De vulkaan van La Palma heeft een naam

Meer dan 4000 eilandbewoners hebben een stem uitgebracht om de vulkaan op La Palma een naam te geven.In de eerste fase kon een naam worden ingediend wat uitmondde in 10 geldige voorstellen.

Enkele namen waarop gestemd kon worden waren: Volcán de la Desgracia, Guayota, Cabeza de Vaca, Cumbre Vieja, Hoya de Las Plantas en Tajogaite

De vulkaan die door een groot aantal bewoners La Bestia, het Beest werd genoemd heeft een naam. 35,6 % van alle stemmen ging naar de naam Volcan de Tajogaite.

De vulkaan is vernoemd naar het gebied Hoya de Tajogaite waar het op 19 september tot uitbarsting is gekomen. Tajogaite is de naam die de oorspronkelijke bewoners aan het gebied hebben gegeven.

De varens die in de tijd van de oorspronkelijke bewoners groeiden in het gebied van de vulkaan Tajogaite. (Foto: S.W.)

De archeoloog van La Palma Jorge Pais verklaart dat de oorspronkelijke bewoners het woord Tajojaite gebruikten voor een plant waarvan een koek werd gemaakt met als hoofdbestanddeel het meel van een varenwortel.

In het gebied waar nu de vulkaan Tajogaite staat groeiden voor de eruptie een groot aantal varens.

Bron: elapuron

Lees meer over de vulkaaneruptie op La Palma in 2021

4 reacties op “De vulkaan van La Palma heeft een naam

 1. Geweldig.
  Een traditie wordt in ere gehouden. Jammer dat de varens onder de lava zijn verdwenen, maar de varens groeien nog door op andere plekken op het eiland.
  De naam La Bestia is ook niet verkeerd, de lava ging als een beest te keer en verwoestte een groot deel van dat gebied.
  Veel succes voor de toekomst.

 2. Misschien kunnen er op la palma koeken of iets dergelijks gemaakt/ verkocht worden met de naam van de vulkaan. Je zou de winst kunnen besteden aan die bewoners die alles verloren hebben.

 3. Mooi dat de naam uiteindelijk Tajogaite wordt, zoals deze naam vanaf de uitbarsting van Vulkaan door Roger@efadi_LP is genoemd.
  Zijn deskundige toelichting op Twitter was/is voor mij een mooie bron van informatie mbt het getroffen gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *