The sky op La Palma is not the limit

Een van de beste locaties op het noordelijk halfrond om naar de sterren te kijken is op de hoogste top van La Palma.

Het eiland is omgeven door de oceaan waardoor er schone lucht van over de oceaan wordt aangevoerd. De wolken komen maar zelden boven de 2000 meter waardoor je op meer dan 300 dagen per jaar ongehinderd het heelal in kunt kijken.

Een groot oog

Een telescoop is niet veel anders dan een groot oog. Een oog dat niet knippert en niet begint te tranen waardoor je ver voorbij de Melkweg kunt kijken.

Je hoeft geen telescoop te zijn om overweldigd te worden door de hoeveelheid sterren die er te zien zijn op de hoogste top van La Palma.

Het beste moment om naar boven te rijden is met nieuwe maan, oftewel geen maan.

In de winter kan het koud zijn op de hoogste top van La Palma. Draag warme kleding en neem een deken mee. (Foto: Maarten en Ottoline)
Stemmetje in je hoofd

Terwijl je in het pikkedonker door de bergen met al zijn bochten naar bovenrijdt, komt ongetwijfeld het stemmetje in je hoofd je vertellen dat je lotje getikt bent en beter kunt terugkeren. Ik weet er alles van en heb het zelf meegemaakt.

Het vraagt om nogal wat doorzettingsvermogen om de stem in je hoofd te weerstaan want in feite zit er wel een kern van waarheid in zijn betoog. Thuis is het lekker warm en wacht misschien wel een glaasje wijn met borrelnootjes.

Lukt het om de hoogste top te bereiken dan start de volgende beproeving. Het heeft geen zin om alleen je hoofd naar de sterrenhemel te richten om vervolgens weer terug te rijden. De kleuren van de Melkweg worden pas zichtbaar als je er lang genoeg naar kijkt. Lang genoeg betekent minstens tien minuten.

Voor de volgende stap is een goede voorbereiding noodzakelijk. Draag warme kleding en neem een deken mee. Ga met je rug op de grond liggen en hou je mond.

Gewoon kijken en verder niets, pas dan ontdek je dat de Melkweg niet alleen maar melkwegwit is. Je zit verschillende kleuren zoals, blauw, geel en rood.

De kleuren van de melkweg ( Foto: Igwe Aneke)

Lees meer: Sterren kijken op La Palma

6 reacties op “The sky op La Palma is not the limit

  1. Fantastisch! Zo’n bijzonder stukje Aarde deze Roque de Los Muchachos <3 ! Twee keer geweest. Het laatste stukje wandelpad naar het hoogste punt durfde ik niet meer aan, laat staan dat ik in het donker naar boven rijd en daar op mijn rug ga liggen. 😉 Dus fijn dat je ons trakteert op jouw ervaring.

  2. Alweer een ver- ruk-ke-luk- ke blog Siepko! Dank maar weer !
    Wij maakten ook die rit naar boven, maar niet in de nacht! Ik maakte dezelfde foto van de Mirador als die jij plaatste, maar dan met minder ijs ( febr.) Schitterende ervaring, op je rug in het pikkedonker. Doe ik ook op het Wad in de kuip van de boot en inderdaad hoe langer je ligt hoe meer je ziet.
    Mijn vastgelegde herinnering aan Los Muchachos: alle telescopen van Europa in allerlei vormen en in blinkende zon, prachtig.

  3. Fantastisch! Dank Siepko voor het delen van je ervaring. Wij waren er inmiddels vier keer, overdag…. Ook prachtig! Ik voel me daar altijd heel klein…. Emotioneel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *