Vulkaan zonder teken van leven

Het is stil op La Palma! Ik hoor de bekende geluiden van het eiland, een hond die in de verte blaft, een haan die het begin van een nieuwe dag aankondigt.

De stilte is onwennig, bij ieder geluid spits ik mijn oren. Een auto die voorbij rijdt, de buurman die vulkaanas verwijdert met een bladblazer, het zou zomaar de vulkaan kunnen zijn die een herstart maakt.

Zandtaart
De vulkaan begint de dag zonder enig waarneembaar teken van leven. In onze achtertuin staat een grijszwarte zandtaart uit te hijgen. We gunnen hem allemaal zijn verdiende rust.

Rode reflectie
De vulkanologen hebben deze ochtend al vroeg aangekondigd dat de uitstoot van zwaveldioxide is gedaald tot minder dan vijf ton per dag. Een extreem lage hoeveelheid in vergelijking met de duizenden tonnen zwaveldioxide die de vulkaan de laatste weken uitblies. Uit de vulkaan stroomt geen lava, de afgelopen nacht was er geen rode reflectie aan de hemel zichtbaar van de smeulende vuurrivier. De trillingen die door het magma in de ondergrond worden geproduceerd wanneer het zich naar de oppervlakte beweegt, is op maandag om 21 uur al gestopt.

Pauze
De stilte is bijna angstaanjagend, de vulkaan heeft eerder ook al een aantal keren geen activiteit getoond. De pauzes duurden een aantal uren waarna de explosies en de uitstroom van lava weer begon. Totale stilte van een dag hebben we nog niet eerder meegemaakt.

Foto: Eltime.es

Stilte
Het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen. Pas wanneer de stilte tien dagen aanhoudt kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat de vulkaan gedoofd is. De vulkanologen kunnen nog niet naar huis.

Het zelfde geldt voor de bewoners van de meer dan 1300 verdwenen huizen. Het tot stilstand komen van de vulkaanstroom is vooral goed nieuws voor Diego en al die andere bewoners uit het gebied van Las Manchas, Las Norias, Tazacorte en La Laguna. Diego verloor vorige week zijn huis, de lavarivier is gisteren tot stilstand gekomen op honderd meter afstand van het huis van zijn zoon.

Mountainbiker
Gisterenavond kwam ik tijdens een avondwandeling een man van ver in de zestig tegen. Zonder de voor de mountainbikers zo karakteristieke fel gekleurde kleding, knie en arm beschermers duwde hij moeizaam een rode mountainbike de berg omhoog. Vanwege de langzame tempo van de oudere man moest ik mijn pas inhouden.

Bij het voorbijgaan maakte ik een praatje met hem. Hij vertelde dat hij zijn finca met bananen en zijn huis heeft verloren. Hij duwt nu iedere avond zijn fiets de berg op om daarna met adrenaline verhogende snelheid dezelfde weg naar beneden te rollen. Het is volgens de man zonder huis en bananen de enige manier om even nergens aan te denken.

Donaties zijn meer dan welkom!

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA

Lees meer over de vulkaaneruptie op La Palma

Gepubliceerd: 15.12.2021 om 12.33 uur

Bovenste foto: Vulkaan La Palma 15.12.2021 om 10.30 uur (foto: J.Rodriguez)

23 reacties op “Vulkaan zonder teken van leven

 1. Zou het echt… Toch nog stilte in december. Geen zwarte troep meer. Ik gun het jullie van harte.
  Rust en opbouw voor de getroffenen.
  Zegen voor wie verdriet heeft♥️

 2. We blijven hopen dat het echt bijna voorbij is en dat de wederopbouw kan beginnen en dat alle getroffenen geholpen worden om hun leven weer op te bouwen. Het toerisme zal dan ook weer gauw op gang kunnen komen en er is weer een bron van inkomsten. Is er al iets te zeggen over de snelheid waarmee de directe vluchten naar La Palma weer op gang komen als de vulkaan is gestopt?

 3. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Wat hebben we met jullie en alle andere getroffen eilandbewoners meegeleefd! Als de vulkaan echt gedoofd is, dan breekt er een tijd van opbouw aan: vooruitkijken met hoop een goede toekomst. We willen daar graag getuige van zijn en zullen het eiland blijven bezoeken.

 4. Het mag stilaan tijd worden dat de vulkaan zijn bek houd en dat jullie terug kunnen herademen. Na alle Covid ellende die jammer genoeg ook al eindeloos lang duurt plus de brand afgelopen zomer in El Paso hebben jullie al veel meer dan de volle laag gehad. Ik volg vanaf de eerste uitbarstingsdag de stand van zaken op van de vulkaan via oa. de Copernicus site en via de verschillende live streamen. Alle finca’s waar we ooit op vakantie waren zijn er niet meer. We willen graag terugkomen net zoals we dat al meer dan 10 jaar jaarlijks deden maar we zijn zo bang om die onwezelijke zwarte massa te moeten aanschouwen die Todoque , La Laguna, vele finca’s, plantages ,woningen en bedrijfjes heeft verwoest. We weten niet wat dat met ons gaat doen. Misschien eerst nog een jaartje overslaan en alles laten bezinken. Ik wens jullie heel veel moed en voor binnenkort toch fijne Kerstdagen en moge 2022 een jaar zonder miserie worden voor het hele eiland.

 5. Ik hoorde het net op het nieuws dat het al anderhalve dag stil is, laten we hopen dat het nu echt voorbij is.
  Wordt het hopelijk toch een mooi en rustig kerstfeest voor jullie🙏🌲💖

 6. Wat zou dat fijn zijn! 🙏we hopen het van harte! Toch nog een beetje geluk en dat was nodig! Bedankt weer en veel succes met de schoonmaak en wat er allemaal nog moet gebeuren. 👍🥰

 7. Tot rust, hopelijk voor lange tijd. Maar dan de boel weer opbouwen, hoe? waar begin je. Wanner kan er een weg door de lava gehakt worden, is het al voldoende afgekoeld, zijn er nog huizen te redden, ik denk nog een lange weg te gaan.

 8. We houden de adem in… is het gestopt ? Sterkte voor jullie allen. Vrede en rust met de feestdagen.! We wensen het jullie van harte toe.
  🎄 Feliz Navidad. We hopen la Palma terug te gaan zien, voor nu zijn de tickets en reservering geannuleerd, met veel spijt in het hart.Eerst wederopbouw en als het weer kan zijn we heel graag weer te gast.
  Nelleke en Niek

 9. Ik keek vandaag al op de livestream en zag inderdaad niks. Daarna het nieuws gelezen. Dat wordt een fijne kerst. Nu nog even COVID afwachten wat het weer gaat doen met de nieuwe variant. We gaan ervan uit dat we 23-1 naar la Palma gaan. We hebben het zo gemist. Voelt voor ons als het 2e thuis. Ik hoop dat jullie weer rust krijgen

 10. Wat zou het een zegen zijn ,als de vulkaan rustig mag blijven, zodat er ondanks verdriet ,zorgen en pijn er toch een sprankje hoop op een rustige kerst mag zijn. Zodat de Heere in jullie harten aanwezig mag zijn .
  🙏🙏

 11. Hallo Siepko en Marianne,

  Je bent het nieuwsblad en de betrouwbare bron over de vulkaan en de ontwikkelingen.
  Geen sensatie, maar puur en eerlijk.
  Nu eindelijk eerlijke hoop en geen moedeloosheid meer over de kracht van de natuur.
  In het nieuwe jaar worden de tickets zeker geboekt.
  Wordt hopelijk nog even vervolgd.

  Groeten van
  Monica Peeters

 12. Als je tot 10 kunt tellen dan kunnen we daar nu mee beginnen, hoera!!!
  Ik hoop van harte dat het echt zo mag zijn. Ik had graag willen helpen, al was het op afstand, ik trok het me heel erg aan. Jullie hebben gelijk, ik kan het leed van alle Palmeros niet alleen dragen. Hopenlijk kan ik het nu loslaten en gaan jullie een mooie Kerst tegemoet, weer dansen op het plein in Los Llanos de Aridane met oud en nieuw. En een gezellige pakjesavond met Drie Koningen.
  Verder heeft jullie buurman een draai om zijn oren verdient. Is die vulkaan eindelijk stil,
  begint hij met zijn bladblazer, de herrieschopper.
  Sterkte met alles en de hartelijk groeten.
  Josephine

 13. Wat een enerverende situatie deze dag van stilte.
  Zo ongewoon geworden.
  Een verademing.
  De alertheid zal er ook nog zijn.
  Tien dagen en dan de vlag,
  Ik hoop het.

  Elly

 14. Wat een groot geluk! De voortekenen zijn goed! Al begrijpen wij zo goed dat jullie het haast nog niet durven te geloven. Rond Kerstmis zal het duidelijk zijn. Nieuw leven herrezen uit de as. Bouwen en rouwen, heel dicht bijeen. Veel liefs van ons, Hanne en Matthias

 15. We keep our fingers crossed! Hopelijk blijft de vulkaan nu stil! Kan 2022 hoopvol beginnen met het opbouwen van de verwoestingen. Het was een vreselijk jaar voor jullie en iedereen op La Palma. We hebben alles op de voet gevolgd sinds we op 19 september eerst geëvacueerd zijn uit Puerto Naos en daarna uit Fuencaliente. Wij hopen dat we snel weer terug kunnen naar ons favoriete Canarische eiland. We houden ons hart vast voor wat we zullen gaan zien, want het getroffen gebied was ook ons favoriete plekje op La Palma. We wensen iedereen rustige kerstdagen en heel veel moed voor 2022. We hopen iedereen snel weer te zien

 16. Het is echt te hopen dat het voorbij is! 3 maanden, het is me wat!
  Ik hoop van harte dat de Palmeros in alle rust kerst kunnen vieren en dat het nieuwe jaar niets dan voorspoed brengt, jullie hebben het meer dan verdiend.
  Nog even sterkte, vanuit Amsterdam duimen we dat het écht over is
  Sari

 17. Eindelijk lijkt het nu echt waar te zijn; de vulkaan is uitgeraasd. De komende dagen zijn hiervoor cruciaal.
  Dit zou toch het mooiste kerstcadeau zijn voor de Palmeros.
  Er is nog een lange weg te gaan naar herstel, maar er kan dan eindelijk wel met het herstel gestart worden. De Palmeros kennende gaat dit met vereende krachten.
  Jou nieuwsblog, Siepko, is een hele goede en fijne bron, om ook buiten de vulkaanuitbarsting om, van het wel en wee van la Palma op de hoogte te blijven. Hartelijk dank hiervoor.
  Wij wensen jullie hele goede feestdagen en een gezond en succesvol Nieuwjaar.

 18. Beste Siepko en Marjan,
  laat het zo zijn zoals we het allen hopen en wensen: stilte van de vulkaan.
  Dan wensen wij jullie van ganser harte goede kerstdagen en een VOORSPOEDIG Nieuwjaar , waarin plannen en wensen bewaarheid zullen worden !!
  Toi,toi veel succes en goede luime
  en tot weerszien begin maart,
  Thérèse en Henk

 19. Hopen dat het zo blijft en dat de weg naar herstellen en herbouwen kan worden ingezet.
  Bedankt Siepko voor het op de hoogte houden van de situatie op La Palma, Je had ondanks alle ellende mooie en wijze woorden.
  Hopelijk hebben jullie een rustige kerst voor de boeg en kunnen jullie met nieuwjaar het glas weer heffen op een mooie toekomst.
  Groeten en beste wensen vanuit Breda voor jullie beiden en alle bewoners van La Palma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *