Drie maanden na het doven van de vulkaan

Zondagmiddag iets na 15 uur opende de aarde zich boven het dorpje Todoque. Een grijze rookpluim steeg op, brandende lava werd de lucht in geslingerd. Langs de kant van de weg waren duizenden eilandbewoners getuige van een nieuwe vulkaaneruptie. De eerste dag bracht een golf van opwinding teweeg, we waren getuige van een vulkaanuitbarsting.

Slechts een enkeling was er zich van bewust dat de bescheiden rookpluim zou uitgroeien tot een destructieve vulkaan. Meer dan 2500 woningen verdwenen onder de lava, Ongeveer 7000 bewoners moesten hun huizen verlaten.

De vulkaan liet niet alleen een litteken achter in het landschap van 3,5 kilometer breed, het heeft het leven van en groot aantal eilandbewoners volledig op de kop gezet. Er wordt gezocht naar nieuwe stukken land en woningen om opnieuw thuis te kunnen komen. Bulldozers proberen over de gestolde lavastroom het zuiden met het westen te verbinden. En nog altijd brengt het woord vulkaan veel emoties naar boven. We wonen in de buurt van de vulkaan, we kennen de verhalen uit eerste hand.

Foto: Charles Borsboom

Twee gezichten
De vulkaan met twee gezichten bracht ons onrust, verlies en angst maar ook onvergetelijke beelden. De hemel was ´’s nachts rood gekleurd, in de richting van de oceaan stroomde een oranjerode rivier, de bevingen, de geur van zwavel, het vuurwerk en het geluid. Nooit eerder in mijn leven aanschouwde ik zo’n indrukwekkend natuurfenomeen.

Het gebied rond het dorpje Todoque is stil gevallen. Er zijn geen geluiden en ´’s nachts is het er pikdonker. Het leven is er verdwenen. Op de rest van het eiland gaat het leven gewoon weer verder, alsof er niets is gebeurd.

Ik wil de lange reeks met berichten over de vulkaan afsluiten met foto’s van de fotograaf Charles Bosboom.

Foto: Charles Borsboom
Foto: Charles Borsboom
Foto: Charles Borsboom
Foto: Charles Borsboom
Foto: Charles Borsboom

Charles Borsboom organiseert fotoreizen, lezingen en presentaties voor fotoclubs. Afgelopen week was hij met een groep cursisten op La Palma.
Voor meer informatie over de foto’s en contact: www.charlesborsboom.com/

Ga naar het overzicht met blogberichten over de vulkaan op La Palma.

7 reacties op “Drie maanden na het doven van de vulkaan

  1. Hoi Oceanzicht ik vroeg me af of de Vulkaan museum nog staat? En is E Pollare nog bereikbaar. Volgende week zijn wij op La Palma en wil graag een dagje helpen as scheppen

  2. Prachtige foto’s, maar jammer dat het zoveel leed heeft veroorzaakt!
    Dank voor al je berichten om ons op de hoogte te houden.

  3. Hey Siepko,

    Is er al een idee wanneer de weg naar refugio El Pilar terug zou open gaan en wat is de reden dat die baan gesloten is?De vulkaan is er toch een eindje van?

  4. Wij zijn nu, september 2022, voor het eerst op het eiland. Het is behoorlijk bewolkt, wat niet vaak voorkomt, en de eerste dag baalde we even van de weersverwachting. Bij aankomst hebben we wel een tipje van zijn schoonheid kunnen aanschouwen. Door de mist gingen we op zoek naar andere activiteiten dan zwemmen in een baai en verdiepte we ons in de vulkaanuitbarsting. We lazen ook jullie blog en beseffen ons steeds meer dat we op een gewond eiland zijn. Wat een indrukwekkend verhaal. Wat moet het dreigend zijn geweest, deze drie maanden natuurgeweld. Het maakt ons nederig en heeft ons geraakt. Dankjewel voor het delen Sterkte met de heling♥️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *