La Palma vooruit met ups en downs

Een uur voor de dag overgaat in de nacht ga ik met León de hond de berg nog even op. In de verte hoor je de lange armen van de bulldozers graven.

De werkzaamheden zijn al weken geleden begonnen. Een gloednieuwe, geel glimmende vrachtwagen die ik op een video zware rotsblokken zag laden in Laguna waar aan de weg wordt gewerkt, loste zijn lading op het bouwterrein in El Paso. Het zachtmoedige gevecht van de Palmeros tegen het onherbergzame eiland, het ontroerd me. De bulldozers stoppen pas met draaien zodra de zon achter de horizon verdwijnt.

La Palma is geen polder waar je een als een warm mes door de boter een greppels graaft in de modder. La Isla Bonita is gemaakt door vulkanen en van rots en steen. Geen vierkante meter is horizontaal, om het bouwterrein gereed te maken voor woningen moeten eerst muren worden geplaatst van soms wel 10 meter hoog. De bodem is doorregen met harde basaltgesteente die met veel geduld moeten weggepikt om er een leiding of afvoer doorheen te kunnen leggen.

La Palma is geen polder maar van steen. (Foto: S.W.)

Doorwerken
Het optimisme van de eerste dag werken aan de verbindingsweg tussen Laguna en Tazacorte is flink getemperd. Het maken van een weg door de lava is zwaar en tijdrovend. Er wordt nu overwogen om, zoals de burgemeester van Tazacorte voorstelde, over de lavastromen een weg te maken. Maar ook deze optie is niet ideaal. Onder de oppervlakte bevinden zich lavatunnels waardoor een bulldozers met bestuurder door het lavapuin zou kunnen storten.

´  We hebben meer en grotere graafmachines nodig. Waar blijven de experts met ervaring? Waarom wordt er niet nachts doorgewerkt?’ schrijft een kritische Palmero in een artikel in de plaatselijke krant.

De opdracht is enorme en de wil is groot. De eilandregering heeft 865 bewoners een jaarcontract gegeven om te helpen bij de wederopbouw van het gebied rond Todoque. Waren we maar een polder, dan konden we volgende week weer viskroketjes eten in een van de restaurants in El Remo.

Over de lavastroom lijkt de enige optie. (Foto: El Time)
Weg naar Puerto Naos

De gestolde lavarivier is letterlijk en figuurlijk een muur. De weg tussen west en zuid is gesloten door een tot stilstand gekomen lavarivier die nog niet eens zo heel lang gelden de hemel boven het Dal van Aridane rood kleurde van het vuur.

Waar er op dit moment te weinig meganische grijparmen voor handen zijn om sprongen in de tijd vooruit te maken verbaast de snelheid waarmee een noodweg vanuit het zuiden naar Puerto Naos en Bombilla is voltooit. De grootste badplaats van het westen is over het asfalt via het zuiden te bereikbaar. Het wachten is op het afnemen van de hoeveelheid giftige gassen in dit gebied. Pas dan kunnen de bewoners terugkeren.

Ik denk, terwijl ik schrijf over Puerto Naos, aan Mark van de Beach Bar. Vorig jaar augustus liep na een lange stilstand vanwege de pandemia zijn terras langzaam weer vol. Mark was vrolijk en buitengewoon positief gestemd. Zes weken later moest hij samen met alle bewoners en gasten van Puerto Naos evacueren. Ik weet zeker dat Mark en al die bewoners die hun leven weer willen oppakken het eens zijn met de schrijver van het ingezonden stuk in de krant: Laat die mega-bulldozers maar komen om dag en nacht door te werken.

Voorbeeld van een containerwoning. (Foto: Ourense Mybox Experience)
Huizen
Wegen, vulkaanas verwijderen, goed voor de eilandbewoners zorgen, huizen bouwen, de lijst van uitdagingen is enorm.

De eilandregering heeft een bedrijf uit het noorden van Spanje gevraagd 100 woningen te leveren. Ourense Mybox Experience verandert oude zeecontainers in huizen van tussen de 45 en 60 vierkante meter in comfortabele huizen. Er zullen wooncontainers worden geleverd met 2 en 3 slaapkamers. Los Llanos heeft een terrein beschikbaar gesteld waar de tijdelijke woningen kunnen worden geplaatst.

Inmiddels hebben zich zeven verengingen die de belangen behartigen van eilandbewoners die hun huis hebben verloren door de vulkaan gemeld, ze willen allemaal inspraak en hebben allemaal zo hun eigen ideeën over wat er moet gebeuren. In een gesprek met de burgemeester van Los Llanos legden ze hun wensen op tafel. ´ Met zoveel verschillende meningen wordt het moeilijk om iedereen tevreden te stellen,`  merkte de burgemeester op.

Ze sloot de vergadering af met de woorden: Nunca llueve a gusto de todos. Het regent nooit naar ieders zin.

Lees ook de voorgaande berichten over de vulkaan op La Palma

Gepubliceerd: 19.01.2022

10 reacties op “La Palma vooruit met ups en downs

 1. Hoe moeilijk ook, er wordt weer opgebouwd. Dat geeft moed. Moeilijk ook om te beseffen dat je niet zomaar meer naar Bombilla kan rijden en al helemaal niet meer naar Los Guirres. Ik wens iedereen veel inventiviteit en doorzettingsvermogen.

 2. Mooi verwoord door de Burgemeester. Het is een onmogelijke taak.
  Wel hoopvol dat ideeën worden uitgewerkt en container-huizen zullen worden gerealiseerd om de woningnood een
  beetje te verlichten.
  Met ups and downs, soms tegenslag en dan weer een dozes meevallers gaat het jullie lukken.
  Ingrid.

 3. zo ook van mij, ons, uit Groningen: heel veel succes, doorzettingsvermogen en wijsheid vooral in lange termijn denken èn doen !

 4. Links van de weg richting de kerkje Virgen el Pino is een hele diepe gat waar ooit grond is uit gegraven voor plantages. Kan een deel van de volcaan as daar niet in? Heel veel sterkte voor alle eiland bewoners.

 5. Ik zie een bulldozer op een berg lava (wat een muur trouwens). Als die er niet doorheen zakt, is het lava toch bulldozer-proof? Iemand al op Los Guirros geweest?

 6. Beste Gieke,

  Als regelmatige La Palma bezoekers volgen we tv, you tube en niet in het minst jouw bijzondere verslagen over de gang van zaken sinds de eruptie van de vulkaan op La Palma. We hopen na 2 gecancelde vluchten op 1 april weer op ons zo geliefde eiland neer te strijken. Jij schrijft over een noodwet uit het zuiden naar Puerto Naos. Ik denk dat die aansluit op weg bij El Remo, miaar ik ben benieuwd waar de noodwet begint In het zuiden. Met vriendelijk groet, Tom van Deijl
  (geschreven op iPad van mijn vrouw)

 7. Siepko, ik lees dagelijks de artikelen in El Time en Diario, heel droefgeestig interessant maar een ooggetuigenverslag zoals dat van jou stel ik bijzonder op prijs. Jij zit en staat er met je neus bovenop. Dank je voor de realistische verhalen. Ik kan natuurlijk vanuit het aardbevingsgevoelige Kreta over wat ik in jullie kranten lees, doe ik niet want de journalistieke verhalen soms tegenstrijdig met elkaar. Maar één feit is zeker, ik schaar mij bij de grote groep mensen die de grootst mogelijke bewondering hebben voor de wilskracht, doorzettingsvermogen van palmozen. Groet en sterkte.

 8. Ik heb een vraag over het o.v. is het al mogelijk om vanaf Santa Cruz naar de westkust te rijden. B.v. Tazacorte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *