Want men moet niet opgeven

Deze ochtend werd ik voor de vierde keer wakker in stilte, de hemel was strak blauw, ik rook geen eieren ver over de houdbaarheidsdatum. Het vertrouwen dat 14.12.2021 de datum is die de geschiedenisboeken in zal gaan als de laatste dag van de eruptie op La Palma neemt toe.

Vulkanische-gettoblaster
De afgelopen vier dagen van stilte en ogenschijnlijke vulkanische inactiviteit heeft het onderbewuste nog niet kunnen overtuigen dat de vulkaanook echt  is gedoofd. In mijn diep`ste slaap borrelde een angstige droom naar boven.

Om het einde van de vulkaan te vieren waren honderden personen, waaronder enkele vrienden, naar de top van de vulkaan gelopen. Vanaf een veilige afstand keek ik toe. Op het moment dat de champagne werd ontkurkt, vond er een vulkanische-gettoblaster plaats. Met despotische kracht spatte de vulkaan uit elkaar. Ik zag hoe een schoolvriendin uit mijn jeugdjaren, die ik al meer dan dertig jaar niet heb gezien, door een grijze aswolk werd weggevaagd. Ik schreeuwde haar naam.

Dromen blijven ondoorgrondelijk, waarom zag ik ineens die oude schoolvriendin boven op de vulkaan en hoe kan het dat er een nog nooit eerder gebruikt woord voor een vulkaanuitbarsting in mijn hoofd bleef rondzingen? Nog voor het ontbijt heb ik via Google naar de betekenis van een vulkanische-gettoblaster gezocht. Een vulkanische-gettoblaster blijkt niet te bestaan. Een gettoblaster bestaat wel, een enorme radio-cassetterecorder uit de jaren tachtig met links en rechts een vette luidspreker. Zet het volume op maximaal en het feest kan beginnen.

Op de top van de nieuwe vulkaan. (Foto: Saul Santos voor El Time.es)

De cijfers
Nog zes nachtjes slapen, dan kunnen we volgens de vulkanologen de vulkanische activiteit  als beëindigd beschouwen. Tot die tijd lopen we op kousenvoeten over het eiland om de vulkaan niet wakker te schudden. Een vulkaan in je achtertuin, het was een  indrukwekkende belevenis, de koude cijfers zijn hard:

Onder de lava verdween meer dan 73 kilometer wegen, 1237 hectare van het eiland is bedekt met een laag lava. 370 hectare landbouwgrond is onbruikbaar geworden waarvan 229 hectare bestemd voor bananen, 68 hectare wijngaarden en 27 hectare avocadobomen.

Er werden 2.988 gebouwen verwoest waarvan 1345 woningen, 180 voor de landbouw, 75 voor industrie, 44 restaurants en bars, 16 gebouwen voor openbaar gebruik zoals scholen en kerken en 16 gebouwen voor andere doeleinden. De totale schade wordt geschat op meer dan 900 miljoen euro. De maximale breedte van de lavastroom is 3.350 meter.

Papieren
Het tijdperk post-vulkaan kan wat de eilandbewoners beginnen. Voor een groot aantal is het nog te vroeg voor de champagne. In Los Llanos kwamen we in een uur tijd een handvol bekenden tegen. Ze waren allemaal onderweg met een tas vol papieren voor de afhandeling van de schade. Onderweg naar een nieuwe toekomst. De een vol goede moed, de ander klagend over de trage afhandeling.

Sergio Matos Castro, de afhandelaar van alle vergoedingen staat voor een enorme klus. Op zijn tafel liggen ongeveer 4000 aanvragen voor een tegemoetkoming.´  Ik zou willen dat we iedereen zo snel mogelijk konden helpen, maar we kunnen niet sneller. We zijn open van 8 uur ‘s morgens tot 8 uur ‘s avonds, en werken ons uit de naad.`   Sergio Matos Castro roept op tot vertrouwen en verzekert dat de hulp zal komen.

De kruidenierswinkel van Jessi voordat het werd verwoest door de vulkaan. (Google Maps)

Majeur
Het is niet moeilijk om vandaag te eindigen in mineur. Ik zal niet het persoonlijke verhaal vertellen over het meisje van de dierenwinkel en al die anderen die een huis verloren zonder verzekering. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden om snel zijn leven weer op de rit te krijgen. Jessi had daarentegen net wat meer geluk, de wind mee of was het haar gevoel voor ondernemersschap?

Jessi Exposito Lopez had een kruidenierswinkel in Todoque waar de tijd heeft stil gestaan. Je deed er je boodschappen terug in de tijd, maar wel alles vers. De buurtwinkel werd bedolven onder de lava.

Op haar Facebookpagina schrijft Jessi:
Na 85 dagen dat ik de deur van mijn winkel in Todoque heb gesloten, heropen ik de deuren van een nieuwe winkel met dezelfde of meer kracht dan voorheen, want men moet niet opgeven. Ik hoop al diegenen die mijn klanten waren vanaf 20 december te verwelkomen om de service die ik in mijn bescheiden winkeltje heb kunnen bieden voort te zetten.

Ik wacht op je met hoop voor de toekomst, zodat niet alles verloren is gegaan onder de lavastromen van de vulkaan.  Ik moedig al mijn buurtgenoten aan om te komen, om samen koffie te drinken in mijn nieuwe winkel. De nieuwe locatie zal zijn Carretera Puerto Naos 38, Los Llanos.

De winkel van Jessi is voor vaste klanten niet moeilijk te herkennen. De muurschildering is een exacte kopie van de oude buurtwinkel.

De nieuwe winkel van Jessie voor een broodje en koffie. (foto Jessi)

Lees meer over de vulkaaneruptie op La Palma

Gepubliceerd: 18.12.2021
Uitspraak Sergio Matos Castro overgenomen uit de El Pais.

17 reacties op “Want men moet niet opgeven

 1. Dat zou toch fijn zijn als het nu is gestopt! Bedankt weer voor je verhaal en sterkte met het opruimen en wat er nog meer te doen is!

 2. Ja, de levens gaan door.
  Hier in Nederland start morgen een totale lockdown nav de opkomende de omikron variant van Corona.
  Een andere sfeer dus….en dit gaat ook voorbij.
  De tickets om naar la Palma te komen, zijn al geboekt.
  Ik denk maar niet te ver vooruit en uiteindelijk komt het goed.
  Doorgaan 😓 😣 😊🎄

 3. Wat een geweldig goed nieuws. Nog onder voorbehoud, maar toch…….
  De berichten zijn hoopgevend. Ik wens jullie rustige dagen en een herstart voor alle inwoners…

  Op naar de toekomst!! Met toeristen….

  Groet jolande Hendriks

 4. Beste siepko, ik heb de hele vulkaanuitbarsting lang gevolgd mede door jouw treurige maar zeker ook mooie woorden. Woorden die af en toe mineur maar bovenal hoop laten zien. Ze laten zien hoe sterk jullie zijn daar en hoe mooi een gemeenschap is waar men elkaar helpt. Met woord en daad. Blijf elkaar steunen en hou de moed er in!

 5. Dit zou dan een geweldig kerstfeest zijn. Ik hoop het voor jullie. Wanneer komt trouwens een boek van je uit met alle verhalen die je geschreven hebt. Ik vind het altijd weer een geweldig goed verhaal. Met vooral ook veel begrip voor het eiland en zijn bewoners. Je weet het altijd heel treffend te vertellen. Ik kijk altijd weer uit naar je volgende mail.
  Gr. Heika

 6. Nog 6 nachten en dan is het nieuwe leven een feit na meer dan 3 maanden leven in voortdurende angst voor wat kan komen zonder dat weerwerk mogelijk is. Wars van alle religiositeit : kerstmis is er toch voor iets !

 7. Met al die updates over de vulkaanuitbarsting heb je genoeg materiaal voor een boek. Een boek over een enerverende periode voor La Palma.

 8. Ongelofelijk blij dat jullie er nu beter voor staan. Ik zal blijven duimen, net zo lang todat de vulkaan definief is gedoofd. Hele fijne rustige kerstdagen gewenst. Hopelijk tot heel gauw.

 9. Nog even volhouden dus! De rook die nu nog uit de vulkaan komt is vast van een vredespijp, waarna de vulkaan voor de komende 50 jaar weer in diepe slaap gaat. Tijd voor een nieuw begin.
  Ik wens jullie heel veel rustige dagen en nachten.

  1. Ik wens jullie veel positiefs toe, hopelijk komt het normale leven weer op gang en kan de opbouw beginnen na alle ellende van de afgelopen maanden…
   Alle goeds dus voor het komend jaar!🙏

 10. Beste,vol hoop het nieuwe jaar tegemoed..Ik wens jullie van harte een gelukkig nieuwjaar voor zover mogelijk, en veel steun bij mekaar tijdens de kerstdagen.We denken aan jullie.Mvg Rita Rutsaert

 11. Ik ga het steeds meer geloven, naarmate de dagen van spanning vorderen. Sommige mensen steken er een kaarsje voor aan, ik heb er drie op tafel staan, weliswaar elke avond, maar ik hecht er nu wel meer aan dan alleen gezelligheid.

 12. Mijn vrouw en ik hebben de hele periode van de vulkaan uitbarsting meegeleefd met het wel en wee van de bewoners.
  Wij zijn in afgelopen twintig jaar gedurende onze vele vakanties in Todoque heel wat keren in het winkeltje geweest. Goed om te horen dat Jessi zoveel veerkracht heeft en
  we zijn zeker van plan om de komende jaren weer terug te gaan naar dit geweldige eiland met zijn vriendelijke bevolking en ook weer het nieuwe winkeltje te gaan bezoeken.
  Go Jessi go! En tot ziens.

 13. Van 1984 t/m 2019 zijn wij daar elk jaar (september) op vakantie geweest , vóór het huisje van Jessie ben ik letterlijk honderden keren links naar boven gereden , waar wij een huisje huurden , Casa Pastel , vlak bij de hoge palmboom naar rechts , nr. 24 als ik mij goed herinner. De eigenaar Oscar San Luis heb ik in september op TVE gezien nadat hij werd geëvacueerd, ik vrees dat hij zowat alles kwijt zal zijn , zeker als het huisje van Jessie onder de lava is verdwenen en dat zowat heel Todoque van de kaart is geveegd , ik heb het kerkje op TVE zien
  instorten … staat daar nog ergens iets recht ? Ik zie dat men in La Laguna begonnen is met de
  graafwerken om de straat vrij te maken. Kan ik nog ooit op La Palma op vakantie komen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *