De groene blaadjes op La Palma

Tussen de regels van het leven op La Palma lees ik voorzichtig optimisme. Het kan zijn dat de zon die het eiland in een zomers licht zet het beeld vertroebelt, en niet iedereen zal hetzelfde ervaren maar ik zie de eerste groene blaadjes.

Het eiland is tot rust gekomen, de gevolgen van de vulkaan staan zwart op wit getekend op de westflank van de Cumbre Vieja. Daar kan niemand letterlijk en figuurlijk over heen. Er is geen weg terug, we kunnen alleen maar verder met een grote omweg.

Na het ongeloof is er nu het besef; we zijn de dans ontsprongen, we hebben geluk gehad en de schade blijft beperkt tot as vegen of er is het verdriet van het huis dat kwijt is geraakt. En nu de realiteit is doorgedrongen volgt de actie, we komen in beweging en klimmen met elkaar uit het dal omhoog.

Deze ochtend was ik aan het as scheppen in een finca in Tacande. Het is voor het eerst na de uitbraak van de eruptie dat er weer tijd en ruimte is om buiten de deur te denken. Met een groep van twintig waren we in staat om meters te maken. Op het einde van de dag was de oprit vrij van as. Vanavond is er een houtvuur, eten en muziek.

Boot naar het strand van Puerto Noas. Foto: Eltime.es

Artisjok
Buurtbewoners die elkaar helpen, er is een woord voor op La Palma dat ik maar niet kan onthouden. Het klinkt als alcachofa, oftewel de stekelige groente artisjok maar dat zal het wel niet zijn. Op zondagochtend kom je tijdens een wandeling langs de druivenvelden geregeld groepen mannen tegen die samen aan het werk zijn. Tegen de middag verhuist de groep naar de bodega waar vrouw, kinderen en de grootouders zich aansluiten voor wijn en eten. Vele handen maken ligt werk en het leven een stuk leuker.

De meeste professionele hulpverleners die naar La Palma kwamen om te helpen zijn huiswaarts gekeerd. De eilandbewoners zijn op zichzelf terug geworpen. Voor de vulkaaneruptie lagen er al dikke stapels papieren op de bureaus van de ambtenaren. Tel daar bij op het aantal lange weekeinde en de feestdagen waarop niet wordt gewerkt en iedereen begreep dat alles zijn tijd nodig heeft.

Hulptroepen
Na het vertrekken van de hulptroepen stopte er voor het gebouwen van de eilandregering en de gemeentehuizen van El Paso en Los Llanos een colonne verhuiswagens met dozen. Kartonnen dozen gevuld met werk stapelen zich tot de nok op, in de gangen van de beleidsmakers.

Er moeten grote stappen worden gemaakt. Een aanlegsteiger, of noem het een bescheiden haven in Bombilla om straks met de boot vanaf Tazacorte naar Puerto Naos te varen is prioriteit. Het amfibievoertuig van het leger dat nu de plataneros, de bananenboeren naar de fincas vervoerd zal er binnenkort mee stoppen. Was het heel gebruikelijk dat er tussen besluit en uitvoering eerder rond de tien jaar nodig was, nu is geen tijd te verliezen.

Binnen de cirkel het getroffen gebied rond het dorpje Todoque.

Wijnvelden
Er is beweging en we gaan in de juiste richting. De focus van het nieuws ligt op het getroffen gebied rond Todoque. Op de rest van het eiland lijkt er weinig te zijn veranderd, niets te melden. Daar overheerst de gebruikelijke stilte, liggen de mappen met papieren aangenaam en in alle rust te wachten op de tafels van de ambtenaren. Alweer een lang weekeinde en een goed moment om naar de wijnvelden te trekken voor een alcachofa.

De eerste gele reuze paardenbloemen staan al in bloei. Nog even en de cineraria kleurt de bermen langs de wandelpaden weer paars. En in het kantoor van Oceaanzicht worden weer boekingen gemaakt. Tui vliegt vanaf half februari en Transavia volgt in april met een directe vluchten vrijdag. La Palma is weer bereikbaar door de lucht.

De druivenvelden boven Tinizara en Puntagorda. (Foto: S.W.)
Openingsfoto: Jonathan Rodriguez

Lees alles over de vulkaaneruptie op La Palma

7 reacties op “De groene blaadjes op La Palma

  1. Wat goed! Een heleboel werk nog, maar dat gaat lukken! Dankjewel 🙏 weer voor je updating! Sterkte voor iedereen en fijn dat de toeristen weer gaan komen! 👍🥰

  2. Wij zijn vrijdag naar die route geweest, vanaf Tinussen naar boven gereden en gelopen richting Puntagorda. Wat een wijnvelden heeft la Palma. Ziet er daar keurig uit. Nu volop aan het snoeien. We zijn helemaal niemand tegengekomen.

  3. Jullie hebben me nieuwsgierig gemaakt. Welke weg hebben jullie bewandeld (GR of lokale weg)? Het gaat me om de bewegwijzering van de weg tussen Tinizara en Puntagorda. Dank voor de tip en nog een fijne vakantie!

  4. Helaas heeft Transavia onze vlucht twee maanden voor vertrek naar La Palma weer gecanceld. Vorig jaar ook al, en Tui die we toen boekten, deed hetzelfde weken later. Dus nu in 1 jaar tijd 3 vluchten gecanceld. We hadden zo graag weer naar La Palma gegaan maar nu helaas maar Tenerife geboekt.. Zonde voor de mensen in La Palma die juist zo hard inkomsten nodig hebben.

  5. Wij zijn inmiddels 3 weken op La Palma en verblijven in El Paso. Voorheen verbleven wij in Todoque. Behalve op de plaats waar de Cumbra Vieja uitbrak en de zwarte as kunnen we erg genieten. Het is erg rustig overal, nog weinig toeristen, fijn dat ze weer gaan komen.Bedankt Siepko voor de update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *