De magie van La Palma in kleur en vorm

Het was in de derde klas van de lagere school dat mijn tekening een speciaal plekje kreeg boven de deur. Dat was me nooit eerder overkomen en heeft daarna nooit meer plaatsgevonden.

De tekening kan ik in mijn gedachten nog altijd uittekenen. Een kasteel met kantelen, links en rechts een toren, een poort met de ophaalbrug in het midden en een vuurspuwende draak.

Een tekening van een  kasteel ( Naam maker onbekend).

Inmiddels tel ik 59 jaar en doe ik een poging om met dezelfde kinderlijke naïviteit het succes uit mijn kinderjaren te evenaren. Het onderwerp kasteel met draak heeft plaats gemaakt voor La Palma.

Ik hou van La Palma en de liefde blijft alleen maar groeien. Het is de magie van eiland die ik wil vangen in kleur en vorm. Magie is een illusie, een moment, een droom, een fantasie en laat zich niet vastleggen en toch doe ik een poging. Een mission impossible, een zoektocht naar het onmogelijke waar ik grenzeloos veel plezier aan beleef.

Ieder schilderijtje, of noem het een collage is op dezelfde manier ontstaan. Ik schilder een landschap. Het resultaat is zonder enige uitzondering teleurstellend.

Kan het dan niet laten om er de schaar in te zetten. Ik knip het landschap in verschillende stukken en zet het op een andere manier in elkaar.

Het is op dit moment dat de magie voor mijn eigen ogen verschijnt, er ontstaat iets wat ik nooit zelf had kunnen bedenken en ver boven mezelf uitstijgt.

Het is de magie zoals San Borondon aan de horizon verschijnt en verdwijnt als de rug van een walvis in de oceaan.

Expositie El Tablado
Het is niet verwonderlijk dat mijn eerste expositie plaats vindt in El Tablado. In dit dorpje op het einde van de wereld laat de magie zich elke dag opnieuw bewonderen. Soms en klein moment tussen de wolken door of verblind door de zon.

Het is een eer om in dit dorpje in de meer dan honderd jaar oude muren van een kleine bar met drie tafels 18 spijkers te mogen slaan om mijn schilderijtjes te tonen.

Deze expositie overtreft qua grootte het succes dat ik in mijn kinderjaren een keer heb mogen proeven toen mijn kasteel met kantelen en twee torens een speciaal plekje kreeg boven de deur.

Klik op deze volgende link voor een overzicht van de expostie in El Tablado

4 reacties op “De magie van La Palma in kleur en vorm

 1. Prachtige werken, Siepko! De kleuren, de techniek, de taferelen. Helaas durf ik nog niet te vliegen (hoor bij de risicogroep) maar oh, wat mis ik La Palma.
  Heel veel sterkte daar en een groet uit Harlingen.

 2. Heerlijk rondstruinen op jouw website, waarop ik terecht kwam omdat ik wolde weten hoe het eiland er nu voor staat na de vulkaanuitbarsting en nu de brand.

  Jouw kunst is vooral je vertelkunst.
  Je neemt de lezer aan je hand mee met wat zich in jouw binnenwereld afspeelt. De lezer wordt via jou ook even die levensgenieter die zich in het eeuwige nu bevindt.

  Je schilderijen worden voor ons ook magisch met jouw woorden erbij.

  Waar ik benieuwd naar ben is hoe het nu gesteld is met de botanische tuin in het noorden in de buurt van Maza. We hebben La Palma tweemaal bezocht rond de begintijd dat jullie zelf het eikand ontdekten.

  De eerste keer was die botanische tuin werkelijk prachtig onderhouden, de tweede keer was hij volkomen overwoekerd er al niet meer te bezichtigen. Er stonden onnoemelijk veel zeldzame planten in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *