Goed nieuws van La Palma

Na een voor La Palma dramatisch 2021 begint het nieuwe jaar met positieve berichten. Meer dan 1000 bewoners kunnen terug naar huis.

De gemeente El Paso heeft alle huizen die zijn goedgekeurd een rode stip gegeven. De burgemeester stelt personeel en transportmiddelen beschikbaar om de terugkeer naar huis zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Zeven dagen in de week wordt er in stilte door een honderdtal militairen gewerkt om wegen en daken in het gebied ten zuiden van de vulkaan schoon te maken. De boulevard en de straatjes van Puerto Naos zijn geveegd. De badplaats heeft weer kleur gekregen, het wachten is op een goede verbinding zodat ook de bezoekers kunnen terugkeren.

Het aanleggen van een nieuwe weg over de asvelden is urgent maar niet van vandaag op morgen te realiseren. Totdat Puerto Naos en Bombilla via de weg te bereiken zal zijn, wordt er gewerkt aan een bootverbinding tussen Tazacorte en de badplaats. Daarvoor zou er in Bombilla een tijdelijke haven gerealiseerd moeten worden.

Werkzaamheden aan de weg bij Laguna ( Video El Time)

Bulldozers
Op dit moment wordt er met bulldozers gewerkt om de verbinding tussen Tazacorte en een Wijk van Laguna te openen. De schatting is dat er ongeveer 4 weken nodig zullen zijn om 200 meter weg gereed te maken voor verkeer. Met 73 kilometer aan verdwenen wegen onder de lava zou in dit tempo volgens mijn berekening 26 jaar nodig zijn om alle wegen te herstellen.

De minister-president van de Canarische Eilanden is van mening dat de gestolde lavarivieren niet tot beschermd natuurgebied moeten worden verklaard. Wat dit precies voor gevolgen zal hebben voor de getroffen bewoners zal de komende tijd duidelijk worden.

Palmera Valeria Castro is geboren en getogen op La Palma en zingt op de Plaza de España in Los Llanos tijdens de uitzending voor La Palma. Klik op de foto voor het bekijken van de uitzending.

Melendi schreef speciaal voor La Palma een lied waarvan de opbrengst naar de getroffen bewoners gaat. Hij zong zijn lied op de Plaza de Espana in Los Llanos. Bekijk het optreden en klik op Melendi – Virgen de las Nieves

Hartverwarmend
Ondertussen blijven we ons verwarmen aan al die positieve aandacht en hulp die La Palma ontvangt. Uit het dorp Galdakao in het noorden van Spanje zijn er 150 vrijwilligers naar het eiland gekomen te helpen.

Afgelopen zaterdag werd op de belangrijkste televisiekanalen een geldinzamelactie uitgezonden voor La Palma met bekende Spaanse artiesten. La Isla Bonita was voor even in het hart van Spanje.

Dagdromen
Palmese politici beginnen weer te dromen. Een kabelbaan diagonaal over de lavastroom zou een interessante toeristische attractie kunnen zijn. En natuurlijk moet er volgens de bestuurders ook een bezoekerscentrum komen.

Pijnboom komt tot leven met eerste groene scheut. (Foto: María José Blanco).

De door de hitte kaal gebrande pijnbomen op de flanken van de vulkaan beginnen uit te lopen met groene knoppen. De levenskracht van La Palma is niet door een vulkaan te temmen.

Lees meer over de vulkaanuitbarsting op La Palma

Gepubliceerd: 10.01.2022

6 reacties op “Goed nieuws van La Palma

  1. Wat goed om weer positieve berichten te mogen lezen!!!
   Hopelijk is het weer snel mogelijk om Puerto Naos te bereiken, zowel voor de bewoners als het toerisme 🙏
   Top dat er zoveel vrijwilligers op de been zijn💪👍
   Het ga jullie goed en weer bedankt voor je mooi geschreven update!!!

 1. Wat mooi om zo het nieuwe na de verwoestingen te zien ontstaan. En de hulp door brandweer, andere deskundigen en hulptroepen uit Spanje te zien zwoegen om het normale leven op La Palma weer mogelijk te maken.
  Hulde voor al die zwoegers! 👍🏽

 2. Hallo Siepko,
  Ik lees over te realiseren kabelbaan en bezoekerscentrum….
  Er was bij todoque toch net een bezoekerscentrum geopend? Is dit er nog?
  Burgemeester Tazacorte wil over de lavastromen heen een weg aanleggen richting Puerto Mais, las ik… Gaat dit gebeuren?
  Groet uit Drempt

 3. Wat een goed nieuws! Nog veel werk te verrichten, maar dat heeft tijd nodig. Ik wens iedereen een goede afloop en dat het snel goed komt voor een heleboel mensen!
  Rina

 4. Mooi nieuws! Maarre… dromen over kabelbanen.. wij herinneren ons nog de droom van een zwemparadijs in Puerto de Tazacorte…iets met een duur betaalde pomp die nooit aankwam ofzo.. nou, we zien al jaren waar die droom op is uitgelopen… en jaren terug zagen we op het vliegveld een maquette van een verbinding over het “ gat” dat Puerto de Tazacorte heet. Zodat het noorden gemakkelijker te bereiken was… niet te groot dromen. La Palma is mooi zoals het is.. maar we zijn blij dat Puerto Naos bereikbaar gemaakt gaat worden. Dan maar per boot zo lang. We hopen snel terug te komen. Lanzarote is ook mooi, maar op la Palma ligt ons hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *