Vakantie in zonovergoten moederland

Goudgeel strand , gezellige stadjes met overvolle terrassen en een aangenaam lente zonnetje.

De drieëntachtigste verjaardag van mijn vader vieren we dit jaar in hemdsmouw op het balkon. Het is dat er een log flatgebouw het zicht belemmerd op het van Harinxmakanaal en de weilanden zo ver het zicht reikt anders had ik het me in een zonnig vakantieoord gewaand.

Ik heb na heel wat verregende en grijze bezoeken dit keer geluk. Wanneer het grijs wordt verdreven door het heldere licht van de zon kom ik thuis in een heel ander land. Het is voor de meeste Nederlanders nog wennen. Nederland flaneert met de winterjas over de schouder. Twee dagen geleden was er nog vorst aan de grond.

Terrasje pakken
Wat terrassen zitten betreft ben ik wel wat gewend. Laat ik het anders uitdrukken, ik heb terras ervaring op La Palma. Een deskundige durf ik mezelf nog niet te noemen daarvoor zit ik weer te weinig.

In de week voor vertrek naar los Paises Bajos (de officiële naam voor Nederland in Spanje en niet Holanda) zat ik op een terras in Tazacorte. Om precies te zijn, ik zat op de plaza bij het gemeentehuis en de fontein met de engel Gabriël. Je mag best weten dat ik heel erg trots ben op wat we op La Palma met elkaar allemaal in de laatste jaren hebben opgebouwd. Ik heb het in twintig jaar zien opbloeien.

Ik weet nog goed dat ik de eerste jaren op La Palma vaak opmerkte dat we op La Palma 15 jaar achter liepen op mijn moederland. Het leven op het eiland is de laatste jaren voor veel bewoners verbeterd.

Aan de koffie meet je de ontwikkeling van een land. We kunnen tegenwoordig op een groot aantal terrassen een echte cappuccino drinken inplaats van een lauwe, flauwe koffie met slagroom uit een blikspuit. Door al die vooruitgang op het eiland had ik het vermoeden dat we Nederland qua achterstand wat aan het inhalen waren. Niets blijkt minder waar blijkt tijdens dit bezoek, de achterstand is nog altijd 15 jaar.

Broodje met zalmsnippers.

Café solo
Bij het afrekenen van de espresso in Tazacorte vorige week schrok ik van de prijs. Ik moest maar liefst 1 euro afrekenen, voor de pandemie was dat nog 80 eurocent, ook op La Palma zijn de prijzen flink gestegen. Voor een klein straf kopje koffie betaalde ik in de Leeuwarder zon 2,75 euro, een prijsverschil van 275 %.

Ik moet er nog wel aan toevoegen dat er op het terras van Leeuwarden een gratis glaasje water bij de espresso wordt geserveerd. Zelfs wat de prijzen betreft lopen we op ons eilandje nog altijd 15 jaar achter. Ik was even vergeten dat ook in Nederland de prijzen omhoog zijn  gegaan.

Nog een ander voorbeeld, bestel je op een terras in Nederland een broodje met zalm dan ontvang je een groot feest met sappige slablaadjes, rijpe snoeptomaatjes, olijven en een heerlijke dressing met dragon vermengd met ecologisch geviste zalm uit de fjorden van Noorwegen. Nog 15 jaar wachten en dan kunnen we dit soort verwen broodjes ook op de Plazas op La Palma bestellen. Tot die tijd doen we het met een extra plakje tomaat als je vraagt om bocadillo vegetal.

Geluk
En nu we het toch over eten hebben. De man van de fietsenstalling gaf ik een vinger en hij vertelde me zijn hele levensverhaal. De man bleek te beschikken over een groot filosofisch inzicht. Het geluk, zo vertelde hij is niet een vette Mercedes naast de deur maar genieten van een lekker broodje met knakworst.

Informatie over vliegen van La Palma naar Nederland en België

4 reacties op “Vakantie in zonovergoten moederland

  1. Laat La Palma nog maar een jaartje of 15 achterlopen. Bevalt me wel. Vooral de brandstof kosten zo laten. En Endesa rekent 0,15 cts per KWh in La Palma In NL is dat 0,51 cts Die kopjes koffie zijn dus niet voor niets zo duur…

  2. Hoi Siepko,
    Met veel genoegen lees ik jou verhalen! Zo heerlijk eerlijk, zo oprecht! Prachtig ..
    Mijn man en ik wonen in de provincie waar hij bent opgegroeid. Rust, easy living….en juist dat zien e ook op La Palma. We komen alweer zo’n 14 jaar op La Palma. Puerto Naos/La Bombilla m precies te zijn. Inmiddels kennissen van Ana y Francesco. Nog steeds mogen ze hun restaurante niet openen, hun plantage met de vele verschillende mango’s, papaya, noten en wat al niet meer… Verwoest. Geen grote lavastromen maar het fijne lavazand dat groei onmogelijk maakt…
    Zo’n prachtig eiland, zo’n machteloos gevoel….we hopen dat we in oktober weer naar hen, naar jullie, toe kunnen/mogen gaan.. alle Palmero’s veel sterkte!

  3. Gefeliciteerd met je vader!,🥳 en eindelijk wat mooi weer hier, lijkt la Palma wel, ja, de prijzen zijn hier flink omhoog gegaan. Geniet en succes weer op la Palma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *