Kerst op La Palma met een slapende vulkaan

Aan de voormiddag van kerstavond mogen we volgens de norm van de vulkanologen officieel de vulkaaneruptie tot een einde verklaren.

In de tien dagen na de laatste vulkanische activiteit, waarbij nog een keer brandende lava over de steile hellingen van de vulkaan naar beneden stroomde en een fijne poeder van as over het eiland werd uitgestrooid, bleef de vulkaan stil.

Donker gat
Kerstavond wordt op La Palma gevierd met de familie en een overvloedige maaltijd. Tussen de gangen door zal er ongetwijfeld een blik worden geworpen in de richting van de hemel boven het zuidwestelijke deel van het eiland. Het is nog altijd moeilijk voor te stellen dat op deze plek drie maanden lang een vulkaan stond te loeien. Waar gedurende 86 dagen de hemel rood kleurde van het brandende lava was het sinds de uitvinding van de gloeilamp nog nooit zo donker.

We waren in de twee miljoen jaar durende geschiedenis van La Palma ooggetuige van de oerkracht van planeet aarde en het ontstaan van ons eigen eilandje, het eiland groeide een stukje hoger en breder. We stonden vol verwondering en machteloos toe te kijken.

De vulkaan zette een dikke zwarte streep door de geplande toekomst van iedereen die zijn huis verloor. De vulkaan heeft ons laten inzien dat het leven toch net iets minder goed te plannen valt en maakbaar is dan gedacht. ´  De vulkaan kunnen we niet de schuld geven.’ Het is de reactie die ik vaak te horen kreeg.

Verstandelijk gehandicapten hebben samen met ouders en familieleden een kerststal gemaakt om te herinneren hoe Todoque er vroeger voor de vulkaanuitbarsting uitzag. Op de foto de kerk van Todoque die verdween onder de lava. (Foto: Padisbalta)

Groots
Klein en onmachtig in vergelijking met de kracht van een vulkaan, groots als het gaat om solidariteit en empathie. Het waren de mensen die in een grote kring rond La Palma zijn gaan staan waardoor we ons op het eiland gesteund voelden.

Miljoenen euro’s aan donaties zijn er naar La Palma gekomen waarvan een deel al terecht is gekomen bij de bewoners. Een oneindige hoeveelheid dozen met kleding, knuffels, speelgoed en alles wat je nodig hebt wanneer je ook al je huisraad hebt verloren is per post, met handgeschreven en ontroerende steunbetuigingen, naar La Palma gestuurd.

Er worden, ook nu de vulkaan is gestopt, nog altijd ludieke acties georganiseerd om geld in te zamelen voor het eiland. Deze week liepen duizenden kerstmannen en kerstvrouwen een sponsorloop door het centrum van Madrid.

Eerste hulp

Met oneindig veel respect  heb ik gezien hoe op ons kleine eilandje in de Atlantische Oceaan in ongekend korte tijd de eerste hulp werd georganiseerd. Bananenboeren stonden in lange rijen klaar met kleine vrachtauto’s om de bewoners te evacueren.

Brandweer lieden kwamen van andere eilanden om vulkaanas van de daken te vegen. Opvang werd geregeld, sporthallen werden ingericht voor kleding, voedselpakketten werden rondgebracht, voor de dieren werd in recordtijd een asiel ingericht, straten werden schoongeveegd, een koksbrigade werd ingevlogen om te koken voor de evacuees.

De eerste bewoners hebben de sleutel ontvangen van een nieuw huis. Er wordt hard gewerkt om ook de volgende groep nog voor het einde van het jaar onder te brengen in een huurwoning. De eerste plannen om de weg naar het door lavarivieren afgesloten Puerto Naos te openen worden gemaakt.

Stranden en baaitjes
De vulkaan heeft genomen en zal geven. Aan de kust zijn lavadelta’s ontstaan met de toekomstige stranden en baaien van het eiland. De vulkaan zal de komende decennia voor oneindig veel werk zorgen en het zo gehavende Dal van Aridane voorspoed brengen.

Nieuw land met strandjes en baaitjes westkust La Palma. (Foto: Eltime.es)

Wereldkaart
De vuurspuwende aardpuist heeft ons bescheiden maar wonderschone eilandje op de wereldkaart gezet. Niemand boekt nog Las Palmas of Palma de Mallorca maar La Palma om in de nabije toekomst de slapende vulkaan en de schoonheid van het eiland te bewonderen.

Wat de vulkaan ons vooral heeft gebracht is het besef dat we niet alleen staan. De ongekende solidariteit van al die meelevende mensen is hartverwarmend. Ieder positief gebaar en iedere gift uit het hart gegeven is een bouwsteen voor de toekomst van de getroffen eilandbewoners. De verwoeste huizen door de vulkaan geven we er niet mee terug maar hopelijk wel het licht en een toekomst.

Heel veel dank voor al jullie lieve reacties, berichten en donaties aan het eiland.

We wensen jullie fijne feestdagen en graag tot ziens op La Palma,

Marjan en Siepko

Tot slot nog een video als toegift van de koksbrigade van World Central Kitchen, een organisatie zonder winstoogmerk die van crisis naar crisis reist om te koken voor slachtoffers van een ramp. De afgelopen drie maanden hebben duizenden bewoners op La Palma van World Central Kitchen een warme maaltijd ontvangen. We hebben nieuwe sterren op La Palma en nu ook ons eigen We Are The World.

 

Lees meer over de vulkaan op La Palma

Kerstdonaties zijn meer dan welkom!

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA

27 reacties op “Kerst op La Palma met een slapende vulkaan

 1. 🧡 en geniet van wat er in deze kersttijd te genieten valt. Zonder enge gedachten in je achterhoofd. Nu kan het! Heerlijk! 🧡

 2. Wat weer een prachtig verhaal. Geweldig. Vanuit het hoge noorden van Nederland (Delfzijl) wensen we jullie hele fijne feestdagen en een heel voorspoedig en vooral gezond 2022 toe. Het mooiste kerstcadeau hebben jullie al gekregen: de vulkaan is uitgedoofd!!!!
  M.vr.gr. Heika Smook

 3. Oh, wat heerlijk voor jullie en alle andere mensen. Wat heb je het mooi verwoord. Heel fijne dagen en kracht om door te gaan en mogelijk dat we volgend jaar ook weer terugkeren naar ons heerlijke eiland.
  Hartelijke groet,
  Fer en Anneke Bronstring

 4. Eindelijk een Stille Nacht, Heilige Nacht! En een heel gelukkig Kerstfeest! Het is jullie zo van harte toegebeden! Zalig!

 5. Fijne kerstavond en een mooie start in het nieuwe jaar gewenst en laten we vooral aardig en goed blijven voor elkaar.
  Alles gaat uiteindelijk voorbij en we geven niet op.
  Dat hebben jullie en anderen op la Palma zo mooi laten zien en gedeeld met andere gepassioneerde mensen van la Palma.
  Groeten weer en dank 🙏🏻

 6. Je had een voorspellende geest toen je schreef dat het met Kerst over zou zijn. Nu genieten van de rust en het mooie eiland. Wij wensen jullie geïnspireerde kerstdagen en een wonderfull 2022

 7. Oh, opluchting, er is weer zicht op ópbouwen! Wat een Verlies is er geleden. La Palma kan weer omhoogklimmen, toeristen die nu op je site klikken en op ‘meestgestelde vragen’ doorklikken kunnen nu weer heel andere antwoorden krijgen!
  Eerst Kerst vieren, kan ik me zo voorstellen. Dankjewel voor je menselijke updates door de ramp heen. Ik heb wel zin naar la Palma te gaan. We weten je site te vinden.., veel goeds

 8. Niet meer achterom kijken naar die vulkaan, dat is nog maar een herinnering. Vooruit nu met het herstel, de schoonmaak, de reconstructie.
  Fijne kerstavond, kerstdag en veel moois voor in 2022, graag tot dan !

 9. Saamhorigheid en solidariteit, dat siert jullie als inwoners. Op naar een nieuwe toekomst.

  Groet Jolande Hendriks

 10. Wat een mooi kerstgeschenk!!! We kijken met hoop naar de toekomst. We wensen jullie vrede en gezondheid. Meer kunnen we niet verlangen. Zalig Kerstfeest.
  Carry & Chris

 11. Beste Siepko en Marjan, Wat een fantastisch kerstgeschenk dat de vulkaan nu zwijgt! Een enorme opluchting na al die mentale en fysieke spanning. Dank voor alle updates die je ons steeds hebt gegeven. Die hebben het ons nóg meer mogelijk gemaakt het a.h.w. van dichtbij te beleven en ons betrokken te voelen. (Wat heb je trouwens een beeldend schrijftalent, Siepko)! We wensen jullie een mooi Kerstfeest toe en een jaar van cooling down en opbouw!
  Hartelijke groeten Hans en Elizabeth

 12. Ik denk dat het dit jaar een onvergetelijke kerst wordt. Wij wensen jullie hele fijne, rustige dagen toe. We komen over een maandje weer en gaan weer volop genieten. Bedankt voor je verhalen

 13. Eindelijk is de vulkaan rustig geworden, mooi kerstgeschenk voor iedereen op La Palma. Kan iedereen weer vooruitkijken, wat voor de een moeilijker als voor de ander zal zijn. Geniet van Kerst en de jaarwisseling en op naar een positief en gezond jaar.
  Groetjes Gerry en Greet

 14. Wat heb je er weer een prachtig verhaal van gemaakt Siepko. We zijn enorm blij voor jullie en alle Palmezen, dat de vulkaan is uitgeblust. Wat prachtig ook dat net voor de Kerstdagen rust komt. We wensen jullie al het geluk van de wereld en we hopen zodra het weer kan en mag, heel snel weer naar La Palma te kunnen gaan.

  Hele fijne, gelukkige en gezonde feestdagen gewenst!!
  Lieve groet, Maaike

 15. Wat mooi om te horen dat jullie weer positief naar de toekomst kunnen kijken! We komen al 20 jaar naar jullie prachtige eiland. Hopelijk gaat code oranje er gauw af dan komen we in februari weer naar La Palma. Toerisme weer een boost geven 😉

 16. Beste Siepko,
  Bedankt voor je gepassioneerde verslag rond de vulkaanuitbarsting! 5 jaar geleden zijn we op jullie prachtige eiland op huwelijksreis geweest. Ik hoop in de nabije toekomst mijn kinderen te verbazen hoe veel bijzonders er op het kleine eilandje te ontdekken is. Ik hoop dat je doorgaat met de verslaglegging. Een nieuw hoofdstuk is begonnen! Veel geluk voor 2022!
  Groeten, Pieter Meijering

 17. Dag Siepko en Marjan,
  Grandioos, wat fijn voor jullie en alle mensen op La Palma. Vandaag niet als eerste gekeken op jullie website, dus we hoorden het goede nieuws via het Nederlandse journaal.
  Veel dank voor je ondanks alle ellende ook zo mooie berichten vanuit La Palma. En goed om te lezen dat er ook zoveel positief nieuws is te melden over de hulp aan de slachtoffers van de uitbarsting.
  Maar het zal nog een lange weg zijn tot er een echt herstel gerealiseerd kan worden.
  Maar nu zijn we blij, en we verheugen ons op het weerzien met ons eiland in maart.
  Groet Marianne en Anke

 18. Wat een goed nieuws en what een fijn gevoel zal dat geven deze Kerst !
  Ik hoop op een heel gelukkig nieuw Jaar voor jullie!

 19. Ik lees de antwoorden en zie dat alles al is gezegd.
  Ik las jouw verhaal en kreeg weer een brok in mijn keel.
  Ook de foto’s en de video maakten weer veel indruk.
  Kerstmis is bijna voorbij op naar het nieuwe jaar.
  Abrazo Josefina

 20. Eindelijk rust daar, ondanks dat er hard gewerkt moet worden.
  De schade is enorm, maar het samen zijn en doen, geeft zeker kracht om door te gaan.
  Wens jullie een ontzettend mooi en gezond 2022.

 21. Wat een goed nieuws!!
  Nu op naar de wederopbouw, dat gaat helemaal lukken, wat een solidariteit, om stil van te worden!!
  Ik wens jullie een goeie jaarwisseling en alle goeds voor het komende jaar!!

 22. We hebben de afgelopen weken vol ontzag en ontzetting de uitbarsting van de vulkaan en de dramatische gevolgen voor met name de bewoners van Laguna, Todoque en Las Manchas gevolgd.
  We hopen dat de rust nu definitief is teruggekeerd.
  We wensen jullie allemaal een rustig, gezond en gelukkig 2022 toe!
  Tot ziens in het nieuwe Jaar.

 23. Dank voor de steeds weer informatieve en betrokken verhalen. Het was goed om het ook op deze manier te kunnen volgen, We blijven ons betrokken voelen bij jullie prachtige eiland en kijken alweer uit naar een volgend bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *