La Palma tijdperk post-vulkaan begonnen

De eerste maandag nadat officieel een einde is gekomen aan de eruptie van de vulkaan begint La Palma met de opbouw.

Om het kruispunt van Laguna te bevrijden van een metershoge lavastroom is de grootste bulldozer van La Palma naar het getroffen dorp gereden. Met het starten van de zware dieselmotor van de ´  grijper`  werd een eerste begin gemaakt met het post-vulkaan tijdperk.

Paardenkrachten
Een grote hoeveelheid aan paardenkrachten werd in werking gezet, de graafmachine schoof de eerste brokken lava moeiteloos aan de kant. De stemming was uitgelaten en positief maar sloeg al vrij snel om. Na het verwijderen van twee meter lavastenen werd een temperatuur van 120 graden gemeten. Een meter verder stootte de bulldozer op een keiharde laag basalt gesteente. De werkzaamheden werden gestaakt voor overleg.

De burgemeester van Tazacorte kwam niet veel later met het voorstel om niet door de lavarivier te boren maar om een weg over de lava te maken. De wegen naar de plantages in zijn gemeente zijn afgesloten door enkele lavarivieren en de bananen hebben dorst.

Op sociale media verschenen een uur later foto’s van monsterlijk grote bulldozers met het adres en het telefoonnummer van de leverancier. Zelf zat ik te denken aan dynamiet, een soort van nuttig vuurwerk,  als oplossing om de harde lagen basalt te laten ontploffen. Los Llanos gaat met explosief geweld dwars door de gestolde lavarivier en rijdt vervolgens het lavapuin naar Tazacorte. De burgemeester van Tazacorte egaliseert met de lavabrokken de gestolde vulkaanrivieren in zijn eigen gemeente en maakt deze week nog een weg over de lava naar de plantages. Ook op La Palma staat de beste stuurman aan wal.

Tweede poging
De tweede poging van de bestuurder van de graafmachine om de lavarivier te openen had meer succes. Een tikje links en een tikje rechts van de metalen grijper veroorzaakte een breuk in het harde gesteente waarna het uiteenviel en kon worden afgevoerd.

Na een dag schuiven, tikken en grijpen was het eerste stukje van de weg van Laguna naar Tazacorte vrij gemaakt. De burgemeester van Los Llanos en de minister-president van de Canarische Eilanden waren getuige en staken hun duim omhoog. De verwachting is dat de 100 meter weg dat vrij gemaakt moet worden van lava om toegang te krijgen tot Tazacorte in twee weken verricht zal zijn.

Vervolgens zal er worden gestart met het vrij maken van de 200 meter weg van Laguna in de richting van El Paso. De bewoners van een dertigtal huizen in dit gebied kunnen over ongeveer een maand naar huis.

Manifestatie Plaza de España.

Manifestatie
De vulkaan kunnen we niet de schuld geven, de politici wel. De politici op La Palma staan onder hoge druk. Niet dat de bewindsvoerders van La Palma de oorzaak zijn van al het leed dat de vulkaan heeft verricht maar de gedupeerden zonder huis beginnen ongeduldig te worden. We zijn op La Palma getraind in poco a poco maar zonder eigen huis is iedere dag wachten er een te veel.

Ongeveer 2000 Palmeros  kwamen naar de Plaza de España van Los LLanos om te manifesteren. Een deel van de getroffen bewoners heeft nog geen schadevergoeding ontvangen. Bovendien gaat de afhandeling bijzonder traag en willen de bewoners betrokkenheid bij de wederopbouw van het gebied rond Todoque.

Op het plein naast de kerk in het hart van La Palma vormden brandende kaarsen de woorden Juntos, Samen.

Vleiende woorden
De ochtend voor de manifestatie bezocht de minister-president van Spanje Pedro Sanchez voor de achtste maal La Palma. Hij sprak vanaf ons eilandje in een televisie-uitzending de Spanjaarden toe met de woorden: ´ De bewoners van La Palma zijn in tijden van tegenspoed een voorbeeld van solidariteit, trouw, veerkracht en optimisme.`

Met deze mooie woorden bouwen we geen huizen maar sluiten we wel het jaar 2021 af. Een jaar waarbij La Palma werd getroffen door de pandemie, een brand in El Paso en een vulkaaneruptie.

Na zoveel tegenspoed kan 2022 alleen maar een beter jaar worden. Voor de nieuwjaarswens herhaal ik graag de slogan van de manifestanten die samen kwamen op de Plaza de España voor een eigen plekje onder de zon:

Juntos! Samen!

 

Lees meer over de vulkaan op La Palma

 

Gepubliceerd: 31.12.2021

15 reacties op “La Palma tijdperk post-vulkaan begonnen

 1. Dank weer en wat een werk staat er aan te komen! En hopelijk krijgen de mensen die nog steeds wachten snel hun geld en huis terug! Heel veel sterkte en dat 2022 een veilig en gezond jaar wordt! Liefs, Rina

 2. Wij wensen iedereen op La Palma een jaar toe, waarin veel gebeurd. En de mensen snel geholpen worden om hun leven weer op te pakken. Dat het jaar voor iedereen veel goeds zal brengen 👍👍👍🎆🎆🎆

 3. Het vakantiehuisje in Las Manchas dat we al jaren in januari huren, kunnen we nu niet in volgens de eigenaar. Dus we gaan nu in februari naar een ander huisje aan de andere kant van de berg. Hopelijk in 2023 weer naar Las Manchas. We laten La Palma niet in de steek.

 4. De vulkaan zwijgt. Hopelijk voor een eeuwigheid. Eindelijk tijd van mouwen oprollen om op te bouwen. Banen van een weg naar Tazacorte, dat is waar mensen naar uitkeken lijkt mij. Eindelijk, het wachten is voorbij. Het openen van een levensader dat veel mensen blijdschap en hoop brengt. Hét is begonnen. Hoop materialiseert zich in tikken, schuiven en grijpen. n Voorspoedig 2022.

 5. hallo marian en siepko
  wij wensen jullie een goed uiteinde en een heel goed en gezond 2022. Hopelijk een rustig en voorspoedig jaar voor jullie en alle bewoners. Wij hopen in april eindelijk weer op La Palma te komen , als covid/omikron geen roet in het eten gooit.. Dus zeggen we tot ziens! Kees en Hilly Versteeg, Burgum

 6. Hoera, de vulkaan zwijgt, de lava wordt geruimd en er is een begin met het herstellen van infrastructuur zodat alle plaatsen weer bereikbaar worden, het begin van de wederopbouw. Hopelijk ook een overheid die zijn beloften nakomt en niet alleen grossiert in mooie woorden en beloften.
  Ik wens jullie een rustige jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2022 ! Hasta pronto !

 7. Wat een briljante gedachten ontwikkel jij toch siepko. Dat moet wel tot iets moois leiden in het nieuwe jaar.

 8. Fijn om te lezen, al loopt niet alles van een leien dakje zo te zien. Dat is ook erg lastig met al die bergen warme en nog vaak hete korrelige zwarte brei over gebouwen, wegen en land. Mensen snakken onderhand naar hoe het was, naar hun eigen huis en haard, hun buurt. Geduld hadden ze al geoefend toen de vulkaan nog bezig was en nu heb je de gevolgen te accepteren, hoe die ook uitpakken. Niet alle gevolgen zo te lezen, Siepko, en daaruit blijkt de enorme saamhorigheid. Geweldig om mee te maken voor jullie. Zo zetten niet alleen de bulldozers en hun werklui maar ook alle getroffenen hun schouders eronder.
  Zo sluiten jullie 2021 af en beginnen er 2022 mee.
  Een sterk nieuw jaar gewenst!

 9. La Palma heeft een enerverend jaar meegemaakt. Getroffenen hebben geleefd tussen hoop en vrees. Velen hebben ‘huis en haard’ verloren en leven in het onzekere over hun toekomst. Laten we hopen dat de regering en alle instanties die hulp bieden die nodig is en mensen weer een toekomst hebben. Fijn Sipko dat je ons steeds op de hoogte hebt gehouden met elke keer weer met een positief verslag. We wensen jullie een gezond en inspirerend 2022.
  Jeannine en Peter

 10. Of je oliebollen lust.
  Behalve rellen en herrie schoppen, eindelijk eens een berichtje dat ze ook in Nederland solidair kunnen zijn. Een oliebollenkraam in Breda is ontploft (gasflessen) midden in de piekdagen van de oliebollenbakker. Collega oliebollenbakkers, bakken een hele voorraad oliebollen voor de gedupeerde, zodat ook hij in deze tijd het hoofd boven water kan houden.
  Maar van de Palmeros kunnen we nog veel leren.
  Gelukkig Nieuwjaar, veel sterkte en succes met het opruimen en weer mooi maken van La Palma, Proost.
  Josephine

 11. Gelukkig is de rust weer gekeerd en kan het puin geruimd worden, Siepko bedank voor alle informatie die je in deze moeilijke tijd gegeven hebt, Volgend jaar kan allen maar beter worden, En ik wens iedereen op La Palma dan ook het allerbeste voor het nieuwe jaar, Een heel voor spoedig Nieuw Jaar voor iedereen.

 12. Als ik alle reacties lees dan springt ” Saamhorigheid” in het oog, het meeleven met jullie en de Palmeros is hartverwarmend. Je runt geen reserveringsburo meer maar een vriendenclub. Ellende verbroedert, en zo kunnen jullie ook weer verder.
  Een mooi en rustig Nieuwjaar gewenst en
  .

 13. Hele goeie wensen voor 2022 en heel veel sterkte en succes met het creëren van een ander Mooi La Palma na alle ellende van het jaar 2021. Wij komen zeker nog een keertje het eiland bezoeken.

 14. Eindelijk, eindelijk kan er begonnen worden met het opruimen en de wederopbouw! Dat geeft hoop. Wij hopen dat iedereen weer snel naar zijn eigen, of naar een nieuw huis kan en dat de plantages weer mogen opbloeien. Dank Siepko, voor al je verhalen. Wij hebben alles zoveel mogelijk gevolgd. Eindelijk blij met algoritme (!). Een vraag: waar laten ze alle lava en stof? In zee? Misschien een idee om dat lelijke zwemparadijs dat nooit gefunctioneerd heeft in Puerto de Tazacorte dicht te gooien zodat er iets moois gemaakt kan worden? Nou, dan blijft er nog zoveel troep over…
  Wij wensen jullie en alle Palmeros een prachtig en hoopvol 2022!

 15. Wens jullie een heel mooi 2022 toe.
  En bedankt voor al je berichten die je gedeeld hebt. Sterkte met het opbouwen en ruimen van alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *