Het vuur is gedoofd op La Palma

De periode tussen de berichten over de vulkaan worden langer. Het vuur is gedoofd.

Het vuur dat ons net dat vonkje geeft om de motor iedere ochtend opnieuw te starten. De energie die ons met opgeheven hoofd te toekomst doet binnengaan is laag.

Met het stoppen van de vulkaan op 14 december is ook de adrenaline uit het lichaam verdwenen. We proberen de draad van het leven weer op te pakken waar we het onderweg zijn verloren. Er worden weer activiteiten gepland met als enige doel om te gaan genieten van het eiland; de amandelbloesem, een terras, sporten met vrienden, fantaseren over het verleggen van de koers, kortom leven.

Voor ons is dat een stuk gemakkelijker dan voor al die bewoners die hun huis zijn verloren. Maar ook de bewoners die kunnen terugkeren naar hun huis in Las Manchas en geconfronteerd worden met een grijs landschap waar de kleuren uit zijn gehaald is niets hetzelfde. Ik zie en hoor de getroffen bewoners allemaal op hun eigen manier hun best doen om vooruit te komen. De bureaucratie vertraagt alles en maakt stappen voorwaarts stroperig.

Ondertussen staan die bulldozers uitzicht en vanaf hier onhoorbaar te brullen. Meter na meter dichterbij het herstel van de infrastructuur. Er wordt gewerkt maar is het voldoende gezien de prioriteiten die er zijn? Op La Palma komt alles goed maar niets is gemakkelijk. We zullen nog veel meer geduld moeten oefenen dan ooit te voren.

Ik begin vermoeid te raken bij het woord vulkaan. De zon schijnt, de lucht is perfect blauw en de lente heeft zijn intrede gedaan. Het stro van de zomer is fris en levenslustig groen. De eerste vogels zoeken elkaar om binnenkort een ei te gaan leggen.

De eerste bezoekers komen weer naar La Palma. Ze zijn ons eilandje niet vergeten. En wie tijdens de vulkaaneruptie onder een steen heeft gelegen en opnieuw het eiland bezoekt, zal waarschijnlijk niets geks opvallen. Alleen in het gebied rond Todoque met een nieuwe imposante krater en het zwarte gat is het eiland dramatisch veranderd.

De vulkaan, we zullen er nog honderden malen aan voorbij rijden. Er komt een dag dat we de top kunnen wandelen. En uiteindelijk wordt de vulkaan een verhaal en geschiedenis. De contouren vervagen, de vulkaan wordt opgenomen in het landschap.

Moe van de vulkaan maar met heel veel zin om het licht weer binnen te stappen. Het eiland lokt en daagt uit om ons huis te verlaten. Het afgelopen weekeinde heb ik opnieuw een bezoek gebracht aan het noorden van La Palma.

Bij het zien van de foto’s vroeg ik mezelf af: Als ik niet zou weten waar ik deze foto’s zelf gemaakt had, dan had ik er alles voor over gehad om naar dit prachtige eiland waar dan ook op de wereld te reizen.

Lees meer over de vulkaan op La Palma

9 reacties op “Het vuur is gedoofd op La Palma

 1. Fijn dat hij is gedoofd en dat jullie de draad weer op kunnen pakken. Voor iedereen zal het anders worden, maar de moedhouden is heel belangrijk en dat moet lukken. Bedankt weer en het allerbeste voor iedereen! 🙏👍🤗

 2. Prachtig eiland. Ik zou er graag weer naar mijn favoriete B&B heen willen, maar de maatregelen met vliegen en op het eiland houden me nog tegen.
  Mijn hart gaat uit naar de mensen die op verschillende manieren zoveel hebben geleden. Ik hoop dat alles een goed plekje kan krijgen. Letterlijk en figuurlijk.
  Prachtig om de veerkracht van mens en natuur te zien.
  Heel veel sterkte met de wederopbouw en het oppakken van het ‘normale’ leven !

 3. Wij zijn in middels 3 weken op la palma en hebben net het geweldige huis cameleon verlaten. Wat een top huis en ontvangst daar. En we blijven nog 3 weken. En we merken hier niets van de gevolgen van de vulkaan. Wel wat as op de sinaasappels die we mochten plukken. Zien wel op Facebook dramatische en prachtige beelden van I love the world voorbij komen. Van de streek waar we ook altijd een huis hadden. En wat zijn ze al bezig maar wat een klus. Sterkte allemaal.

  1. Wat een ontroerende ontboezemingen Siepko! En wat moet er nog een hoop gebeuren rondom Todoque. Maar gelukkig is er ook nog het geweldige noorden van La Palma. Geniet maar van de heerlijke lente die er vrijwel dagelijks is…

 4. We zijn in las Tricias volop aan het genieten. Mooie omgeving om te wandelen en heerlijke bloemen geuren. Gelukkig zien we hier niets van de gevolgen van de vulkaan uitbarsting, was wel een schok om te zien toen we er langs reden

 5. Dag Siepko
  Wat schrijf je toch prachtig over de omgeving die jij ziet en die weer helemaal wakker wordt.
  Heymen is al in las Caletas en vertelt me over de Spaanse margrieten en de geraniums die al weer volop in bloei staan. En dan die prachtige amandelboom. Het onkruid staat ook al weer heel hoog en er is dus zeker werk aan de winkel. Ik kom zondag en weet dus wat me te doen staan. Het viel hem erg mee hoeveel as er bij ons was gevallen.
  En we gaan zeker verder het eiland op om te genieten van wat er allemaal over is gebleven en om te ervaren wat het betekent dat Todoque is verdwenen.
  Jullie optimisme stimuleert ook ons.
  Tot ziens!!

 6. Ook wij hebben de grote zwarte grens gezien die o.a.todoque bedekt en het eiland in twee deelt
  Als bezoeker snap je eigenlijk nog steeds niet wat het betekent voor de bewoners
  La palma is als gewoonlijk ,net als zijn bewoners, eigenzinnig en vriendelijk
  Laten we hopen dat alles ten goede keert en de overheid zich van zijn goede kant laat zien
  La palma wil wel

 7. Naar het Noorden; zo’n heel andere wereld dan het westen van La Palma: nòg veel groener en vooral ruiger soms mysterieus, jullie zullen wel genoten hebben ( wij brengen daar altijd onze eerste dag na aankomst door om ‘n grote overheerlijke kaas te gaan halen en genieten dan van een warm, hartelijk Palmees welkom.
  Ik vermoed dat het een vreemde gewaarwording zal zijn: de vulkaan stil en nu… de schouders eronder maar waar te beginnen?
  Maar dat zijn nmi. “vreemdelingen gedachten”, wij die de werkelijkheid zien op you tube en op een afstand.
  Onze gedachten blijven iig .bij jullie en hopen dat het ondanks alles, goed
  met jullie gaat,
  tot gauw ziens en
  groet van Thérèse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *