Hoe gaat het op La Palma?

Het is niet gemakkelijk om het toetsenbord te laten ratelen. Alle woorden die ik kan verzinnen over de vulkaan zijn grijs gekleurd en dof. Ik verlies me liever in vrolijke kleuren en lieflijke Palmese landschappen.

En toch heb ik sterk het gevoel dat het verhaal nog niet af is. De vulkaan sleept achter me aan, er zijn  nog te veel vragen niet beantwoord.

Hoe gaat het me de bewoners die hun huis zijn verloren? Wanneer kunnen we weer naar Puerto Naos? Hoe gaat het met La Palma?

De vulkaan gezien vanaf Tajuya.

Om met vraag 1 te beginnen: Hoe gaat het met de bewoners die hun huis zijn verloren?
De eilandbewoner lopen niet met hun ongeluk te koop. Verborgen verdriet zie en hoor je niet. Niet alles is zichtbaar en maar een enkeling komt ongeschonden uit de strijd. De bewoners die ik wel spreek, zijn bijna altijd positief over de toekomst en actief met het zoeken naar een woning of een stuk land. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de meesten een nieuw plekje hebben gevonden.

De gezichten zijn nog altijd aangeslagen en vermoeid maar de persoon achter het gezicht is nog altijd dezelfde. Vorige week kwam ik Thomas in het voorbijgaan tegen. In de week van de geplande verhuizing naar zijn nieuwe huis kwam de vulkaan tot eruptie. Iedere ochtend stond hij op de top van een oude vulkaan met een verrekijker totdat ook zijn huis verdween onder de lava. Het werd een snel weerzien, ergens in de auto op een kruising. Zijn vrolijke gezicht straalde zoals altijd, er gingen twee duimen omhoog.

Wanneer kunnen we weer een huis huren in Puerto Naos?
Op de dag dat er bijna 1000 handtekeningen van bewoners naar het gemeentehuis werden gebracht omdat de weg van 200 meter naar hun huis nog altijd niet klaar is, kwam ik de president van de eilandregering tegen in de kleedruimte van het zwembad in Breña Alta.

Ik vertelde hem dat ik tijdens de vulkaaneruptie over hem heb gedroomd. Na een gezellige avond stappen  liepen we om een uur of vier richting huis. In een van de huizen, in een lege, fel verlichte kamer zag ik de president van het eiland. Hij zat voorovergebogen met een bleek gezicht over een dikke stapel papieren gebogen. ´  Je moet naar huis, vertelde ik hem. Het is tijd om te gaan slapen. Zorg goed voor jezelf, we hebben je nodig.`

´  Het is druk,`  zei hij nog nat van het baantjes trekken. ´  Het is belangrijk om ook tijd te blijven nemen voor mezelf, om te sporten. En ik heb goed nieuws. Ik verwacht dat de komende zomer weer kunnen zwemmen in de zee bij Puerto Naos. Over een week beginnen we aan twee kanten van de vulkaanstroom met de aanleg van een zes kilometer lange weg.

Een president die weet te bedenken dat wanneer je een weg maakt je ook van twee kanten kunt beginnen is in topvorm. Ik heb hem niet gevraagd waarom de weg van 200 meter lengte naar de huizen van de bewoners op een eiland omgeven door lava nog altijd niet klaar is. Ik durfde al helemaal niet te beginnen over de vergoedingen die wel beloofd zijn maar nog altijd niet aan iedereen zijn uitgekeerd.

Dit weekend waren de koning en alle commisarisen van de alle Spaanse provincies op het eiland. Er werden medailles uitgedeeld aan vrijwilligers en de minister-president van Spanje Pedro Sanchez sprak de woorden; ´  De weg naar Puerto Naos is prioriteit, de werkzaamheden zullen binnenkort starten.`

Hoe gaat het met La Palma?
Een zwart litteken dat de komende generaties zal herinneren aan de vulkaaneruptie van 2021 staat getekent in het landschap ten zuiden van Laguna. In de dorpjes Las Manchas en Jedey wordt hard gewerkt om vulkaanas te verwijderen.

Ten noorden van de vulkaanrivier is er maar weinig dat herinnert aan de vulkaanuitbrasting. De Plaza de España van Los Llanos zoemt weer van gezelligheid.  Het eiland ruikt naar bloemen en komende zomer kunnen we volgens de mannen die alles in beweging zullen zetten weer naar Puerto Naos.

Eerst zien, dan geloven!

 

Lees alles over de vulkaaneruptie op La Palma

15 reacties op “Hoe gaat het op La Palma?

 1. Dank weer voor je bericht! 🙏 hopelijk gaat het snel beginnen met de weg naar puerto Naos en ik wens weer iedereen sterkte en moed! 👍🥰

 2. Siepko, je hebt het voor elkaar gekregen om in jouw verhaal over de dramatische gebeurtenissen sinds 19 september toch de positieve ontwikkelingen naar boven te halen. Het bezoek van koning Filip VI, de langverwachte nieuwe weg van 200 meter, recente gebeurtenissen. Toevallig, door een chat over geplaatste foto’s op Facebook, kwam ik in contact met een Nederlandse inwoonster van La Mancha. Ze zit er doorheen, begrijpelijk na het verlies van alles en dan word ik ondanks het lezen van de kranten weer geconfronteerd met de realiteit. Jij woont in die realiteit en ook daarom bedankt voor het intrigerende verhaal.

 3. Als alles goed gaat hopen we in april weer 3 weken naar het mooie La Palma te gaan. En gaan dan zeker ook naar de vele mooie plekjes waar we andere jaren ook heengingen. We gaan weer genieten.
  Gr. Heika

 4. Op dit moment zijn wij al een week op La Palma omdat het een paar weken geleden bij ons weer begon te jeuken om het eiland te gaan bezoeken.

  Wij schrokken van de grote hoeveelheid lava die de doorgang naar Portals Naos verspert. Deze laatste badplaats schijnt op dit moment een spookstad te zijn, ook omdat er giftige gassen ontsnappen uit een scheur in de bodem.

  Dus een kort tripje vanuit El Paso (waar we nu verblijven) naar Portals Naos zit er helaas niet in en helemaal omrijden via Fuencaliente is ook zinloos omdat alles is afgezet.

  Dus houden we het maar beperkt tot de omgeving waar we nu verblijven, Los Llanos, Tazacorte en Puerto de Tazacorte, waar je eerlijk gezegd ook niet echt vrolijk van wordt als je daar die troosteloze bouwput ziet liggen waar al jaren niets aan wordt gedaan.

  En soms naar de hoofdstad, Santa Cruz, waar het opmerkelijk genoeg veel zonniger is dan aan de westkant, terwijl dat in het verleden precies omgekeerd was.

  En soms ook maar weer eens een wandeling boeken bij wat vroeger Natours heette en nu Isla LaBonita tours. Helaas weinig animo. Veel wandelingen worden geannuleerd in verband met te kort aan belangstelling. Dat hebben wij wel eens anders meegemaakt. Soms kwamen ze met drie of vier volle bussen aanrijden met enthousiaste wandelaars.

  Kort en goed: het is hier niet meer zoals we het graag hadden gezien, maar daar is uiteraard een goede verklaring voor (Corona en Eruptie, een explosief mengsel)

  1. Beste Bert,
   Ach, dat klinkt niet echt vrolijk. Zo` n ander beeld dan ik heb van La Palma.

   Maar dat kan!

   Heb je een goede wandelgids, veel wandelingen kun je ook zelf maken. Vooral in het noorden, westen en oosten is het nu mooi.

   Groet van Siepko

 5. Dank weer voor je bericht, Siepko.
  Fijn om te lezen dat Puerto Naos weer bereikbaar wordt gemaakt vanuit 2 kanten. Wij hopen dat die belofte, toezegging waargemaakt wordt.
  Helaas zijn er nog giftige gassen te bespeuren. Die houden pas op met stromen als ze er zelf zin in hebben, lijkt mij. Of zouden deskundigen die kunnen stoppen? Het is toch te triest op z’n zachtst gezegd dat de bewoners nog steeds niet in hun huis kunnen!
  We blijven hopen in het kader van “DE AANHOUDER WINT”.

 6. Geweldig toch dat je op dit eiland een president in het zwembad kan tegenkomen en samen baantjes kan trekken. Maar hoe zit het nou met je tentoonstelling, of heb ik iets gemist?

 7. Fijn om weer wat te lezen over La Palma.
  Ik ben nu met mijn vrouw twee weken terug in Nederland na een verblijf van 6 weken op La Palma.
  Heb met de heenvlucht een omweg moeten maken om op La Palma te kunnen komen maar was blij dat ik het heb gedaan. Het leek er op dat wij één van de eerste toeristen waren. In ons hotel waren alleen Guardia Civil aanwezig die de overgoten verblijven moesten bewaken voor dieven. En ook Rode kruis medewerkers. Zij allen hebben hard gewerkt voor de mensen in dat gebied. Ondanks de weinige toeristen was er zeker weer wat te doen nl. de restaurants waren geopend en kon men redelijk goed van de ene kant naar de andere kant van het Eiland. Wat mij wel ergerde dat Transavia pas beging April weer gaat vliegen terwijl men het toerisme goed kan gebruiken.
  Wij hebben een goed verblijf gehad en zouden al weer graag terug willen naar La Palma.
  Wij wensen een ieder veel steun toe en hopen dat men er weer bovenop kan komen.

 8. Hoi Siepko,

  Weer bedankt voor je update, hopelijk kunnen we weer snel komen genieten op jullie mooie eiland, nu maar hopen dat de weg naar Puerto Naos over niet al te lange tijd open kan, en dat de inwoners weer terug mogen naar hun dorp !!!

 9. Hoi Siepko, wij verblijven momenteel op La Palma. In Los Concajos. We waren zo blij dat we eindelijk weer konden gaan. Ondanks alle tegenspoed die er was op la palma, merken wij dat de bewoners die we hebben gesproken weer positief zijn. Er is zoveel moois te zien, echt het blijft een parel. Weet dat er nog heel veel mooie kanten op het eiland zijn. Wij wensen alle Palmezen heel veel voorspoed en geluk toe. Vertrouw me, ga gewoon naar La Palma toe. Ze hebben het toerisme ook nodig.

 10. Dank je Siepko, voor het heldere en eerlijke verslag. De reactie van Egbert Delfos vind ik een mooie samenvatting van jou gevoelens mbt de huidige stand van zaken.

  Groet Huub

 11. Dank voor je update Siepko en je positieve kijk op de gebeurtenissen op het eiland.
  Wij zijn 7 weken op het eiland geweest. Eind januari kwamen we aan (tussenstop in Madrid). Wat zijn we hartelijk ontvangen door de inwoners. Ze waren zo blij om weer toeristen te zien, hartverwarmend. De eerste weken verbleven we zonder veel toeristen tussen alle locals. We zijn gaan kijken bij la Laguna en waren een tijd stil door het zien van de ravage die de lavastromen teweeg hebben gebracht, ook langs de weg van el Paso.
  Wat een sterk volk zijn die eilandbewoners toch, ze maken er gewoon het beste van. We zijn nu 5 dagen weer thuis in Nederland (met mooi weer gelukkig), maar ik denk met weemoed terug aan ons verblijf op het prachtige eiland. Het was anders dan andere jaren maar de natuur blijft indrukwekkend mooi. Er blijft steeds een stukje van mijn hart op la Palma achter. Door jouw berichten blijft het lijntje levend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *