Weg over lava geopend onder voorwaarden

De verbinding tussen het Dal van Aridane en het zuiden is hersteld. Het huis van Josua staat aan de zuidkant van de vulkaan. De rit naar zijn woning om de planten water te geven kost hem minstens anderhalf uur rijden heen en anderhalf uur rijden terug. Met het openen van de weg is hij in 10 minuten bij zijn huis, een grote stap voorwaarts.

De nieuwe weg van Los Llanos naar het zuiden en de kuststrook. (Foto: Siepko)

Voorwaarden
Er zijn nog wel een aantal voorwaarden om de onverharde rijstrook  over de lava te mogen gebruiken. De weg is toegankelijk tussen 7.30 en 7.45 , 14.30 en 14.45 en om 19.30 en 19.45 en 20.30 en 20.45 uur. Terug is mogelijk tussen 7 en 7.15, 14 en 14.15 en 20 en 20.15 uur. Op alle andere tijdstippen wordt er gewerkt om de verbinding tussen Los Llanos, het zuiden en de kuststrook voor eind augustus klaar te hebben. Alleen bewoners uit het getroffen gebied hebben toegang en de weg is alleen nog begaanbaar met een 4 x 4 Jeep. Omdat ik zo’n type auto op de parkeerplaats heb staan en de auto van Josua in de garage staat belde hij mij met de vraag of ik hem wilde brengen.

 

Toevoeging: 18.07.2022: Ook gewone personenauto´  s kunnen gebruik maken van de weg over de lava. De weg is 24 uur per dag geopend.

Rit van 10 minuten
Voor het overgrote deel van de Palmese bevolking raakt de vulkaan op de achtergrond. We worden weer in beslag genomen door het leven van alle dag. Kinderen naar school brengen, hondje uitlaten, pádel spelen met vrienden en een af en toe biertje drinken. De rit met Josua over de 3.3 kilometer brede lavarivier was een reis van 10 minuten door het epicentrum van het gebied waar meer dan 2000 huizen verdwenen onder de lava.

Het grote verdriet op La Palma heeft plaatsgemaakt voor hoop. Er wordt knetterhard gewerkt om het getroffen gebied toegankelijk te maken. De bulldozers en vrachtwagen rijden af en aan en maken vorderingen. Er wordt vooruit gekeken en er worden nieuwe plannen gemaakt.

De reden van het bezoek van Josua aan zijn huis was het bepalen van de plaats van de erfafscheiding. De vulkaan is niet alleen zijn huis binnengestroomd maar heeft ook het landschap rond zijn huis drastisch verandert.

Een goede buur
Via een GPS zou precies de erfafscheiding te bepalen zijn maar in dit geval is er nog een andere factor om rekening mee te houden. De buren hebben het recht om hun huis te bereiken over een weg die minimaal drie meter breed behoort te zijn.

De buren van Josua waren om deze reden ook aanwezig om samen een nieuwe grens te bepalen. Een goede buur is beter dan een verre vriend en om deze reden deed iedereen zijn best om tot een oplossing te komen.

Het openen van de weg is een enorme verlichting voor de bewoners ten zuiden van de vulkaanstroom. Eind augustus kan de weg gereed zijn en kunnen we weer met elkaar ongelimiteerd en zonder beperkingen naar Playa Charco Verde tuffen en smullen van de viskroketten, papas arugadas, mojo en een vis in El Remo.

Waarschuwing: bovenstaande bericht kan de beeldvorming over La Isla Bonita negatief beïnvloeden. Het oppervlakte van het door de vulkaan getroffen gebied bedraagt ongeveer 3 % van het totale oppervlakte van La Palma.

9 reacties op “Weg over lava geopend onder voorwaarden

 1. Hoop doet leven! Ik wens alle bewoners dan La Bombilla, Puerto Naos, Charco Verde en El Remo en alle anderen die getroffen zijn, veel sterkte. Heel graag tot ziens!!

 2. Ik geniet iedere keer als het voor de eilandbewoners weer een beetje beter wordt. Wat zijn ze geduldig.
  Gr. Heika

 3. Siepko, hartelijke dank voor je uitvoerige info over het wel en wee van La Palma.
  Heel fijn voor iedere Palmees om beetje bij beetje hun leven weer op te pakken.
  Ook de restaurantjes met hun heerlijke hapjes en tapas weer te kunnen serveren.
  Wat zou ik graag van de partij willen zijn, maar dat gaat helaas niet meer wegens gezondheidsredenen. Daarom ben ik blij om zo nu en dan een mailtje over de vorderingen van de werkzaamheden te ontvangen.

 4. Siepko, tussen de soms minder positieve berichten is jouw verhaal een opsteker voor degenen die afhankelijk zijn van het bereiken van hun woning. Of dat nou het opnieuw bepalen van de wettelijke erfafscheiding is zoals in jouw verhaal of het verzorgen van huis en planten. En jouw verhaal toont weer het belang van goede gemeenschapszin. We zijn er om elkaar te helpen, nietwaar?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *