Vincente wil zijn huis uitgraven

Vorige week vierden we het feest van Juan Miguel die zijn buurtwinkel heropende. De bewoners aan de noordkant van de lavastroom keren langzaam terug naar hun huizen of maken plannen om een nieuwe woning te realiseren. De straten zijn schoon en het leven is weer opgang gekomen.

Aan de zuidkant van de lavastroom is de situatie volledig anders. Het gebied rond Las Manchas is alleen bereikbaar via het zuiden en is bedolven onder een laag as. Iedere meter dichter bij de vulkaan neemt de hoeveelheid toe.

Het huis van Vicente Leal bevindt zich op slechts 100 meter van de vulkaan. Op 19 september was hij ooggetuige van het openen van de aarde. Een aswolk verduisterde de zon, bedekte zijn huis en alles om hem heen. Drie maanden later keerde hij terug, alleen de schoorsteen van zijn huis was nog zichtbaar.

De vulkaan spuwde gedurende bijna drie maanden as. Het is een wonder dat het huis van Vincente er nog staat. De laatste lavarivier passeerde op minder dan 50 meter zijn huis.

Huis uitgraven
´  De dag dat de vulkaan naast mijn huis ontplofte zal ik nooit vergeten, een ervaring waarvan maar weinig mensen in de wereld kunnen zeggen dat ze die hebben meegemaakt,’ reageert Vincente laconiek.

Vincente probeert een regeling te treffen om te kunnen beginnen met het uitgraven van zijn huis. Het gebied aan de voet van de vulkaan is nog gesloten.

Op 9 januari was de laatste keer dat hij toegang kreeg tot het gebied. Zijn huis is inmiddels beroemd, de foto van de schoorsteen die boven het as uitsteekt is de wereld over gegaan. De foto gaf Vincente hoop, ondanks het desolate landschap dat de vulkaan heeft achtergelaten.

De eigenaar van de beroemdste schoorsteen ter wereld is er van overtuigd dat zijn huis intact zal blijven tijdens het uitgraven. Hij heeft slechts een angst en dat is dat de eilandregering zijn huis en schoorsteen zullen onteigenen om er een toeristische attractie van te maken.

En terwijl Vincente met de schep klaar staat om te beginnen is er op La Palma een zware bulldozer aangekomen om de wegen over de lavastroom sneller te kunnen openen. In Bombilla wordt gewerkt aan een haven om het afgesloten gebied rond Puerto Naos via de noordkant te kunnen bereiken per boot.

Foto van Bombilla met rechts de geplande haven ingetekend.
Volgende week keert het blog over La Palma terug naar de noordkant van de lavastroom. In een bar met drie tafels, op het einde van de wereld ga ik mijn eerste expositie houden. Tot volgende week.

Blog met dank aan informatie en foto` s in Eltime.es

Alles over de vulkaan op La Palma

8 reacties op “Vincente wil zijn huis uitgraven

 1. Mocht Vicente hulp nodig hebben met zijn huis vrij temaken van lava as kom ik hem graag helpen op deze monster klus ,ondanks mijn gebrekkige Spaans wil ik graag mijn hulp aanbieden

 2. Veel succes met je expositie. Zal vast heel goed gaan. En zijn de eerste bladzijden voor je boek ook al geschreven??
  Gr. Heika

 3. Veel succes met je expositie en hopelijk ga je er ook een boek over ✍️
  Hopelijk kan het huis uitgegraven worden en puerto naos gauw weer bereikbaar is. 🤗👍🥰

 4. Hoi Siepko en Marianne,

  Ik ben benieuwd.
  Ik/we ga/aan het zeker volgen
  Vanochtend naar Cruz Chica gelopen vanuit Tajuya.
  Pfff. Weer stijle klim!
  Erg aandoenlijk en paar artikelen gekocht.
  Fijn, als het leven verder weer op gang komt.
  Het is nog steeds thuis komen, maar wandelingen en routes zijn beperkter door de uitstroom van de vulkaan en de evacuatie van Puerto Naos.
  Tot de volgende keer.
  Saludos,
  Monica Peeters.

 5. Spannend Siepko, Aktie ! en leuke Voorbereiding!
  Ben benieuwd en wij komen – zoals je weet- eraan en komen je expositie ook zeker bewonderen. Doe je naast foto’s er ook je tekeningen bij?
  nogmaals veel voorpret en succesvolle regelingen,
  groet van Thérèse

 6. Leuk die portretten van eilandbewoners. Stof genoeg denk ik voor de komende jaren. Erg benieuwd naar de tentoonstelling en die bar natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *