. Respect voor de politie en andere hulpverleners, hoe zij hier mee omgaan.
  Daar kunnen ze hier in Nederland nog wat van leren.
  Groet, Josephine

 11. Wat kun je prachtig schrijven . Dank je wel voor de info die ik bijna dagelijks volg over èèn van mijn geliefde eilanden waar ik mijnlevenlang al kom.
  Hoop dat het “op kousenvoetjes” lopen om de vulkaan niet meer wakker te maken zal helpen
  (zo lief geschreven)
  Ik wens dat iedereen elkaar vast houdt in deze tijd van zoveel verdriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *