Hoe ziet een Pastor Garafiano eruit?

We hebben een pastor Garafiano. In Duitsland heb je de Duitse herder, de Belgen hebben de Mechelse herder en op La Palma de Garafiaanse herder. Een robuuste werkhond om een kudde schapen en geiten in de bergachtige gemeente Garafia, in het noord van het eiland bij elkaar te houden.

Voor alle duidelijkheid, we hebben geen geiten en ook geen schapen. Onze hond is een Pastor Garafiano zonder werk.

De jonge Leon en Marjan.

Belgische zeevaarder
Niemand weet wie en wanneer en in welke gedaante de Pastor Garafiano naar La Palma is gekomen. Het zou zo maar kunnen dat een Belgische zeevaarder kort na de verovering op bestelling een koppeltje Mechelse herders naar het eiland heeft gebracht om de geiten te hoeden.

In het afgelegen noorden hebben de Belgische honden zich voortgeplant, vermengd met andere rassen en aangepast aan de diepe kloven, de steile bergpaden en het klimaat.

Ze hebben in al die jaren een gedaanteverwisseling ondergaan en een aantal eigenschappen van de eilandbewoners overgenomen. Een Pastor Garafino is trouw, nobel, tranquilo, zelfverzekerd en eigengereid.

Een aantal deelnemers aan de schoonheidwedstrijd Pastor Garafiano.

Schoonheidswedstrijd
Wandelen we met Leon door Los Llanos dan krijgen we regelmatig de vraag: Is het een Pastror Garafiano? Blijkbaar is het zelfs voor de eilandbewoners niet helemaal duidelijk hoe een Garafiano er uit ziet.

Tijdens de bijeenkomst van het Palmese hondenras tijdens de veemarkt in El Paso kwam ik er achter waarom. Een twintigtal Pastor Garafianos werd er gepresenteerd in allerlei verschillende kleurtinten en formaten. Wie van deze honden was de echte Pastor Garafiano?

Om een eind te maken aan de discussie wat wel en niet een Pastor Garafiano is heeft de vereniging voor het behoud van de Palmese hond een aantal kenmerken gespecificeerd. (Info Spaans pastorgarafiano.com) Het doel van de vereniging is om de Pastor Garafiano die in Spanje als hondenras in 2003 officieel werd erkend te beschermen.

De jury bestond uit twee ervaringdeskundigen.

Geitenhoeders
De jury bestond tijdens het concours uit twee gerenommeerde negentigjarige gepensioneerde geitenhoeders. Een leven lang door de bergen sjouwen met je hond en geiten houdt zichtbaar jong. Met een scherpe en jeugdige blik observeerden ze de gepresenteerde Garafianos.

De winnaar werd niet de roodharige hond waarop ik al mijn geld zou hebben gezet maar een zwart exemplaar.

De Pastor Garafiano heeft een zachtaardig karakter en kan goed omgaan met andere huisdieren zoals met Dikkie Dik.

3 reacties op “Hoe ziet een Pastor Garafiano eruit?

  1. Weer een leerzaam verslag, dit keer van de Palmese viervoeter. Juist tussen het leed van zoveel getroffen inwoners van het mooie eiland is jouw dierenverhaal zó ontspannend en positief. Dank je wel.

    1. Deed Leon mee? Ik zou al mijn geld op jullie prachtige hond hebben ingezet….een zwarte vacht is toch veel te warm?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *